De eerste aflevering van Reisgenøten begon op het noordelijkste puntje van Denemarken, Grenen. Grenen is het uiteinde van de landtong Skagens Odde. Grenen is ontstaan door verplaatsing van zand langs de westkust van Jutland en groeit circa 10 meter per jaar in noordoostelijke richting (in de richting van Zweden). Bij Grenen ontmoeten het Skagerrak en het Kattegat elkaar. Dit is de reden dat Grenen jaarlijks door meer dan een miljoen toeristen wordt bezocht. En een drukte was het. De parkeerplaatsen stonden bijna allemaal vol. We zijn vanuit de parkeerplaats naar het strand gelopen. Dezelfde weg als die de traktoren, die Sandormen worden genoemd, rijden. Sandormen brengt je direct naar het uiterste puntje en je kunt ook weer terug naar de parkeerplaats met Sandormen. Wij hebben een rondje gelopen. Ik moet zeggen dat het een mooie wandeling was. Er is veel te zien en de drukte was voornamelijk op het punt waar de zeeën elkaar raken. Als eerste gelijk maar de foto van de beroemde plek.
Juist op het stukje land waar iedereen gaat staan, liggen die dag een aantal zeehonden op het zand.
De foto hierboven is gemaakt met een redelijke zoomlens. Het verbaasde mij hoe dichtbij de mensen komen om een foto te kunnen maken. De beesten mogen niet aangeraakt worden volgens de waarschuwingsborden en er moest een redelijke afstand gehouden worden. Tussen de mensen onderling ook vanwege de corona maar daar werd niet veel op uitgedaan.
Hieronder de foto's van de heenweg naar het strand.
We zijn wat verder gegaan naar de vuurtoren Skagen Fyr. Deze vuurtoren is niet de eerste vuurtoren van Skagen. De eerste vuurtoren van Skagen, Det Hvide Fyr, was een ontwerp van Philip de Lange en voltooid in 1747. De nieuwe vuurtoren van Skagen heeft een hoogte van 46 meter. Toen de nieuwe vuurtoren in november 1858 in gebruik werd genomen, lag het min of meer in het midden van het schiereiland Skagen Odde, maar als gevolg van kusterosie ligt het nu heel dicht bij de kust van het Kattegat. Tot 1952 was de Skagen Fyr de hoogste van het land. Helaas was het niet meer mogelijk om de vuurtoren op te gaan. Zoals op de foto hieronder te zien is was men net bezig met het binnenhalen van de vlag en werd alles afgesloten.
En vlakbij de Vippefyr is Det Hvide Fyr te zien. Tegenwoordig worden er tentoonstellingen gehouden in de oude vuurtoren.
Dat was een hele trip. Leuk om de vuurtorens en de Vippefyr te zien in één bezoek. Het bunkermuseum hebben we niet meer bezocht. Ook hier was het helaas te laat voor.
Aanstaande zaterdag is de tweede aflevering van Reisgenøten te zien.
Allemaal bekende beelden. In 2012 waren wij hier in de meivakantie. Bij de witte vuurtoren moesten wij het grasveld oprijden tot bijna in de duinen, daar stond ons vakantiehuis, vlak naast Vippefyret.
BeantwoordenVerwijderenDat was dan een mooie plek zeg.
Verwijderen