Google Translate

maandag 31 augustus 2015

1864

Serie details:
Titel: 1864
Verhaal: Ole Bornedal
Jaar: 2014
Acteurs: Pilou Asbæk, Sarah-Sofie Boussnina, Bent Mejding
Duur: 8 afleveringen (57 minuten per aflevering)
IMDB cijfer: 6,3



Samenvatting:
1864 is het jaar waarin de felbevochten Tweede Deens-Pruisische Oorlog werd gestreden, met als inzet de hertogdommen Sleeswijk en Holstein. Maar meer dan over oorlog, gaat 1864 over de ongewone driehoeksverhouding tussen de onafscheidelijke broers Laust en Peter en hun knappe geliefde Inge. Zorgeloos groeien de drie kinderen samen op, tot de oorlog hen scheidt en de twee broers ten strijde trekken.

150 jaar later, in 2014, wordt de asociale Claudia verplicht een baan aan te nemen als thuishulp voor een 100-jarige baron. Ze vindt Inges verloren memoires, en zo wordt ons het aangrijpende verhaal verteld over Peter, Laust en Inge. Een verhaal over onmogelijke liefde en een vergeten oorlog die hun levens voorgoed veranderde.


De serie:
Het is 1851. De Eerste Duits-Deense Oorlog is net ten einde en de Denen waren als winnaar uit de strijd gekomen. Vanaf 1851 worden er een aantal verhaallijnen gevolgd. Het verleden over de broers Peter en Laust Jensen, Inge Juel, de dochter van de rentemeester, en de baron en zijn zoon Didrich. In het heden is er de verhaallijn met Claudia, die verplicht moet werken als thuishulp bij een oude baron. De baron uit het heden woont op hetzelfde landgoed als de baron uit 1851. Deze verhaallijnen zijn verweven rondom de Tweede Duits-Deense Oorlog die in 1864 begon.

De eerste aflevering is vrij lastig te volgen. De geschiedenis van Denemarken en Pruisen is mij niet bekend en dit maakt het niet eenvoudig om de verhaallijn te volgen. Het verhaal van de twee broers en Inge is wel simpel te volgen. In de acht afleveringen wordt het leven op het landgoed van de baron, de aanloop naar de oorlog, de oorlog zelf en wat er na de oorlog is gebeurd aan de hand van een boek van Inge in het heden vertelt. De oorlog draait om de kwestie Sleeswijk-Holstein. In dat kader is het handig om de Engelstalige Wikipedia pagina over de Tweede Duits-Deense Oorlog te lezen voordat je de serie gaat bekijken.

Conclusie:
De serie is goed gemaakt. Het verhaal van Peter, Laust en Inge is goed verweven met de oorlog. Didrich, de zoon van de baron, maakt de driehoeksverhouding Peter, Laust en Inge knap moeilijk. Hij speelt de slechterik in het verhaal. De Denen komen trouwens in de oorlog niet sympathiek over. Vooral de rol van politicus Ditlev Gothard Monrad is niet best. Volgens een artikel van BT zou de rol van Monrad in de serie een mix zijn van vijf personen en niet die van Monrad alleen. Een artikel van Kristeligt Dagblad gaat hier verder op in met Jens Bache. Monrad was de overgrootvader van Jens Bache.

De oorlog zelf is indrukwekkend weergegeven in de serie met als hoogtepunt (of dieptepunt) aflevering zeven waarin de slag bij Dybbøl te zien is. In de serie zaten helaas een aantal scenes waar ik zelf helemaal niets mee kon en naar mijn mening geen toevoeging had. Ook de rol van Johan is mij soms onduidelijk en bij vlagen vaag. Ondanks die scenes een leuke serie en ik heb weer wat geleerd over de geschiedenis van Denemarken.

Interessant:
In Noorwegen kwam ik afgelopen zomer in een boekenwinkel de Noorse versie van het 1864 boek tegen. Bij het samenstellen van deze blogpost bleek dat er ook een Engelstalige versie beschikbaar was bij Bol.com, maar nog geen Nederlandse vertaling.

Noorse versie van het 1864 boek.
Interessant is het intro van de serie. Hierin is een schilderij te zien van de oorlog. Dit schilderij (zie afbeelding hieronder) komt ook voor in de serie zelf. Het schilderij heet 'Fra forposterne 1864' en is geschilderd door de Deen Vilhelm Jacob Rosenstand en hangt tegenwoordig in het Statens Museum in Kopenhagen. Het blog Hip en Fleurig heeft over Statens Museum nog een leuke blogpost gemaakt.

Fra forposterne 1864

Een ander schilderij van hem 'Ottende brigades angreb ved Dybbøl 18. april 1864' is hieronder te zien.
Ottende brigades angreb ved Dybbøl 18. april 1864

Als laatste nog een Youtube filmpje van Sabaton met het nummer Hearts of Iron. De tekst van het nummer slaat niet op de oorlog in 1864, maar er zijn wel beelden uit de serie gebruikt.


Recensies:
- De Filmblog
- TV series kijken
- Film-O-Rama
- De Morgen
- XGN
- Blog Ferdi de Lange
- Televizier
- Cineme

zondag 30 augustus 2015

Kvikne kirke

In Noorwegen kwamen we langs de weg RV3 deze kruiskerk uit 1652 tegen. De Kvikne kerk staat in de Tynset gemeente in Hedmark. De kerk is gebouwd van hout en heeft 203 zetels. Volgens Wikipedia is de Noorse dichter Bjørnstjerne Martinius Bjørnson gedoopt in deze kerk. In Oslo staat een standbeeld van hem bij het Nationaal Theater.




Jostein Ansgar Ween


Standbeeld van Bjørnson in Oslo.
De kerk zat zoals zoveel kerken in Noorwegen helaas dicht. Het was dus niet mogelijk om binnen te kijken. Gelukkig is de kerk virtueel van binnen te bekijken op de website van Tynsetkirke. Op die site is goed te zien dat de kerk in de vorm van een kruis is gebouwd.

Plattegrond van de Kvikne kerk.
Kvikne kerk

vrijdag 28 augustus 2015

Hovs Hallar

Het bezoek aan Hallands Väderö - Torekov ging niet goed. We zijn daarna toen toevallig bij Hovs Hallar terechtgekomen. Volgens de Puur Zweden website is het een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het schiereiland Bjäre. De locatie was het decor voor de openingsscène van de film The Seventh Seal / Det sjunde inseglet van Ingmar Bergman. We hebben hier een beetje rondgelopen. Mooie plek en wie weet komen we er nog een keer weer om wat langer te verblijven.

Meer informatie over Hovs Hallar is te vinden op:
- Wikipedia
- Visit Skåne guide
- Puur Zweden
- Stralend Schrijven









Informatiebord.
Parkeerplaats.

donderdag 27 augustus 2015

Ställbergsjätten (Anders Gustav Andersson) en Ställbergs Gruva

In Zweden kwamen we onderweg door het plaatsje Ställberg en zagen het onderstaande beeld. Natuurlijk stoppen en snel een foto gemaakt zonder te kijken wat het beeld nu precies voorstelde.



Het beeld moet Anders Gustav Andersson voorstellen. Hij is geboren op 16 januari 1857 in Karlskoga en overleden in 1918 in Grängesberg. Hij stond bekend als Ställbergsjätten oftewel de reus van Ställberg. Een reus was het zeker. Hij moet meer dan 220 cm lang zijn geweest, schoenmaat 62 en woog minstens 160 kg. Volgens Wikipedia moet hij ernstig rugletsel opgelopen hebben toen hij het leven redde van zeven mannen bij een vallende rotswand van de Ställbergsgruvan mijn. Hij heeft bij die mijn gewerkt. Ställbergsgruvan ligt even verderop. Hier zijn we ook nog even geweest, maar je kon er niet in. In 1894 verhuisde Anders Gustav Andersson naar Grängesberg en wordt daarom ook wel Grängesbergsjätten genoemd. Anders Bogland heeft een boek over hem geschreven. (Bron: Wikipedia).

Anders Gustav Andersson heeft, vanwege zijn lengte, een vermelding op de website The Tallest Man gekregen. Op die site staan trouwens een paar mooie foto's van hem.

Hieronder de foto's die we van de Ställbergs Gruva gemaakt hebben.





De mijn stond lang bekend als de diepste mijn in Zweden. In 1947 was het diepste niveau 760 meter en rond 1950 werd het niveau verlaagd tot 912 meter, waardoor het de diepste ijzermijn in Europa op dat moment werd. De mijn was in gebruik vanaf 1867 tot 1977. Volgens deze website werken en wonen er tegenwoordig weer mensen. 

Toen we er waren zagen we geen mensen. Toch leek het wel of er mensen woonden. Op de website van Ställbergsgruva bleek dat de kunstgroep The non existent Center er nu gehuisvest is. 11 kunstenaars hebben de mijn gekocht. Meer informatie over hen is te vinden op hun website en een artikel op dn.se.

Foto's van de mijn zijn te vinden op de Altbergbau en de Pbase websites.

woensdag 26 augustus 2015

Fjällbacka kyrka

We hebben niet alleen Fjällbacka bezocht, maar ook de kerk. Bij het terugkijken van de foto's bleek dat we geen goede foto van de gehele kerk hadden gemaakt. De onderstaande foto is dan ook afkomstig van Wikipedia.

"Fjallbacka kyrka". Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.
Van Willy kreeg ik een geweldige foto van de kerk die ik mocht gebruiken.

Foto van Willy van de kerk.
De kerk ligt op een heuvel en werd gebouwd in 1892 in neogotische stijl. De architect was Adrian C. Peterson.




Schilderij Barken van Carl Johan hangt in de kerk.
Barken - Carl Johan
In de kerk lag het boek De levde på Fjällbacka strand van Inger Rudberg uit 2012. Dit boek had ik eerder al ergens in Fjällbacka gezien. Het is een boek van ongeveer 1000 pagina's waar de toen 90 jarige Inger Rudberg zo'n 30 jaar aan gewerkt heeft. Dit is te lezen in een artikel op de website van Bohuslaningen. Geweldig mooi en vooral dik boek. Ik had er wel interesse in, maar met ongeveer 800 SEK is het een fors bedrag. Het boek is onder andere te bestellen bij Bokus.

De levde på Fjällbacka strand - Rudberg, Inger (2012)
Buiten voor de ingang van de kerk staat sinds 2009 het sculptuur Pålarne, gemaakt door beeldhouwer Pål Svensson en aquarellist Arne Isacsson.

Pålarne

Direct onder de kerkheuvel ligt het kerkhof, dat werd geopend in 1907 en uitgebreid in 1970.

Het kerkhof.

maandag 24 augustus 2015

Fjällbacka

Fjällbacka, het plaatsje waar onder andere de verhalen van schrijfster Camilla Läckberg zich afspelen en actrice Ingrid Bergman haar zomervakanties doorbracht. Eindelijk zijn we er een keer geweest. Er is al veel over het plaatsje geschreven en ik heb er eigenlijk weinig aan toe te voegen. Het was er drukker dan ik had verwacht. In de Fjällbackamorden films ziet het er altijd zo rustig uit :-). De meeste Fjällbackamorden verfilmingen heb ik wel gezien. Aan de boeken zelf ben ik nog niet begonnen. Mijn vrouw heeft al wel bijna alle boeken gelezen. Leuk om het plaatsje een keer in het echt te zien. Leuk was ook het boekenwinkeltje met alle boeken voor 20 SEK per stuk. Hier heb ik nog twee leuke boeken gekocht over Öland en de archipel van Göteborg. Ik moest me echt inhouden om niet meer te halen.

Zoals gezegd is er over Fjällbacka genoeg informatie te vinden. Op het Hej Tjorven blog, het Dag Trygsland Hoelseth blog en Stralend Schrijven mooie blogposten over Fjällbacka en op Stralend Schrijven en VisitSweden alle informatie over Camilla Läckberg. Meer informatie over Fjällbacka zelf is te vinden op hun eigen website.






De winkel Tång.
Ingrid Bergman's torg


Kungsklyftan
Vetteberget
Vetteberget





Galleri Grön.
Bij het toeristenbureau een boekenkastje.
Ik heb het vermoeden dat we in de toekomst vaker dit plaatsje gaan bezoeken. We hebben namelijk nog lang niet alles gezien. De kerk van Fjällbacka natuurlijk wel, die komt in een toekomstige blogpost aan bod.