Google Translate

woensdag 15 april 2015

Stallo - Stefan Spjut

Boek details:
Auteur: Stefan Spjut
Titel: Stallo
Originele titel: Stallo
Vertaling: Edith Sybesma
Hoesontwerp: Wil Immink
Verschijningsdatum: november 2013
Bladzijde: 576
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9023485203


Boektrailer:
De auteur:
Stefan Spjut heeft als literair recensent gewerkt voor de Zweedse krant Svensla Dagbladet en was cultuurredacteur bij Norrbottens-Kuriren. Hij debuteerde in 2008 met De vissersnetten (Fiskarens garn). (bron: Cargo).

Stefan Spjut
Verder is er is niet zo veel informatie te vinden over Stefan Spjut. De onderstaande twee weblinks laten een interview en een portret van hem zien:
In 2014 heeft Stefan Spjut iets gedaan met een radioboek, Pata Negra. Meer informatie over het radioboek is hier te vinden.

Samenvatting Stallo:
Een grootse en spannende roman in de beste Scandinavische verteltraditie. De foto die natuurfotograaf Gunnar Myrén nam toen hij jaren geleden over het nationale park Sarek vloog, heeft hem zijn leven lang niet met rust gelaten. Welk mysterieus schepsel liet zich onder de berken in de uitgestrekte vallei fotograferen? Gunnar was ervan overtuigd dat hij een al eeuwen verborgen geheim had geopenbaard: in de Zweedse wildernis verbergen zich vreemde wezens die zich nog nooit hebben laten zien.Net als haar grootvader is Susso Myrén geobsedeerd door het vinden van een verklaring voor de mysterieuze foto. Als een kind onder vreemde omstandigheden wordt ontvoerd, vermoedt ze dat het geen mensenwerk is en volgt ze het spoor van haar grootvader naar de waarheid.

Het boek:
De veel te lange inleiding gaat over een jongen en zijn moeder. Dit stuk was erg taai om te lezen. Het duurt en het duurt maar. De jongen heet Magnus Brodin en de moeder Mona Brodin. Uiteindelijk heeft moeder Mona een reus gezien in het bos die haar zoon heeft meegenomen. Dit speelde zich af op 24 juli 1978 bij de rivier Dalälven.

Het verhaal gaat verder op zondag 12 december 2004 in Vaikijaur te nationaal park Sarek en maak je kennis met de 'Laestadianen' Seved, Ejvor, Börje, Signe en Lennert en de omgeving zoals Jokkmokk, Porjus en de Gruvberget mijn.

De andere verhaallijn uit 2004 gaat over de winkel Gunnar Myrén AB te Kiruna. Eigenaar Gunnar was geboren in Örnsköldsvik in het gewest Ångermanland en heeft meer dan 50 jaar in Riksgränsen gewoond. Gunilla is de vrouw waarmee Gunnar tot aan het einde van zijn leven samenwoonde. Gunnar had een luchtfoto gemaakt van het Rapadal en dit is de foto waarop iets te zien is. Gunnar vermoed een trol. De foto is gemaakt op 8 april 1987. Susso, de kleindochter van Gunnar, heeft altijd interesse gehad in de gemaakte luchtfoto en heeft zelfs een website opgericht die over dit soort verschijnselen gaan. De grootmoeder van de jongen Mattias Mickelsson, Edit Mickelsson uit Vaikijaur, neemt contact op met Susso. Ze heeft namelijk iets vreemds gezien bij haar huis. Via de website heeft Edit Susso gevonden. Het lukt Susso om een foto te maken van de persoon. Vlak daarna vindt een nieuwe ontvoering plaatst. De jongen Mattias Mickelsson wordt ontvoerd.

De zoektocht van Susso naar de ontvoerder van Mattias levert een realistisch beeld op van sommeltjes en stallo's. Stallo's waren een trollenvolk in de sprookjes van de Samen. Grote, vreselijke figuren die de naoidi, de sjamaan, op zijn trommel tekende. Ze waren lastig en geschift en belust op mensenvlees. In Stallo worden naast sommeltjes ook knoerten genoemd. De knoerten zijn Karats, Skabram, Luttak en Urtas.

John Bauer
De wereld van sommeltjes en trollen worden verweven met de realiteit en wel op een manier die doet vermoeden dat ze al lange tijd tussen de mensen leven. Het spoor leidt via sprookjesillustrator John Bauer in villa Björkudden naar de Zweedse radiopresentator Sven Jerring.
1915, John Bauer
John Bauer is een Zweedse tekenaar en is in zijn leven daadwerkelijk naar Lapland geweest en heeft daar de Sami ontmoet. John Bauer heeft veel tekeningen gemaakt van trollen en gnomen. Op 35-jarige leeftijd verdronk hij samen met zijn vrouw en zijn driejarige zoontje op het Vättermeer, toen de veerboot, Per Brahe, waarop ze zich bevonden zonk. Dit is ook terug te lezen in het boek. John Bauer kwam in Lapland in contact met sommeltjes. Het verhaal van John Bauer zou zo maar waar gebeurd kunnen zijn.....
Lappar i snöstorm van John Bauer.
Meer informatie over John Bauer is te vinden op deze website. Het boek 'Lappland. Det stora svenska framtidslandet' waar John Bauer aan meegewerkt heeft, wordt volgens mij ook genoemd in Stallo. Een aantal geweldige illustraties van John Bauer uit dat boek zijn te vinden op de Johnbauer.biz website. Het boek waar John Bauer aan meegewerkt heeft, is te bestellen via de Bokborsen website. In het verhaal kwam Sven Jerring in aanraking met John Bauer na de dood van John. Dit is in werkelijkheid ook gebeurd. Dit is terug te lezen in het artikel 'Sjödrama på Vättern'.
Sven Jerring.
Ondanks de langdradige inleiding is het boek verder helemaal top. De oude legendes van de Sami over trollen en stallo worden in de hedendaagse tijd geplaatst en het is nog geloofwaardig gedaan ook. Ik heb geen moment getwijfeld dat sommeltjes en trollen niet bestaan en ben het boek ingezogen. Tijdens het lezen heb ik een aantal keer de muziek van Jarŋŋa geluisterd. Dit maakt de beleving compleet.

Wetenswaardigheden:
Dit onderdeel blijft mijn favoriet:-).
  • Pizzeria Opera in het centrum van Jokkmokk. Deze pizzeria kwam ook al voor in het boek Totenleuchten.
  • Årre-njarka. Njarka betekent landtong in het Samisch.
  • De naam Dutroux wordt genoemd in verband met de ontvoeringen van kinderen.
  • Jillesnåle.
  • Natten tänder ljus på himlen van Jan Malmsjö.
Tijdens het lezen had ik wel een paar keer de film Trolljegeren in gedachten. Zo had ik wat beeld bij het verhaal. Op de website van uitgeverij Cargo is een leesfragment van Stallo beschikbaar. Als laatste complimenten voor de mooie cover.

Recensies:
- De Scriptor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten