Google Translate

zaterdag 18 januari 2020

Calamari Union

Filmdetails:
Titel: Calamari Union
Regisseur: Aki Kaurismäki
Jaar: 1985
Verhaal: Aki Kaurismäki
Acteurs: Timo Eränkö, Kari Heiskanen, Asmo Hurula
Duur: 81 minuten
IMDB cijfer: 7,1Samenvatting:
Zestien mannen, allen Frank geheten, proberen wanhopig Helsinki te ontvluchten, op zoek naar "El Dorado" oftewel het district Eira. Hun reis blijkt echter vol gevaren te zitten en ieder van hen komt op pijnlijke wijze in aanraking met Darwin's stelling over "The Survival of the Fittest".

De film:
Vijftien wanhopige mannen met de naam Frank, werken samen om te ontsnappen aan Kallio, Helsinki. Een Engelssprekende niet-Frank genaamd Pekka voegt zich bij de groep. Ze sluipen door donkere metrotunnels en steegjes, hopend op wanhoop om het magische kustdistrict Eira te bereiken.

Calamari Union is de tweede film van de Finse regisseur Aki Kaurismäki. Het schijnt dat hij deze film in dronken toestand heeft opgenomen. Dat is goed te merken. Het is een onsamenhangend geheel. Toch zitten er een aantal leuke scenes in en de soundtrack is ook erg goed met als hoogtepunt het nummer Pahat pojat waarin alle Franken en Pekka op het podium staan. De Franken zijn trouwens voornamelijk Finse acteurs en muzikanten.


Op internet las ik op Letterboxd dat de film mogelijk kan worden geïnterpreteerd als de eigen kritiek van Finland op het communisme en ik kan mij zeker vinden in deze vergelijking. Af en toe zie je ook een puntschoen bij een Frank die wel verdacht veel lijkt op die van de Leningrad Cowboys.

De film is een cultfilm geworden en in 2008 is een Amerikaanse remake van het origineel gemaakt. Ook in het zwartwit en volgt redelijk dezelfde lijn. De Amerikaanse versie is hieronder in zijn geheel te zien. Op Vimeo is ook een interview met Richard Lefebvre te zien over waarom hij een remake heeft gemaakt.


Recensies:
- Cinemagazine
- Cineville
- Letterboxd
- Moviemeter

3 opmerkingen:

  1. Yes...Kallio is the place in Helsinki where the poor people are living and Eira is the place in Helsinki where the rich people are living...
    And of course Leningrad Cowboys is legend :-)

    BeantwoordenVerwijderen