Google Translate

vrijdag 10 april 2015

Lapponia: Mennesker og reinsdyr - Dino Sassi

Boek details:
Auteur: Dino Sassi
Titel: Lapponia: Mennesker og reinsdyr
Jaartal: 1980
Bladzijden: 108
Uitgeverij: Mittet Co. Oslo
ISBN: 8271820662IB

Dit keer een fotoboek van Dino Sassi over Lapland en de Samen. Naast de foto's is er begeleidende tekst aanwezig in vier talen (Noors, Engels, Duits en Frans).


De foto's geven een beeld hoe het leven van de Sami er vroeger uitzag. De verschillende soorten Sami worden kort beschreven en geportretteerd in hun kleding. De sjøsamer, fjellsamene, skogssamene, skoltsamene en elvesamer. Meer informatie over de verschillende soorten Sami is te vinden op Wikipedia.

De bergsamen zijn natuurlijk het meest in beeld vanwege de rendieren. Het migreren, markeren en slachten van de rendieren wordt in beeld gebracht. Ook de rendierraces en Andreasmessen / St. Andrew's day komen aan bod.

Tevens zijn er mooie foto's van de Samische kerken van Pielppajärvi en Jukkasjärvi. Hieronder heb ik een foto van Wikipedia. In het boek zelf staat een oude foto van de Pielppajärvi kerk,

Kerk van Pielppajärvi.
Het boek staat vol met schitterende foto's op in totaal zo'n 100 bladzijden. Ik heb hieronder een aantal foto's uit het boek ingescand. Een genot om ze te bekijken.De trommel.
De slachting.
Het boek is te verkrijgen via Abebooks, Ebay of Omero en misschien ook wel op Marktplaats. Het boek lenen is ook mogelijk via de Bieblio website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten