Google Translate

zaterdag 27 december 2014

Aatsinki: The story of Arctic Cowboys

Filmdetails:
Titel: Aatsinki - The story of the Artic Cowboys
Regisseur: Jessica Oreck
Verhaal: Jessica Oreck
Jaar: 2013
Spelers: Aarne Aatsinki, Lasse Aatsinki, Lauri AatsinkiRaisa Korpela
Duur: 84 minuten
IMDB cijfer: 6,3

Deze film is eerder besproken in de blogpost van 2 mei 2013. Voor informatie over de film en de regisseur Jessica Oreck kun je het beste die blogpost lezen. Ik heb een maand geleden de film eindelijk besteld in de Myriapodproductions webshop. Een goede aanvulling op de film is de website Aatsinki Season. Op die website krijg je meer informatie over de film. In de film wordt namelijk weinig gezegd en niets verteld. Wat is wel te horen? Het gebrom van de rendieren, de helikopters, de scooters en rust.

De documentaire volgt een jaar lang het leven van Aarne en Lasse Aatsinki en hun familie in het Salla gebied in Finland. Het begint in de herfst en eindigt ook weer met de herfst. In de herfst worden de rendieren bij elkaar gebracht in kralen. Men slacht dan ook rendieren. De slachting wordt twee keer uitvoerig in beeld gebracht. In Finland kwamen we ook een keer een slachterij tegen. Dit is terug te lezen in de blogpost over Maaselän Porotuote.Na de herfst komt de winter. In de winter is te zien dat men met toeristen op stap gaan samen met de rendieren en sneeuwscooters.
Kerst wordt ook bij de Aatsinki's gevierd.

Kerst.Noorderlicht.
Vervolgens krijg je veel sneeuwscooter beelden en veel koffie, heel veel koffie.

De winter is bijna over. De sneeuwscooters weer opbergen.
Bij het opbergen van de sneeuwscooters aan het einde van de winter zie je sneeuwscooters met reclame van Salla, In the middle of nowhere. Men rijdt dus voor Salla. Meer informatie over Salla is te vinden op hun website, Facebook pagina en op de website van Voigt Travel.

Na de winter is er weer groen te zien en worden de rendieren weer bij elkaar gedreven en zie je onder andere de castratie.


Castratie.
De sponsors.
Een mooie rustige film met een goed beeld van het leven van de Aatsinki's.

Informatie:
De Sami: Volk van de wind en de zon.
Trouw: Het mos geeft die speciale smaak (artikel van Petra Sjouwerman).
Een interview (in het Fins) met Jessica Oreck.

Jessica Oreck. Foto afkomstig van MyriadPodProductions.
Recensies:
- New York Times
- Games Radar
- Hollywood Reporter
- National Geographic
- The Guardian
- Hammer to Nail
- The Film Stage
- LA Times
- Toronto Film Scene
- Movies TV Guide
- Popmatters
- FilmJournal
- Hollywoodnews
- Cine-vue
- Unseen Films
- All Movie

3 opmerkingen:

 1. Het is een super mooie film! En wat ik zelf erg fijn vind is dat er geen achtergrondmuziek of commentaarstem gebruikt wordt. Wanneer het stil is is het ook stil, net zoals ik het daar ervaren heb. Ook leuk dat mijn vriendin Raisa een hoofdrol speelt. Zij is een grappige en stoere vrouw!
  Hier nog een link naar een artikeltje dat ik over de film schreef en een interview met Jessica Oreck. http://finlandsite.nl/finlandsite/finland/cms/news.php?extend.11473

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je artikel en interview had ik opgenomen in de eerdere blogpost over Aatsinki: http://blogzweden.blogspot.nl/2013/05/aatsinki-artic-cowboys.html :-).

   Verwijderen