Google Translate

donderdag 12 oktober 2017

De Sekte - Mariette Lindstein

Boek details:
Auteur: Mariette Lindstein
Titel: De Sekte
Originele titel: Sekten på Dimön
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: 2017
Bladzijde: 400
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400508446


Flaptekst:
Op een klein eiland aan de Zweedse kust heeft zich een newagebeweging gesetteld. De charismatische leider, Franz Oswald, heeft de doctrine ViaTerra ontwikkeld, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op beroemdheden en vooraanstaande politici.

Sofia Bauman, net afgestudeerd aan de universiteit, raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra en het inspirerende levensverhaal van Oswald. Ze weet nog niet goed wat ze met haar leven wil, maar is gecharmeerd van Oswald en accepteert de baan die hij haar aanbiedt.

Algauw ontdekt ze welke enorme opofferingen er van haar verwacht worden. En wanneer de idyllische zomer ten einde komt en een ondoordringbare mist het eiland opslokt, vraagt ze zich af of ViaTerra wel zo’n nobele beweging is als ze aanvankelijk dacht. Ook ontdekt ze dat er een groot verschil is tussen het publieke imago van Oswald en zijn daadwerkelijke intenties.

Echter, er lijkt geen weg terug naar haar voormalige leven. Want niemand heeft ViaTerra ooit kunnen verlaten...


De auteur:
Mariette Lindstein (1958) groeide op in Halmstad, Zweden. Op 19-jarige leeftijd raakte ze betrokken bij de Scientologybeweging. Ze klom razendsnel op in de gelederen en werkte uiteindelijk meer dan 20 jaar op het hoogste niveau, direct onder leider David Miscavige. In 2004 slaagde ze erin te
Mariette Lindstein
ontsnappen, onder dramatische omstandigheden. Mariette woont tegenwoordig weer in Zweden met haar man Dan Koon, eveneens een schrijver en voormalig Scientologylid.

Na het lezen van het boek was ik nieuwsgierig naar het leven van Lindstein tijdens haar Scientologytijd. In die tijd moest ze scheiden van haar man Billy Lindstein. Ze leerde Dan Koon in de Scientology periode kennen. Dan Koon was eerder getrouwd met Susan Goodban. De ex-vrouw van Dan Koon heeft op 27 april 2016 een brief ingestuurd om commentaar te geven op het boek Ruthless die Dan Koon samen met de vader van David Miscavige heeft geschreven. Dan Koon reageert weer op deze brief in dit artikel. Via interviews met Mariette Lindstein en artikelen over haar kom je meer te weten over haar leven tijdens de Scientology periode.

- Interview Bruna
- Interview Hallandsposten
- Interview Tara
- Website Mariette Lindstein
- Mike Rinder's blog: Swedish Cult Fiction
- Interview Trillerlezers

Over de Scientology kerk is al veel geschreven. De zaak van Karin Spaink en XS4All is me toen nog het meest bijgebleven. Andere interessante artikelen over de Scientology kerk is te lezen op:

- Biografie David Miscavige
- Trouw: Vernietigende docu over Scientology. De documentaire Going Clear is te zien op Netflix.
- GeenStijl: Rambam
- Scam of Scientology

Wil je trouwens weten welke boeken Mariette Lindstein in haar boekenkast heeft staan? Lees dan dit artikel van Thrillerlezers.

Het boek:
Het boek begint met een proloog over een ontsnapping uit een landhuis. Het geeft gelijk aan wat je kunt verwachten in het boek. Daarna volgen er 52 hoofdstukken. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een verhaal van elke keer een of twee pagina's in schuingedrukte letters. Dit verhaal is geschreven vanuit een ik persoon. Hij is samen met Lily en Lily is volledig in de macht van de ik persoon (later in het verhaal blijkt hij Fredrik te heten). In dit verhaal kom je meer te weten over het leven van Fredrik. Het daadwerkelijke verhaal gaat over Sofia Bauman, die net een relatie achter de rug heeft met Ellis. Ellis was altijd onstuimig en vurig en ze hadden overal ruzie over gemaakt. De relatie eindigde toen hij haar op internet te schande had gemaakt. Midden in die periode had ze een uitnodiging voor een lezing van Franz Oswald gekregen en op dit moment is ze op weg met een veerboot naar een onbekend eiland ver weg in de scherenkust. De lezing van Franz Oswald ging over ViaTerra. ViaTerra heeft een centrum op West-Dimön voor de kust van Bohuslän. Dimön betekent misteiland en het landhuis, die in handen is van ViaTerra, was in het verleden van graaf von Bärensten. Dimön is trouwens een fictief eiland. Na de lezing van Franz Oswald kregen Sofia en haar vriendin Wilma een uitnodiging van Franz om het landhuis op Dimön te bezoeken. Er vertrekken twee veerboten per dag van het eiland. De ochtendboot om acht uur en de avondboot om vijf uur. Beide dames werden ontvangen door Madeleine, de secretaresse van Oswald. Het motto van ViaTerra is: Wij bewandelen de wegen der aarde.

Na het bezoek wordt Sofia aangeboden om als gast een tijdje te verblijven bij ViaTerra en aan de vijf principes van ViaTerra te werken. Het proces wat ze ondergaat geeft haar een geweldig gevoel en uiteindelijk gaat ze in op het aanbod van Franz Oswald om de bibliotheek op het landhuis in te richten. Ze wordt lid van ViaTerra.

Dit gaat natuurlijk eerst goed met soms wat eigenaardigheden, maar al gauw gaat het van kwaad tot erger en wordt de titel van het boek waarheid. In het verhaal maak je het leven in ViaTerra mee gezien door de ogen van de sekteleden. Dit verhaal is redelijk bekend van andere sektes, maar doordat Lindstein ViaTerra op Dimön heeft geplaatst, is er een extra dimensie aan het sekteverhaal toegevoegd die erg goed uitpakt.

Conclusie:
Een sekteverhaal geschreven door een insider van de Scientology kerk. Je merkt gewoon dat het verhaal geschreven is door iemand met kennis van zaken. Natuurlijk is de tijdsperiode in het verhaal van twee jaar veel te kort. Mariette Lindstein is meer dan twintig jaar lid geweest van Scientology. Ik heb het gevoel dat die twee jaar van Sofia de twintig jaar van Mariette Lindstein zijn. De twee verhaallijnen in het boek zijn erg goed bedacht. Het is al heel snel duidelijk hoe de verhalen elkaar gaan kruisen, maar dat drukt het leesplezier totaal niet. De locatie van het landhuis is geweldig. De eenzaamheid, afgelegenheid en vooral de mist maken het verhaal superspannend. Samen met de legendes over de gravin, een afgelegen vakantiehuisje en een geheime grot is het verhaal perfect.

Bij het lezen had ik wel zoiets van wat er in werkelijkheid is gebeurd. Er zijn veel parallellen met het leven van Lindstein. Het afgelegen eiland Dimön is te vergelijken met het afgelegen hoofdkwartier van de Scientology kerk Gold Base waar Lindstein lange tijd verbleef.


De relatie tussen Sofia en Benjamin Frisk lijkt op de relatie tussen Lindstein en Dan Koon. Franz Oswald lijkt voor een gedeelte gebaseerd op de Scientology leider David Miscavige. Beroemde sterren zoals de popster Alvin Johde (fictieve naam) komen naar het eiland om het ViaTerra programma te volgen. Dit duidt op een verwijzing naar de beroemdste Scientology leden Tom Cruise en John Travolta. De pers die negatief over ViaTerra schrijft en de hoge kosten om aan het gastenprogramma deel te nemen. Daarnaast wil Sofia een boek schrijven en dat is iets wat Lindstein ook graag wou en uiteindelijk goed gelukt is.

Is het boek alleen een waarschuwing voor sektes? In het A.W. Bruna interview met Lindstein blijkt dat ze het breder trekt getuige haar antwoord op de onderstaande vraag:

Beoog je met dit boek ook lezers te waarschuwen voor de gevaren die het aansluiten bij een sekte met zich meebrengen?
Absoluut! Het idee een boek te schrijven kwam voort uit die wens. Maar niet alleen wil ik waarschuwen voor sektes – maar voor de sektarische mentaliteit an sich. Die vind je overal in de maatschappij: in een gewelddadige relatie, in pesten op school, in bedrijven met een overheersende baas of in het bestuur van landen, zoals Noord-Korea.

Na het lezen van het boek, bleef het verhaal nog dagen in mijn hoofd hangen. Ik ben heel erg benieuwd naar de overige twee delen waarvan het laatste deel een heftige is omdat het over de kinderen gaat die in een sekte zijn opgegroeid.

Wetenswaardigheden:
 • Het boek Solange van Marie Darriessecq is door Sofia opgenomen in de bibliotheek.
 • Quote P.T. BarumThere's a sucker born every minute.
 • Gedachte van Fredrik: Haal je geen ideeën in je hoofd, slons, denk ik. Je bent veel te oud. Daarna besef ik echter hoe bruikbaar ze kan zijn. Misschien zelfs de sleutel tot alles. Ik kijk op mijn beurt naar haar en laat mijn blik over haar lichaam glijden. Als een vuurtorenlicht dat tijdens een kille nacht over de zee glijdt.
 • Hans Scheike, de man die kleine meisjes met een berkentak sloeg, wordt genoemd in het verhaal. Meer over hem op zijn eigen website en er is zelfs een documentaire over hem verschenen.
Recensies:
- Thrillers Leestafel
- More Delight
- Blog Susan Sandérus

Hier is nog een leuke plattegrond van ViaTerra te zien en hier een brief van Mariette Lindstein.
Met dank aan A.W. Bruna Uitgevers voor het recensie-exemplaar.

5 opmerkingen:

 1. Dat prikkelt mijn nieuwsgierigheid. Kan me zo slecht voorstellen wat mensen ertoe brengt zich bij een sekte aan te sluiten. Ga 'm op mijn boekenlijst zetten. Dank voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet alleen een sekte, maar ook zoals Mariette Lindstein zegt in werk, school enz.

   Verwijderen
 2. Ik heb het gelezen, erg goed boek en huiveringwekkend. En spannend tot op het laatst toe en zelfs nog met een mogelijkheid tot een vervolg. Een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn twee vervolgen. Het tweede zou wat minder zijn en het derde weer goed. Ik heb ze helaas nog niet gelezen.

   Verwijderen
  2. Oh! Dank voor de tip, daar ga ik naar zoeken.

   Verwijderen