Google Translate

dinsdag 24 april 2018

Zweedse cider, het productieproces en Noord-Zweden

Deze keer een blog over Zweedse cider. Ik drink zelf geen alcohol en heb er totaal geen verstand van, daarom mocht Appels en Peren zelf een blog over de Zweedse cider schrijven. Lees mee over een opmerkelijk product uit Noord-Zweden.

Aan de Baltische kust van Noord-Zweden wordt ambachtelijke cider geproduceerd door producent Brännland. In deze blog vertellen wij meer over deze bijzondere cider, gemaakt van Zweedse appelen, en het unieke productieproces.

Wat is cider?
Cider is een licht-alcoholische drank die wordt gemaakt van het sap van appels. Als mensen aan cider denken, denken ze vaak gelijk aan Frankrijk; in Bretagne en Normandië wordt met regelmaat een glaasje zoete cider gedronken bij de beroemde Franse pannenkoekjes, crêpes en galettes. Er zijn echter meer gebieden binnen Europa waar van oudsher veel cider wordt gemaakt en gedronken bijvoorbeeld in Zuid-Engeland, maar ook in Ierland en de Spaanse regio’s Asturië en Baskenland wordt veel cider gedronken en gemaakt. In de afgelopen jaren is de populariteit van ambachtelijke cider sterk toegenomen, zowel binnen Europa als daarbuiten Daardoor is het aantal ciderproducerende landen en streken toegenomen evenals de verschillende soorten cider die worden gemaakt.

Waarom dan Zweden?
Het koude klimaat van Noord-Zweden blijkt uitermate geschikt voor het maken van de zogeheten Ice Cider, of ook wel ‘Cidre de Glace’ genoemd. Icecider vindt haar oorsprong in de vroege jaren 90 in Quebeq Canada. Het wordt gemaakt van het sap van appels die in de winter worden geperst. Dit sap wordt vervolgens in containers buiten in de kou gezet waardoor het bevriest. Door de bevriezing wordt het water in het sap gescheiden van de suikers; het water (in de vorm van ijskristallen is lichter) en blijft boven, het zeer geconcentreerd sap met een heel hoog suikergehalte zakt naar beneden en wordt in een later stadium langzaam gefermenteerd bij een hele lage temperatuur.

In 2005 werd in Quebec vastgesteld dat Ice Cider aan een bepaalde kwaliteitsnorm moest voldoen voordat het daadwerkelijk Ice Cider mag worden genoemd. Dit houdt in dat het sap wat gebruikt wordt om Ice Cider van te maken, geconcentreerd moet worden met behulp van natuurlijke kou. Echter, zeer weinige plaatsen in de wereld kunnen een terugkerend koud seizoen garanderen om aan deze Quebec-kwaliteitsnorm te voldoen! En daarom belanden we in Zweden: Noord-Zweden is een plek waar dit wél mogelijk is!

Hoe en waarvan worden de Brännland ciders gemaakt?
De appels die worden gebruikt bij de productie van de Ice Cider komen zowel uit Noord-Zweden als Zuid-Zweden. Winterappelen worden met de hand geplukt in Noord-Zweden bij de thuisbasis van de ciderproducent: Västerbotten, aan de Baltische kust. Deze winterappelen worden gecombineerd met premium appels van een teler die zich in het hart van het Zuid-Zweedse appelland bevindt. Hiervan wordt sap geperst en vervolgens wordt dit sap buiten in de kou gezet om te bevriezen. Na 2 à 3 maanden, wanneer het sap volledig bevroren is wordt het weer naar binnen gebracht om te ontdooien. Het eerste sap dat uit de tank komt is zeer zoet en geconcentreerd en wordt gebruikt om Ice cider van te maken. Daarna blijft er echter in de tank sap achter dat minder geconcentreerd is, maar nog steeds een hoog suikergehalte heeft; van dit sap wordt de Pernilla Perle cider gemaakt.

In de ciders zitten verder geen extra toevoegingen zoals suiker, alcohol, aroma’s of kleurstoffen en conserveringsmiddelen. De ijzige wintertemperaturen in combinatie met de Zweedse kwaliteitsappelen zorgen ervoor dat deze ambachtelijke (Ice) ciders kunnen worden geproduceerd.

De smaak
De Ice Cider van Brännland lijkt in veel opzichten op een klassieke dessertwijn, maar onderscheidt zich van andere zoete wijnen en ice ciders omdat hij een ‘warme’ zoetheid combineert met een hoge zuurgraad. Ice Cider past goed bij een kaasplankje, desserts met appels en bessen en foie gras (ganzenlever).

De Pernilla Perle is een sprankelende licht droge cider die zeer geschikt is als aperitief, maar ook heel lekker is bij de oosterse- of wat zwaardere varkensvlees gerechten. Ook deze cider onderscheid zich van andere ciders door zijn balans tussen zoet en zuur.

Daarnaast zijn zowel de Ice Cider als de Pernilla Perle zeer geschikt om te gebruiken in cocktails. Inspiratie opdoen? Kijk dan eens dit filmpje waarbij de Brännland Ice Cider wordt gemixt tot een verfijnde cocktail door een professionele cocktailshaker.Brännland’s Iscider Barrique 2015
Elk jaar houdt Brännland wat Ice Cider apart om te laten rijpen op houten vaten. Hierdoor verzacht de hoge zuurgraad van de cider en verenigd de smaak van verse appels zich met de natuurlijke restsuikers, waardoor een complexe en diepere smaak ontstaat. De Ice Cider Barrique heeft 12 maanden op rode wijnvaten gerijpt en heeft een intense zoetheid met tonen van kruidige appelcompote en abrikoos.

Waar te koop?
In Nederland zijn de ciders van Brännland te koop bij de Amsterdamse ciderwinkel Appels en Peren. Deze winkel bevindt zich vlak aan het Rembrandtplein en heeft een ruim assortiment van real ciders. Een cider is een ‘real cider’ als het gemaakt is van 100% sap en er geen extra geur- en kleurstoffen, suiker of conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Ga voor meer informatie, het gehele assortiment en de webshop naar hun website (www.cider.amsterdam) of kom langs van dinsdag t/m zaterdag van 12:00 tot 18:00 aan de Paardenstraat 7, 1017CX Amsterdam.

Link naar Instagram
Link naar Facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten