Google Translate

zaterdag 3 juli 2021

Where Is Elle Kari and What Happened to Noriko-san?

Filmdetails:
Titel: Where Is Elle Kari and What Happened to Noriko-san? 
Jaar: 2014
Bedenker: Dvorit Shargal
Regisseur: Dvorit Shargal
Duur: 50 minuten
IMDB cijfer: 8,2Samenvatting:
A nostalgic, fascinating and heart-breaking journey into the core of the series books, 'children of the world', a very popular photographed children books in black & white from the mid of the 20th century. The books, which are still printed in Israel were created by the Jewish-Swedish photographer, Anna Riwkin-Brick (1908-1970). They were translated by Leah Goldberg. This is a twisted unbelievable detective story, which follows the missing heroes of the books. Were there real children? Where are they? is also a poignant emotional journey into a vanishing childhood of all of us, the children from the pre-television area in Israel, when trips around the world were such a far way dream. Does it worth, searching for the past, try to catch it?

De film:
Ik had het eerder over het boekje Elle Kari, het meisje uit Lapland en in die post had ik het over een vervolg in de vorm van een documentaire van de Israelische Dvorit Shargal. Een mailtje naar haar en ze reageerde gelijk om de DVD op te sturen. Hoe gaaf is dat. De DVD is ook daadwerkelijk aangekomen en die heb ik natuurlijk direct bekeken. De documentaire laat zien hoe populair de Children's Everywhere boekenserie was en nog steeds is in Israël. Dit heeft onder andere te maken met de fotografe Anna Riwkin-Brick. Anna was een Zweeds-Joodse fotografe. De boeken zijn naar het Hebreeuws vertaald door Leah Goldberg. De boekjes en vooral het boekje over Noriko-san hadden een enorme impact op de jeugd van Dvorit Shargal. Op latere leeftijd heeft ze besloten om uit te zoeken hoe het met de kinderen uit de boekenserie is afgelopen. Dit levert een geweldige documentaire op. De grootste heldin van Dvorit was Noriko-san. Helaas is de zoektocht naar Noriko-san te moeilijk en Dvorit begint met de zoektocht naar Elle Kari. Elle Kari was vrij simpel te vinden, namelijk via Facebook. Ze bleek niet de juiste Elle Kari te zijn. De gevonden Elle Kari is de dochter van de schrijfster Elly Jannes. Gelukkig had Elle Kari wel het adres van de juiste Elle Kari en Dvorit heeft haar een bezoek gebracht. Geweldig om het leven van Elle Kari voorbij zien te komen. Ze heet voluit Elle Kari Pavvel en woont in de onderstaande woning. 


Haar man is overleden in 1975. Ze hebben samen één kind gekregen, May-Karina. Anne Kari leest nog steeds voor aan kinderen in het Sami museum te Jokkmokk. In ieder geval op het moment dat Dvorit haar interviewde. Dat is ondertussen alweer ruim zeven jaar geleden.

Dvorit heeft nog meer kinderen uit andere boekjes bezocht:

Dirk is het jongetje Jack Minneboo uit Veere. Op een gegeven moment had Dvorit een ingeving. Het boekje die over Norika gaat, heet Eva visits Norika-San. Eva komt uit Zweden. Zou Eva weten waar Norika zich tegenwoordig bevindt? Weer terug naar Zweden en Eva Crafoord-Larsen opzoeken. Eva heeft geen contact met Norika en weet niet waar ze is. Toevallig had Eva de autobiografie over Inga-Bodill Gadelius en Inga-Bodill woonde op zo'n vijf minuten afstand van Norika. Het enige wat Dvorit moet weten is een adres. Hiervoor scant Dvorit het Zweedse boek met een lineaal totdat ze een adres van Inga-Bodill tegenkomt. Uiteindelijk gaan Dvorit en Eva naar Japan om de zoektocht naar Norika te vervolgen. 

Conclusie:
Dit maakt het bloggen zo geweldig. Wat een verhaal en dat allemaal vanwege een boekje uit 1956. De documentaire laat zien hoe het met enkele hoofdpersonen is gegaan. Geen diepteinterviews of een terugblik op het leven maar meer hoe de kinderen de tijd met Anna Riwkin-Brick hebben beleefd. De rode draad in de documentaire is dan ook Anna Riwkin-Brick. Zij heeft de foto's in alle kinderboekjes gemaakt. Astrid Lindgren wordt ook een aantal keren genoemd. Ze was de schrijfster van een aantal boekjes. De ontmoeting met Jack Minneboo in Veere is erg leuk om te zien. Jack laat Dvorit de plekken uit het boek zien en poseert zelfs op sommige plekken exact zoals op de foto's in het boek. De ontmoeting met Eva is geweldig om te zien. De ontmoeting met Norika is de vervulling van de droom van Dvorit. Wat een zoektocht. Het mooiste zelf vond ik de ontmoeting met Elle Kari. Hoe ziet Elle Kari er tegenwoordig uit? Dat is te zien op de afbeelding hieronder. Het is geen goede afbeelding want het is een schermafdruk uit de documentaire.


Meer informatie over de documentaire is te vinden op de websites The Japan Times en Tidning kulturen. Op de laatste website is een mooie foto van een wat oudere Elle Kari te zien. 


Interesse in de DVD? Een mailtje naar Dvorit is voldoende. De kosten zijn ongeveer €18 en dat is inclusief verzending. 

4 opmerkingen:

 1. Geweldig dat je de DVD toegestuurd hebt gekregen! En wat mooi dat Dvorit Elle Kari en Noriko-San ontmoet heeft. Het is sowieso een leuk initiatief om de kinderen uit de boekjes op te zoeken en te zien wat er van ze geworden is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, echt geweldig waar een boekje allemaal toe kan leiden.

   Verwijderen
 2. Leuk dat je de dvd hebt ontvangen en meer te weten bent gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen