Google Translate

vrijdag 8 januari 2016

Big Game

Filmdetails:
Titel: Big game
Regisseur: Jalmari Helander
Jaar: 2014
Verhaal: Jalmari Helander en Petri Jokiranta
Acteurs: Samuel L. Jackson, Onni Tommila, Ray Stevenson
Duur: 90 minuten
IMDB cijfer: 5,5

 

Samenvatting:
Wanneer Air Force One wordt neergeschoten door terroristen strandt de president in de wildernis. De enige persoon die hem kan redden is een 13-jarige jongen genaamd Oskari. Oskari is in de bossen aan het jagen om zijn volwassenheid te bewijzen aan zijn verwanten. In plaats daarvan stuit hij op de machtigste man ter wereld. Met de terroristen op hun hielen moet het onwaarschijnlijke duo samen werken om te ontsnappen.

De film:
Een Fins-Amerikaanse film deze keer uit 2014 van de Finse regisseur Jalmari Helander. Ik had nog niet eerder van hem gehoord. Hij is bekend geworden door de film Rare Exports uit 2010 en daardoor heeft hij deze film kunnen maken. Het verhaal speelt zich af in het noorden van Finland. De beelden van de natuur zijn weer mooi, maar ik had zelf al zoiets van hè, zoveel gebergte in het noorden van Finland? Toen we in het noorden van Finland waren, hebben we heel weinig gebergten gezien en in de film zie je er genoeg. Misschien hadden we noordelijker moeten gaan? Met het maken van deze blogpost is nu wel duidelijk hoe het zit. De film is opgenomen in het Zwarte Woud in Duitsland en in de Alpen. De reden hiervoor is te vinden in dit interview. Helander vindt Finland saai en plat.

De film begint sterk met Oskari en zijn vader. Oskari wordt 13 en om een groot jager te worden moet hij jagen in het bos en terugkomen met iets om zijn volwassenheid te bewijzen. Oskari is in tegenstelling tot zijn vader absoluut geen groot jager en hij kan er weinig van. Toch mag hij gaan. Waarom wordt verderop in het verhaal pijnlijk duidelijk. Een sterk begin waarin er Fins wordt gesproken. Dan verschijnt het vliegtuig van de president van Amerika en krijgt de film helaas Amerikaanse trekken. Wat volgt is een actiefilm die door de hoofdrolspeler Onni Tommila (Oskari) zeker de moeite waard is. De scene waarin hij doet alsof hij een rendier heeft gedood en het hart van de rendier in zijn hand heeft is geweldig, Hieronder de scene,


Een andere scene van Oskari op de top van een berg, met een schitterend uitzicht en een rendierkop bij hem, is hieronder te zien.


Een leuke film vol met actie en een Fins trekje. De film was blijkbaar zo succesvol dat er een boek is verschenen, geschreven door Dan Smith. Ik ben nu wel nieuwsgierig naar de Rare Exports film. Die is niet zo grootst opgezet als Big Game en daarom misschien wel mooier.

Recensies:
Moviemeter
- Filmtotaal
- Nu.nl
- Volkskrant
- Cinema
- Telegraaf
- Filmofiel
- Cinemagazine
- Roger Ebert
- De Filmrecensent
- Moviesnet
- Filmliefhebber

Geen opmerkingen:

Een reactie posten