Google Translate

donderdag 23 mei 2013

Død Snø

Filmdetails:
Titel: Død Snø (Dead Snow)
Regisseur:
Jaar: 2009
Verhaal: en
Acteurs: , en
Duur: 91 minuten
IMDB cijfer: 6,4Deze keer een Noorse horrorfilm uit 2009. Het was de bedoeling om deze eerder te bekijken vlak na de Trolljegeren film. Het was er blijkbaar niet van gekomen totdat ik een Twitterbericht zag van Dagreis dat deel 2 gepromoot werd tijdens het filmfestival van Cannes. Het bericht zorgde ervoor dat ik deel 1 toch heb gekeken.

Van de Nederlandse Wikipedia heb ik de onderstaande samenvatting van de film gehaald.

Geneeskundestudenten Vegard (Lasse Valdal), Chris (Jenny Skavlan), Erlend (Jeppe Laursen) en Martin (Vegar Hoel) rijden samen met medestudentes Liv (Evy Kasseth Rosten), Hanna (Charlotte Frogner) en haar nichtje Chris (Jenny Skavlan) naar een vakantiehuisje dat afgelegen in de besneeuwde bergen van Øksfjord staat. Dat mogen ze een weekendje gebruiken van de ouders van Vegards vriendin Sara (Ane Dahl Torp), die heeft afgesproken om wat later per ski te komen. De groep weet nog niet dat zij in het nabije bos vermoord is nog voor zij aankomen. Wanneer de groep zo dichtbij is gekomen als met de auto's mogelijk is, gaat Vegard met een sneeuwscooter vooruit om het huisje vast warm te stoken. De andere zes moeten nog drie kwartier door de sneeuw banjeren voor ze er zijn.
's Avonds klopt er een bezoeker (Bjørn Sundquist) aan de voordeur die om een kop koffie komt vragen. Hij vertelt ze de geschiedenis van Øksfjord. Hij legt uit dat het plaatsje een belangrijk gebied was voor de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een 300-koppige eenheid met de codenaam Einsatz voerde er een terreurregime onder leiding van de sadistische Oberst Herzog. Toen de Russen er tegen het einde van de oorlog aankwamen, pikte de bevolking het gedrag van Einsatz niet meer'. Bewapend met allerlei landbouwwerktuigen namen ze wraak door bijna de hele nazi-eenheid af te slachten. Alleen Herzog en zijn trouwste vazal ontkwamen door de besneeuwde bergen in te vluchten. Er is nooit meer iets van de mannen vernomen en aangenomen wordt dat ze doodvroren, maar in het gebied is het sindsdien niet pluis.

De film begint met de muziek van In the Hall of the Mountain King (Peer Gynt) van Edvard Grieg. Tijdens de uitvoering van de muziek wordt Sara achtervolgd.


De film gaat vervolgens rustig verder en je kunt genieten van de besneeuwde uitzichten van Øksfjord met de muziek van de CC Cowboys met het nummer Harry.

   

CC Cowboys is een Noorse band waar niet zo heel veel van bekend is. Volgens Wikipedia bestaat de band sinds 1990 en ze bestaan nog steeds. Hun officiële website (www.cccowboys.no) is opgenomen op de zwarte lijst van Google en zou code van malware bevatten. Voorlopig dus niet bezoeken. De naam CC Cowboys staat voor Coca Cola Cowboys en is afkomstig van het gelijknamige nummer van de band Imperiet. Imperiet was een Zweedse rockband uit Stockholm die bestond van 1983 t/m 1988. Hieronder het CC Cowboys nummer van Imperiet.

 
CC Cowboys - Imperiet

Het geheel speelt zich af in Øksfjord. Øksfjord ligt in Noorwegen en wel in de provincie Finnmark.

Øksfjord
Øksfjord ligt zo'n 122 km van Alta. Geboren in Alta op 6 december 1979 is Tommy Wirkola.

Tommy Wirkola
In 2007 maakte hij zijn eerste film Kill Buljo, een parodie op de film Kill Bill. De volgende film was Død Snø. De laatste film van Tommy is Hansel and Gretel: Witch Hunters. Met deze film heeft hij meer bekendheid gekregen. Volgens dit interview hebben de regisseurs Sam Raimi en Peter Jackson de grootste invloed op hem gehad. Sam Raimi was de regisseur van de Evil Dead trilogy. Peter Jackson had de grootste invloed met de film Braindead. De invloed van Evil Dead en Braindead zijn wel te zien in Død Snø. Erlend heeft bv een Braindead T-shirt aan.

Erlend - Braindead T-shirt
De film Braindead heb ik nooit gezien. De film Bad Taste van Peter Jackson wel. De Evil Dead trilogy ook. In de jaren 80 was ik best wel fan van zulke films. Er zat humor in terwijl het voor die tijd vrij gore films waren. Død Snø valt ook in die categorie. Goor, maar wel met humor.

Verder met de film. Een onbekende bezoeker (Bjørn Sundquist) vertelt de 2e wereldoorlog geschiedenis van Øksfjord. Het gaat over de Einsatzgruppe die gelegerd was in Øksfjord en onder het commando stond van Oberst Herzog. Over het karakter Oberst Herzog is een uitgebreide Wikipedia pagina te vinden. Het is niet bekend hoe de Nazi zombies zijn ontstaan. Dat was gelijk de kritiek op de film. Het script was wel erg mager. Het 2e deel krijgt als het goed is een beter script. Historisch gezien klopt het wel dat de Duitsers in Finnmark zaten. Een aantal boeken die ik gelezen heb, hebben het over de Duitsers in Noorwegen en ze hebben vooral in Finnmark huisgehouden. Het noorden van Noorwegen was een strategisch punt voor de Duitsers vanwege de vaarroutes tussen Engeland en Rusland. De haven van Hammerfest werd door de Duitsers gebruikt als uitvalsbasis. Dit gegeven was voor Tommy Wirkola het uitgangspunt voor Død Snø.

De eerste 40 minuten zijn vrij rustig en laten een aantal leuke scenes zien. Martin, de geneeskundestudent kan niet tegen bloed. Het spelletje Twister. Een ander T-shirt wat Erlend draagt en wel een Icelandic Killer Sheep T-shirt. Dit is te zien op de afbeelding hieronder:

The Icelandic Killer Sheep T-shirt
De Icelandic Killer sheep zijn schapen die op IJsland leven. IJsland is een vrij rustig land. Veel gemotoriseerd verkeer is er niet en het blijkt dat de schapen die daar leven niet goed tegen gemotoriseerd verkeer kunnen. Komt er bv een auto aan dan springt een kudde schapen plotseling voor de auto en veroorzaakt botsingen. De schapen vernietigen de vogels op IJsland en vallen zelfs mensen aan. Dit soort verhalen zijn te lezen op internet:
Een hele korte scene uit een horrorfilm is te vinden op deze website. Hier wordt een darm uit een vrouw getrokken door een killer sheep :-).

Icelandic Killer sheep
Dat was een korte introductie over de killer sheep. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het ontstaan van het T-shirt. Het T-shirt was te bestellen via de website www.icelandickillersheep.com. Deze website werkt niet meer. De gegevens van de website gecheckt en de website is in ieder geval nog tot 26 april 2014 geregistreerd op naam van Valur Thor Gunnarsson. Laat dat nu ook de schrijver zijn van het artikel Iceland Killer Sheep Sightings. Ik ben nu wel nieuwsgierig wat er ooit op de website heeft gestaan. In dit soort gevallen is de Way Back Machine een uitkomst. Deze site gebruik ik al ongeveer 15 jaar om de ontwikkeling van bepaalde websites te bekijken. De Way Back Machine houdt namelijk toestanden van websites bij vanaf het moment dat ze ontstaan zijn. Voor de Icelandkillersheep websites zijn er maar 6 captures gemaakt sinds 4 juni 2008. De site zag er als volgt uit:

www.icelandickillersheep.com
Het T-shirt was ten tijde van het maken van de film te bestellen.

In de eerste 40 minuten komt nog een Scandinavisch moment goed in beeld en dat is de buiten WC. De WC bij de berghut is een hokje met daarin het bekende gat in de plank. Rondom de WC gebeuren een aantal spannende dingen waaronder een seksscène. Erg grappig om dit te zien. Niet erg comfortabel :-). In deel 2 van Død Snø zou het nog spectaculairder worden en dan wel een liefdesscène tussen een zombie en een mens.

Na 40 minuten gaat de film helemaal los. De humor blijft er wel in zitten. Erlend komt op een akelige manier aan zijn einde en wel op de manier die refereert naar zijn Braindead T-shirt. Verder wordt er handig gebruik gemaakt van duct tape, een Jonsered CS 2145 S kettingzaag, hamer en sikkel en sneeuwscooter.

Jonsered CS 2145 S
Hamer en sikkel
Verder zijn een aantal leuke scenes, dat:
 • Martin wild om zich heen slaat en per ongeluk de verkeerde raakt.
 • Tommy Wirkola een voorkeur heeft voor darmen. Ze worden een aantal keren goed gebruikt.
 • Roy een Molotov coktail gooit.
 • Martin na een beet van een zombie zijn arm eraf zaagt en vervolgens ergens anders gebeten wordt.
 • het nummer Min dag van de Noorse zanger Åge Aleksandersen gespeeld wordt tijdens de zombie slachting. De titel is wel erg toepasselijk Det er min dag i dag (Het is mijn dag vandaag).
Met het nummer Min dag van Åge Aleksandersen komt de soundtrack van Død Snø aan bod. Ik had het al over Edvard Grieg en CC Cowboys en nu over Åge Aleksandersen. Åge is geboren in 1949 en is zanger, schrijver en gitarist. Hij wordt de Noorse Bruce Springsteen genoemd. Ik had zelf nog nooit van hem gehoord. In 1972 heeft hij zijn eerste plaat gemaakt en in 2011 tot nu toe zijn laatste. Meer informatie over hem is te vinden op zijn website.

Åge Aleksandersen
  
Min dag -  Åge Aleksandersen

Cyaneed is een Noorse band uit Alta. Ze bestaan al sinds 2004. Tommy Wirkola heeft het nummer Dødsmaskin als titelsong voor de film Kill Buljo gebruikt. Ze zijn er nu weer bij in Død Snø met het nummer NR2. Hun website is te vinden op cyaneed.no.

 

De Oslose band Benea Reach neemt het nummer Awakenings voor hun rekening. De band is opgericht in 2003 en hebben in 2013 hun 3e album uitgebracht. Hun website is nog niet klaar. Op hun Facebook pagina is meer informatie te vinden.


Awakening - Benea Reach

2 songs van de soundtrack zijn van de L.A. Lapplanders. De nummers "Roald Og Lena" en "Smellt På Tjukka" zijn geschreven door Tommy Wirkola en de acteurs Stig Frode Henriksen (Roy), Ørjan Gamst (Oberst Herzog) en producer Magne Ek. De muziek van beide nummers is geschreven door Tage Guddingsmo. Tage Guddingsmo heeft vroeger in de Noorse band Slogstorm gezeten. Slogstorm bestaat nog steeds en de lead zanger van Slogsorm is weer Ørjan Gamst (Oberst Herzog). Over de L.A. Lapplanders kan ik weinig informatie vinden. Er is wel een Twitter account aanwezig, maar denk dat het weinig met de gelegenheidsband te maken heeft. 

    

Als laatste de band Animal Alpha met het nummer Fire! Fire! Fire!. De Noorse band was opgericht in 2002 en ging in 2009 uit elkaar.2 albums uitgebracht en ze hebben in 2008 nog op Pinkpop gestaan.


Fire! Fire! Fire! - Animal Alpha

Het nummer Super Sober van Christian Wibe is niet te vinden op internet. Volgens de aftiteling is het nummer nooit uitgebracht. Christian Wibe speelde in de band Animal Alpha. Zijn Facebook pagina is hier te vinden.

Meer informatie over de film Død Snø is te vinden op de onderstaande websites:
Leuke film met goede soundtrack en verwijzingen naar oudere horrorfilms. Ik ben erg benieuwd naar deel 2 en natuurlijk Hansel and Gretel: Witch Hunters. Op de Comoyo.no website staan een aantal foto's van deel 2 van fotograaf Freddy Ludvik.

7 opmerkingen:

 1. Wat een informatieve blogpost weer. Ik heb de film nog niet gezien, maar dat liedje Harry kende ik wel. Ik vind het een intrigerend, absurd lied. "Niemand weet waar Harry begraven ligt, niemand weet dat Harry dood is." Wat dat betreft past het denk ik goed in deze film. Maar er gaat toch niemand dood die Harry heet? Of zou het te maken hebben met dat het woord "harry" ook iets als "ordinair" betekent? ("op harrytur gaan", bijvoorbeeld, veel goedkope drank gaan kopen en luidruchtig dronken worden net over de Zweedse grens).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het had vast en zeker een betekenis. Misschien heet één van de zombies Harry? De harrytur is een goede. Zou zo maar kunnen. Het nummer wordt gedraaid als de film net is begonnen na de Mountain King. Degene die het weet is Tommy :-).

   Verwijderen
  2. Toch nog wat gezocht met betrekking tot Harry. Niets gevonden. Kwam wel de film Black Sheep tegen. Dit is de film met de Killer sheep. Speelt zich wel af in Nieuw-Zeeland. Hier is de trailer te zien: https://www.youtube.com/watch?v=0gEDUDmZkyc.

   Verwijderen
 2. Vroeger verslond ik horror boeken. Veel van bijvoorbeeld Stephen King, maar ook veel andere. Het gekke is dat ik het dus heel goed kan lezen, met mijn eigen fantasie erbij, maar kijken kan ik het niet. Veel te spannend :-). Tegenwoordig lees ik geen horror meer, maar misschien als ik dit in boekvorm zou tegenkomen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is een echte splatter film en zal niet in boekvorm verschijnen. Het is echt een moderne versie van de humor/splatter films uit e jaren 80. Evil dead en de eerste films van Peter Jackson. Gewoon onmeunig hakken :-).

   Verwijderen
 3. Dit is dus duidelijk niet mijn genre! Ik zou geen oog meer dicht kunnen doen de eerste paar dagen.

  Ieder zijn favorieten moeten we maar denken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van zulke films kan ik wel de ogen dichtdoen. De blogpost van Utøya daarentegen heeft me wel 2 nachten gekost.

   Verwijderen