Google Translate

zaterdag 27 april 2024

Stöld

Filmdetails:
Titel: Stöld
Jaar: 2024
Regisseur: Elle Márjá Eira
Verhaal: Peter Birro en Ann-Helen Laestadius
Acteurs: Martin WallströmDakota Trancher Williams, Elin Oskal
Duur: 105 minuten
IMDB cijfer: 5,6



Samenvatting:
Een jonge vrouw uit de Sámi-gemeenschap in Zweden spoort een moordenaar op om een persoonlijke rekening te vereffenen in dit drama dat geïnspireerd is op ware gebeurtenissen.

De film:
Op Netflix is sinds kort de film Stöld / Stolen te zien. De film is gebaseerd op het boek Slechts een diefstal van Ann-Helén Laestadius. Over het boek was ik best wel enthousiast. De verwachting voor de film was eigenlijk hetzelfde toen ik hoorde dat Elle Márjá Eira de film ging regisseren. Sinds de blogpost over haar in februari 2014 ben ik fan. De flaptekst van het boek kan ook voor de film gebruikt worden. De film volgt namelijk het verhaal in het boek. Natuurlijk niet zo gedetailleerd als in het boek omdat de film nog geen twee uur duurt en het onmogelijk is om alles in de film op te nemen. Elle Márjá Eira heeft wel geprobeerd om de belangrijkste onderdelen van het boek te benoemen. 

Voor het verhaal is het beste om de blogpost van het boek te lezen. 

Conclusie:
De film krijgt best wel kritiek. Het zou meer op een documentaire lijken, de personages zijn niet goed uitgediept, te voorspelbaar en zwartgallig. Ik had daar geen last van. Het is geen mooi verhaal en de problemen van de Sami worden goed weergegeven. Voor mij komt het niet zwartgallig of depressief over, waarschijnlijk omdat ik al redelijk lang met deze materie bezig ben geweest. We hebben de film samen met onze dochter gekeken en die vond het net een documentaire, zware kost en een uitzichtloze situatie. Wel apart om dat te horen. 

Nu de film zelf. Zoals eerder gezegd volgt de film het boek en dit zorgt voor een bijzondere belevenis. Het verhaal uit het boek komt in de film echt tot leven. Schitterende beelden van het landschap en nog mooiere beelden van de rendieren. Alleen om die reden is de film al interessant. Er wordt Samisch en Zweeds gesproken. De mishandeling van de rendieren wordt gelukkig niet zo erg als in het boek getoond hoewel de beelden in de film ook wel heftig zijn. De personages worden inderdaad niet goed uitgediept zoals in het boek maar dat is logisch met een film.

Vind je de Sami cultuur interessant dan is deze film en het boek een must have.



Muziek:


Elle Márjá Eira zingt ook een aantal nummers maar die kon ik niet ergens online vinden.

Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten