Google Translate

zondag 3 januari 2021

Skagen Kirke - Reisgenøten

Sinds 2 januari is op televisiezender ONS het programma Reisgenøten te zien. Dieuwertje Blok reist in samenwerking met Visit Denmark met zes bekende Nederlanders door Denemarken. Het leek mij wel leuk om de afleveringen met de plekken waar wij zelf geweest zijn op te nemen in een post. De eerste aflevering met Carry Tefsen was direct al een schot in de roos. Dieuwertje heeft een gesprek met Carry Tefsen in Grenen en Skagen. Samen komen ze op een aantal plekken waar wij ook geweest zijn. In het centrum van Skagen hebben ze onder andere de kerk bezocht. Dezelfde Skagen Kirke hebben wij ook bezocht en is gelegen in het historische stadscentrum van Skagen. Volgens Wikipedia leed het Skagen-gebied aan ernstige problemen met zandverstuivingen in de 18e eeuw en in 1795 moest de met zand bedekte oude kerk (Den tilsandede kirke) worden verlaten. In 1841 werd een nieuwe kerk gebouwd naar het ontwerp van Christian Frederik Hansen. Het kerkontwerp werd in 1909-1910 aangepast en uitgebreid door Ulrik Plesner die ook een aantal andere gebouwen in Skagen ontwierp. Plesner werkte samen met Thorvald Bindesbøll aan het interieur. In 1989 onderging de kerk opnieuw een grondige restauratie door Chresten Justesen, een architect uit Skagen. De kunstenaar Arne L.Hansen droeg bij met het navertellen van het paasevenement voor het altaar, terwijl Niels Helledie in 1994 het kenmerkende kruisbeeld op de noordmuur van de kerk en de kruisigingsgroep op het altaarstuk creëerde.

Volgens deze blog van Stralend Denemarken worden de Reisgenøten afleveringen op dinsdag herhaald. Aanstaande zaterdag 9 januari is het tweede deel te zien. De afleveringen duren een half uur. Leuk om bekende plekken te zien. Ik probeer de komende week de andere plekken van de eerste aflevering te laten zien.2 opmerkingen:

  1. We hebben deze aflevering van Reisgenøten met veel plezier bekeken en nu jouw blog als bonus erbij. Leuk om terug te zien waar jullie, en ook wij, geweest zijn. We zijn benieuwd naar het vervolg, zowel op tv als jouw jouw blog, al krijgen we wel heimwee naar Denemarken door dit alles :-) Het is gewoon een mooi en leuk land.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben al druk bezig. Weet ook niet of alle afleveringen aan bod komen. Zag al wel Zuid Seeland en Lolland voorbij komen. Nu eerst Noord Jutland. Het helpt de heimwee wat te verdrijven :-)

      Verwijderen