Google Translate

donderdag 20 augustus 2015

Ikea Noorwegen en Zweden

Ikea is in Nederland de favoriete winkel voor ons. Zijn we onderweg in Nederland en komen we een Ikea tegen, dan proberen we de vestiging te bezoeken. Dit geldt ook voor de vestigingen in Scandinavië. Komen we een Ikea tegen in Scandinavië, dan bezoeken we die meestal. Afgelopen jaren hebben we in Zweden best wel wat Ikea's bezocht. Ik heb het toen niet bijgehouden bij welke Ikea's we zijn geweest. De Ikea in Haparanda kan ik me nog wel herinneren. Afgelopen zomervakantie ben ik extra gaan opletten in de Ikea's die we bezocht hebben en natuurlijk foto's gemaakt.

Ikea Uddevalla
Ikea Norra Backa
Ikea Ringsaker
Ikea Helsingborg
Een viertal dingen vielen me op. Als eerste zagen de uitstallingen in Zweden en Noorwegen er veel mooier en sfeervoller uit dan in Nederland. Hieronder een paar voorbeelden.
Als tweede waren de informatieborden in de Ikea over Zweden interessanter dan in Nederland.Ten derde zag ik in Noorwegen het onderstaande toilet. Een vader-zoon toilet. Had ik nog niet eerder gezien.


Als laatste vielen me de boeken, die Ikea als decoratie gebruikt, op. In Nederland kijk ik ook wel eens naar de boeken die in de boekenkasten staan en zie eigenlijk geen interessante titels staan. In Noorwegen en Zweden lagen er geweldige boeken. Ik zag bijvoorbeeld een boek van Åsa Larsson, maar vooral boeken over Zweden zelf. Ik heb er een aantal hieronder opgenomen.

Coast of Sweden - Tommy Hammerström
Nordic Giant - Tommy Hammerström
Nordic Giant - Tommy Hammerström
West Coast - Tore Hagman
Sällan sett i Stockholm skärgård
Had Ikea Nederland maar zulke boeken, dan ben ik er niet meer weg te slaan :-). Wat Ikea Nederland wel heeft, is de Koopjeshoek. Altijd een favoriete plek van ons. In Noorwegen hebben ze ook zoiets en het heet dat Billigkroken. In Zweden heet het Fynd.

Billigkroken.
Dagens fynd
Dagens fyndvara
Als allerlaatste is het handig om de Ikea Familycard mee te nemen. Deze kaart werkt in Noorwegen en ook in Zweden.

9 opmerkingen:

 1. Geweldig! Wij gaan ook altijd Ikea in, als we er 1 tegenkomen.
  Zouden de opstellingen niet aangepast zijn aan het land? Wij hebben hier toch minder hout en boomstammen.
  En hier liggen ook af en toe boeken die ik wel heel graag zou willen hebben, heb nog nooit gevraagd of ze te koop zijn. Toch maar eens doen.
  Wat ik zo bijzonder vind aan Ikea, is dat het concept wereldwijd een hit is. We leven zo verschillend op deze planeet, maar overal is Ikea.
  Gelukkig hebben wij er nu 1 in Zwolle, en kan ik er op mijn fiets naar toe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben in Zweden gevraagd of de boeken te koop waren. Dat deden ze helaas niet. Dat de opstellingen anders zijn in Nederland is logisch, maar ik vind ze meestal niet erg sfeervol. Misschien is dat per Ikea anders. Het assortiment scheelt wel per Ikea in Nederland. In Amersfoort een partytent gehaald die in Hengelo niet aanwezig was. Hengelo is de Ikea waar we regelmatig heen gaan. Vroeger was dat Duiven. Het lijkt me wel interessant om het boek The history of Ikea te lezen: http://www.ikea.com/be/nl/catalog/products/20215877/.

   Verwijderen
  2. Volgens mij is het boekje niet in Nederland te koop :-(.

   Verwijderen
 2. Ikea. Ik heb er in Zweden nu drie bezocht: Sundsvall, Kalmar en Uddevalla. Umeå schijnt er nu ook een te krijgen, waardoor het aantal Ikea's in Noord-Zweden op de 3 komt te staan. Kiruna had mij eerlijk gezegd een logischer plek geleken - meer centraal.
  Ik vond de Ikea's in Zweden ook veel leuker. Het doet gemoedelijker aan. De sfeerfoto's die jij hier hebt geplaatst, zijn prachtig en echt wel een beetje mijn stijl. Toch denk ik dat het hier niet zou lopen. Ik heb het idee dat de mensen in Nederland meer meedoen met trends en dat daar dan ook naar wordt gekeken - moderner. In Zweden lijkt alles toch meer een praktische oplossing - goed gevulde stellingkasten om lange winters door te komen, alles van hout, omdat dat hét materiaal is in Zweden. En de Zweden en Noren zijn waarschijnlijk ook wat traditioneler ingesteld ;o)
  Wat ik erg jammer vind, is dat in Nederland niet de broodjes bietensalade met gehaktballetjes worden verkocht. Die heb ik in zowel de Ikea in Sundsvall als die in Uddevalla gehad en waren overheerlijk! Mocht je nog eens in een Zweedse Ikea komen, dan raad ik dat zeker aan :o)
  Ik heb het ook nog op mijn lijstje staan alle Ikea's in Zweden langs te gaan en die in Nederland ook. Hier kom ik geregeld bij die in Duiven en Hengelo, al moet ik bekennen dat ik die in Hengelo het leukste vind - doet wat gemoedelijker aan :o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat me trouwens opvalt is dat die koopjeshoek in de Zweedse Ikea op de foto groter is dan die in Duiven en Hengelo bij elkaar.

   Verwijderen
  2. Hengelo was afgelopen zondag niet gemoedelijk. Een regenachtige dag en een zondag dus de Ikea bomvol en de rest ook. We zijn erin geweest en er direct weer uit gegaan. Gelukkig de reparatie bij Mediamarkt weg kunnen brengen.

   In Duiven komen we eigenlijk niet meer. Vroeger was dat de dichtstbijzijnde Ikea en toen we net samenwoonden met de auto propvol naar huis :-).

   Verwijderen
  3. In Hengelo veranderd de inhoud van de koopjeshoek wel vaak.

   Verwijderen
 3. Is was nog vergeten om de Ikea familycard te noemen. Deze is geldig in Noorwegen en in Zweden. De blogpost aangepast :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, dat is dan nieuw. Vier jaar terug werkte die namelijk nog niet. Ik had hem wel bij me, maar uiteindelijk heeft het meisje achter de kassa een code in getoetst, zodat ik toch korting kreeg. Wel handig. Valt me namelijk op dat ze daar ook wel eens spullen hebben die hier (nog) niet in de winkel liggen.

   Verwijderen