Google Translate

donderdag 17 juni 2021

Elle Kari: Het meisje uit Lapland en haar hond Tjappo - Elly Jannes

Boek details:
Auteur: Elly Jannes
Foto's: Anna Riwkin-Brick
Titel: Elle Kari: Het meisje uit Lapland en haar hond Tjappo 
Oorspronkelijke titel: Elle Kari
Vertaling: Cor Bruijn
Verschijningsdatum: 1956
Bladzijde: 36
Uitgeverij: Ploegsma - Amsterdam-C.


Flaptekst:
Dit is het verhaal van een klein Laplands meisje en haar vriend, de hond Tjappo. Elle Kari groeit op in een Lappenkamp in het Hoge Noorden, temidden van haar familie, haar vriendinnetjes en haar dieren.
Op kinderlijke manier wordt hier iets over het leven en de gewoonten van de Lappen verteld, ook van hun omgang met de dieren. Elk voorjaar trekt dit natuurvolk uit de bescherming van de bossen in het laagland naar de bergen, tezamen met hun rendieren, geiten en honden. Wat er tijdens de trek met Tjappo gebeurde, zal zeker elk kind interesseren.

De prachtige foto's illustreren het eenvoudige verhaal voortreffelijk. Het boekje kan al aan kinderen van vier jaar worden voorgelezen. 

Het boek:
Het kinderboekje is er één uit de serie Children's Everywhere. Children's Everywhere (ook bekend als Children of the World) is een Zweedse fotoboekenserie van Rabén & Sjögren, die gaat over het dagelijkse leven van kinderen over de hele wereld in de jaren vijftig en zestig. De foto's zijn gemaakt door Anna Riwkin-Brick. De schrijvers zijn Astrid Lindgren, Elly Jannes, Leah Goldberg of Cordelia Edvardson. De vertaler van het boekje is Cor Bruijn, ook bekend van zijn boeken over de Sami. 

Elle Kari is een vierjarig meisje uit Lapland. Het verhaal vertelt in vogelvlucht wat ze een paar jaargetijden meemaakt. Het verhaal stelt niet zo veel voor maar de bijbehorende foto's zijn schitterend. Ik heb hieronder een drietal foro's opgenomen.
Bij het zoeken naar informatie over het boekje kwam ik deze documentaire tegen: Where Is Elle Kari and What Happened to Noriko-san? De documentaire stamt uit 2014 en is gemaakt door de Israelische Dvorit Shargal. In Israel was en is de Children's Everywhere boekenserie nog steeds populair. Hieronder een gedeelte van de Wikipedia pagina over de documentaire:

Regisseur Dvorit Shargal las als kind de boeken van Anna Rivkin-Brick, Elle Kari en Noriko-San: girl of Japan. Door deze boeken leerde ze over het leven van andere meisjes in andere verre landen. Ze identificeerde zich met de hoofdrolspelers, wilde ski's hebben zoals Elle Kari uit het gelijknamige boek, of een kimono dragen zoals Noriko-san. Als ze haar vroegere favoriete boeken opent, vindt Shargal een door haar geschreven brief aan Noriko-san. Dit werd haar echter teruggestuurd met het briefje: adres onbekend. Dan besluit ze op zoek te gaan naar de hoofdpersonen uit de boeken. Noriko-san is van bijzonder belang voor haar.

De zoektocht naar Noriko-san is echter moeilijker dan verwacht, Shargal heeft immers alleen een voornaam. Daarom probeert ze eerst Ella Kari te vinden, een meisje uit het inheemse Sámi- volk ​​en de hoofdpersoon van het gelijknamige boek. Shargal vindt een Elle Kari via een zoekopdracht op internet. Het blijkt dat deze Elle Kari de dochter is van de schrijfster Elly Jannes. Ze is vernoemd naar de hoofdpersoon uit het boek van Anna Riwkin-Brick en Elly Jannes. Na haar te hebben geïnterviewd, ontmoet Shargal eindelijk Elle Kari uit het boek. Elle Kari vertelt over haar leven, toont meer foto's van Anna Riwkin-Brick en een documentaire over haar dochter uit de jaren 70. Daarnaast rapporteert Shargal hoe het inheemse Sámi-volk zich na de jaren vijftig ontwikkelde.


Het is mij helaas niet gelukt om Elle Kari te vinden. Ik kwam nog wel veel meer foto's van Elle Kari en haar familie tegen op de website van Moderna Museet. De vader van Elle Kari heette Anders Pirtsi. De moeder van Elle Kari heette Elsa Pirtsi. Volgens deze website had Elsa Pirtsi de onderstaande wanten.


Op dezelfde website is te lezen dat Elsa in 1900 als Pavval is geboren in het Sami-gebergte Duorbun in Jokkmokk. De vraag is of het hier om dezelfde Elsa gaat. Het zou kunnen. Anna Riwkin heeft namelijk ook een foto gemaakt van Elsa Maja Pavval in de tijd dat ze in Lapland verbleef.

Een trailer van de documentaire is hieronder te bekijken.


Het boekje is wel ergens op internet te verkrijgen. De bibliotheek is ook een optie. Het was weer een interessante zoektocht naar Elle Kari. Helaas kon ik de documentaire nergens vinden. Ik ben namelijk wel heel erg benieuwd hoe het leven van Elle Kari verder is gegaan na het fotoboek. Toch een poging gedaan om via mail een vraag te stellen aan Dvorit Shargal waar de film ergens te zien is en ik kreeg bijna direct een antwoord dat ze de DVD kan opsturen. Helemaal te gek en dit betekent hopelijk dat deze post een vervolg krijgt.

8 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend leuk dat je de DVD toegestuurd krijgt. Het loont dus best wel om ergens een vraag over te stellen.
  Mooie foto's van de Sami. En dat Dvorit Shargal op zoek gegaan is naar de hoofdpersonen uit de boeken heeft vast bijzondere verhalen opgeleverd. Dus moeten we geduld hebben tot een volgende blog over dit onderwerp :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu maar hopen dat de DVD opgestuurd wordt. Ben heel erg benieuwd naar hoe het verder is gegaan met de hoofdpersonen.

   Verwijderen
 2. Leuk dat deze zoektocht nog een staartje heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een paar weken verder en helaas nog geen DVD gezien.

   Verwijderen
  2. En wat blijkt? De DVD is vandaag aangekomen :-).

   Verwijderen
  3. Wat leuk zeg. Ik heb een vergelijkbaar verhaal met een ander boekje uit die serie, Japie in het Deens (gevonden in een Deense kringloopwinkel). In het Engels heet het Dick lives in Holland. Het is geschreven door Astrid Lindgren. Bij mijn zoektocht naar informatie kwam ik ook uit bij Dvorit Shagal en zij kwam een paar jaar geleden naar Nederland vanwege de presentatie van haar derde DVD, Lilibet het circuskind in Bussum. Ik ben daar toen geweest en heb haar daar ontmoet. Ook was daar Lilibet (Ingrid) en Japie was ook uit Zeeland gekomen. Ik zal die dag nooit weer vergeten, zo leuk! Het boekje over Kari kan ik ook niet vinden en ook Lilibet niet helaas. Ik heb wel Sia woont op de Kilimanjaro gevonden. Ik blijf zoeken. Leuk om jouw blog te lezen. Er is zoveel herkenning. Groetjes, Kobe

   Verwijderen
  4. Hoi Kobe, leuk om je reactie te lezen en erg leuk dat je bij de presentatie van Dvorit was. Ik heb nog twee posten over Dvorit gemaakt:

   https://blogzweden.blogspot.com/2021/07/where-is-elle-kari-and-what-happened-to.html

   https://blogzweden.blogspot.com/2023/08/update-elle-kari-en-dvorit-shargal.html

   Verwijderen
 3. Hi, this is Dvorit:) I'll come to Holland next week, please write to me:)

  BeantwoordenVerwijderen