Google Translate

vrijdag 10 maart 2017

We stopped forgetting: Stories from Sámi Americans - Ellen Marie Jensen

Boek details:
Auteur: Ellen Marie Jensen
Titel: We stopped forgetting: Stories from Sámi Americans
Verschijningsdatum: 2014
Bladzijde: 172
Taal: Engels
Uitgeverij: Čálliidlágádus
ISBN: 1310061688


Samenvatting:
What if you thought you knew about your family"s roots and there was more to the story? What if your real ethnicity was kept hidden due to prejudice, immigration and assimilation? Ellen Marie Jensen traverses this territory in "We Stopped Forgetting Stories from Sámi Americans".
During the immigration period of 1880-1940 an unknown number of Sámi people (the indigenous people of Northern Norway, Sweden, Finland, and the Kola Peninsula of Russia) left Sápmi (Samiland; “Lapland”) for North America alongside Nordic peoples. It has been estimated that there are at least 30,000 descendants of Sámi immigrants in North America, and most of them are unaware of their Indigenous ancestry. The storytellers in this book give moving accounts of the history of their ancestors, the often fortuitous events that led them to discover their heritage, and tell their own life stories of cultural revitalization. They have consciously chosen to stop forgetting their lesser known and sometimes silenced Sámi ancestry by identifying with a cultural birthright. Further, their stories demonstrate a heartfelt commitment to both historical and contemporary Sápmi and the Indigenous world in their lives.


Het boek:
Ik had het ebook al een tijd geleden aangeschaft, maar het duurde even voordat ik het boek echt uit had. Het is namelijk geen gemakkelijk boek, een deel van het boek is gebaseerd op de masterscriptie Indigenous Studies "We stopped forgetting: Diaspora Consciousness in the Narratives of Five Sámi Americans (2005)" aan de Universiteit van Tromsø van Ellen Marie Jensen. Geen gemakkelijke kost. Het boek geeft een beeld over de emigratie van Sami's naar Amerika en welke invloed dat heeft gehad op de volgende generaties. Dat er Amerikaanse Sami's zijn was mij al wel bekend. Ik volg op Facebook onder andere de Saami Baiki groep.

De Sami vrouw op de cover van het boek is een vrouw die Ellen Marie Jensen lange tijd achtervolgt. Het eerste gedeelte van het boek gaat over de zoektocht naar de vrouw op de cover. Ze hangt op verschillende plaatsen in het Immigration Museum Ellis Island. De foto is gemaakt door Augustus Francis Sherman. Het vermoeden is dat ze tijdens de immigratieperiode 1880-1920 vanuit Lapland naar Amerika is geëmigreerd. Die immigratieperiode wordt trouwens ook beschreven in het boek Als de vorst haar geesel zwaait van Bernard Nordh. Het boek van Bernard Nordh had ik ook al aangehaald in de trilogie blogpost van Vidar Sundstøl (Land van dromen, De doden en De raven). De trilogie van Vidar Sundstøl speelt af in Duluth, Minnesota en het mooie is dat die omgeving ook weer voorkomt in We stopped forgetting.

Het boek geef een gedeelte van het leven van Ellen Marie Jensen weer. Ze komt tijdens de opening van de Olympische Spelen in Lillehammer in 1994 (de joik van Nils Aslak Valkeapää) erachter dat ze van Samische afkomst is.


Zo begint haar zoektocht naar haar verleden geïnspireerd door de Sami vrouw van Ellis Island. Zo komt ze bijvoorbeeld te weten dat er twintig miljoen immigranten van 1892 tot 1924 via Ellis Island aankwamen. Ze vertelt ook de geschiedenis over de Sami's in Noord-Amerika. Haar eigen vader kwam uit Finnmark en emigreerde in 1960. Als laatste wordt het verhaal van vijf personen vertelt. Ze hebben allemaal een link met de Sami.

Conclusie:
Geen gemakkelijk boek, maar zeker interessant als je meer wilt weten over de Sami's in Amerika. Hoe ze daar gekomen zijn, wat de gevolgen voor het nageslacht waren en hoe men tegenwoordig leeft. Een groot aantal kinderen van de derde generatie (zoals Ellen Marie Jensen) wisten niet dat ze Samisch waren. Hun ouders ontkenden dit. Nadat ze op de een of andere manier erachter zijn gekomen, maak je de zoektocht van de derde generatie letterlijk mee.

Wetenswaardigheden:
Heel veel wetenswaardigheden. Ik heb ze niet allemaal opgenomen omdat je dan beter het boek kunt lezen.
Áilloš (Ingor Ánte Áilo Gaup) - Consolation
Recensies en andere informatie:
- Samisk bibliotektjeneste.
Book events in Poulsbo, Tacoma, Portland.
- ResearchGate.
- Albma duohta sápmelaš.
- Books and Journals.
- Barbara Sjoholm.
- Hildekat.
- Nearby Norwegians.
- Árran.
- Inge Bretsen's Nordic Marketplace.
Davvi Šuvva 1979.1 opmerking: