Google Translate

donderdag 6 februari 2020

Ragnarok

Seriedetails:
Titel: Ragnarok
Jaar: 2020
Verhaal: Adam Price
Acteurs: David Stakston, Jonas Strand Gravli, Herman Tømmeraas
Afleveringen: 6 van 45 minuten
IMDB cijfer: 7,6Samenvatting:
In het kleine fictieve stadje Edda worden volwassen mensen gedwongen te reageren op klimaatveranderingen. De ijskappen smelten met een snelheid die niemand had verwacht. De wereld maakt lange periodes van droogte door en de winters zijn te warm. Steeds vaker ervaren mensen extreme koude uitbarstingen. In alle opzichten extreme weersomstandigheden. De wereld verandert en sommigen beweren dat we op weg zijn naar een nieuwe Ragnarok. Tenzij iemand op tijd ingrijpt.

De serie:
Een nieuwe Noorse Netflix serie met een duidelijk naam Ragnarok. Ragnarok betekent volgens Wikipedia:

In de Noordse mythologie betekent Ragnarök of Ragnarok het ‘lot van de heersende machten’, wat historisch gereduceerd werd tot de betekenis van ‘ondergang van de goden (en de wereld)’. Die zou plaatshebben in de vorm van een eindstrijd tussen ontketende reuzen en goden, waarbij de vuurreus Surt het vuur aan de lont steekt en met zijn vlammend zwaard zo goed als alles vernietigt. Daaraan vooraf zijn de meeste goden, reuzen en monsters al in deze kosmische strijd omgekomen.

Maar Ragnarok is tegelijk een eindpunt en een beginpunt. Na de slag zal de wereld geteisterd worden door natuurrampen en uiteindelijk verdwijnen in de zee, waarna de wereld weer frisgroen boven de golven vandaan komt. De goden zullen herboren worden en de wereld zal herbevolkt worden door twee overlevende mensen.


Adam Price, bekend van de serie Borgen, heeft de serie bedacht en heeft een geheel eigen draai aan Ragnarok gegeven. Het verhaal speelt zich af in de fictieve plaats Edda. De naam Edda is niet zo maar gekozen. De Edda is een aanduiding voor een verzameling literaire en mythologische werken uit het middeleeuwse IJsland. In de serie is Edda de laatste plaats die bekeerd is door het christendom. Het verhaal volgt een aantal jongeren uit Edda. De dyslectische en sullige Magme en zijn vlotte broertje Laurits met hun alleenstaande moeder vormen de basis van het verhaal. Het is al heel snel duidelijk dat Magme op Thor lijkt en Laurits wel heel erg veel op Loki.

Edda wordt geteisterd door verontreiniging, maar niemand doet er wat aan omdat het bedrijf Jutul Industries, geleid door Vidar Jutul, Edda compleet in hun macht hebben. In het eerste deel gebeurd er van alles en is de basis voor de overige vijf delen.

Conclusie:
De serie is een eigentijdse versie van Ragnarok. Milieuverontreiniging en klimaatverandering is het thema en Greta Thunberg wordt zelfs even genoemd. Het is een serie gericht op de jeugd. Veel muziek en veel jongeren. De opzet is hetzelfde als de Deense Netflix serie The Rain. In Ragnarok is de Noorse natuur wel nadrukkelijker aanwezig. Je gaat je dan afvragen in welke plaats er gefilmd is. Edda blijkt dus Odda te zijn. In een artikel op Atlas of Wonders is de vergelijking heel goed te zien. Zelfs het indrukwekkende huis van de Jutuls is gevonden.

Mijn verwachtingen over Ragnarok waren hoger gespannen. Ik had er nog niet veel over gelezen en alleen maar wat afbeeldingen gezien. Ondanks dat de verwachtingen niet helemaal voldeden was het toch erg leuk om naar de serie te kijken. Gelukkig zijn het maar zes afleveringen zodat de vaart er in bleef zitten. Magme en Laurits spelen erg goed en de Jutuls ook waarbij vooral Saxa uitblinkt. Veel acteurs hebben ook gespeeld in de serie Skam. Saxa, gespeeld door Theresa Frostad Eggesbø, zingt in de serie en het blijkt dat ze in het echt een zangeres is met als artiestennaam Resa. Het nummer God is Drunk is in de serie te horen. Verder zingt ze nog het Noorse volkslied Ja, Vi Elsker Dette Landet.


Hieronder zijn nog een tweetal nummers van Resa te zien en te horen:De uitgebreide soundtrack van de serie is te beluisteren op Spotify.

Voor Noorwegen liefhebbers is Ragnarok een aanrader. De natuur is indrukwekkend en daarnaast worden er verwijzingen in de serie gemaakt naar de Vikingen zoals Jutulheimen (Jotunheimen) en Ginnungagap. De serie is niet voor degenen die klimaatverandering onzin vinden.

Recensies:
Decider
- Refinery29
- AV Club
- Heaven of Horror
- Wired
- TV Meter
- Reddit
- Serie Totaal

2 opmerkingen: