Google Translate

vrijdag 2 oktober 2015

Altijd Noorwegen - Gerrit Jan Zwier

Boek details:
Auteur: Gerrit Jan Zwier
Titel: Altijd Noorwegen
Verschijningsdatum: 2012
Bladzijde: 270
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 978-90-450-1801-0


Samenvatting:
Noorwegen is een oude liefde van Gerrit Jan Zwier sinds hij het, liftend langs de eindeloze kust en door het Lapse binnenland, ontdekte. Velen hebben inmiddels de charme van het koele, stille noorden ontdekt, waar de grootse natuur niet tot tuintjes en parkjes is getemd. We hadden altijd al bewondering voor de taaiheid en wilskracht van de Noren, die zich in een woeste natuur wisten te handhaven. Bij ons wordt de lokroep van het noorden nu nog luider gehoord, niet alleen door vakantiegangers, maar ook door het groeiend legertje van emigranten, die hopen dat in een fjord of half verlaten dorpje het avontuur van hun leven nu echt zal beginnen. In Altijd Noorwegen worden de landschappen, eilanden en uithoeken van zuid naar noord verkend, vaak te voet, maar ook met de auto en per schip. Het blijft wonderbaarlijk dat de misdaadliteratuur hier tot bloei kwam, in al die vredige provinciestadjes waar in werkelijkheid de diefstal van een skistok al een sensatie zou zijn. Niets ligt voor de hand in een land waarvan de bewoners een ‘romantisch hart’ en een ‘koel verstand’ zouden hebben.

De auteur:
Altijd Noorwegen is het derde boek van Gerrit Jan Zwier wat ik gelezen heb. Vlak na het tweede boek Er gaat niets boven Zweden heb ik Altijd Noorwegen gelezen. Ik word nog een fan van Gerrit Jan Zwier, wat een geweldige boeken schrijft hij. Ook dit boek was weer een genot om te lezen. Gelukkig heb ik het boek gelezen nadat we een bezoek hadden gebracht aan Noorwegen. Een aantal plekken kwamen daarom bekend voor. Meer informatie over Zwier is terug te lezen in de blogpost over zijn boek Een vlek op de toendra.

Het boek:
Het boek is een reisverslag over de verschillende plekken die Zwier heeft bezocht in Noorwegen. Niet alleen Noorwegen zelf, maar ook Spitsbergen en de Noordpool worden beschreven. De kennis van Zwier is in mijn ogen enorm. Elke keer weet hij me weer te verbazen met zijn kennis. Dit zorgt er voor dat het kopje Wetenswaardigheden weer goed gevuld is. De voor mij interessante wetenswaardigheden heb ik opgenomen in deze blogpost. Die laten een goede indruk achter over het boek. Dit stukje kan ik kort houden.

Conclusie:
Het boek leest goed en Zwier weet er een leuk verhaal van te maken. Het gedeelte over Spitsbergen en de Noordpool had van mij ingekort mogen worden. De overige plekken zoals Telemark, Dovrefjell en Finnmarken zijn heerlijk om te lezen. In het boek zijn tevens zestien kleurenfoto's opgenomen. Ze zijn een goede aanvulling op het verhaal. Gerrit Jan Zwier zal ook weer aanwezig zijn bij Scandinavië-XL 2015. Het kan zijn dat ik nog een boek van hem haal. De knoop van IJsland wil ik bijvoorbeeld wel in de papieren versie hebben.

Wetenswaardigheden:
  • Zwier noemt de boeken Doppler - Erlend Loe en Paarden stelen - Per Petterson.
  • Zwier beschikt zelf niet over de mentaliteit en hardheid van een emigrant. Als penverslaafde is hij veel te bang om het contact met de Nederlandse taal en cultuur te verliezen. Hij woont aan de rand van het Drents Plateau.
    Geirangerfjord.
  • Telemark, Geiranger en Naerøyfjord.
  • Hotel Høyers in Skien. Bekend van de schrijver Sven Elvestad (de detectives Asbjørn Krag en Knut Gribb), die in 1934 overleed in kamer 208. Die kamer werd later bekend als een spookkamer.
  • Zwier bezoekt het huis van Henrik Ibsen (1828-1906).
  • De Noorse nationaalsocialist Vidkun Quisling.
  • De Noorse kunstschilder Peder Balke.
  • Trollentekenaar Louis Moe (Vrådal).
  • Hotel Dalen in Dalen heeft ook een spookkamer. Dit kwam me bekend voor vanwege deze blogpost van Elly Koster.
  • De route door het Setesdal naar de Hardangervidda schijnt zomers bekend te staan als 'de Hollandse straat'.
  • Dominee Jacobus Craandijk. Hij heeft wandelboeken geschreven en ook een verslag: Drie weken in Noorwegen. Dit boek is niet heel goed verkrijgbaar. De prijzen bij de antiekwinkels zijn redelijk prijzig.
  • Schilderij met een soort boomvrouw die door een kabouter op haar rug wordt gekrabd. De schilder is Nils Bergslien (1853-1928). Het schilderij kon ik helaas niet vinden op internet. Naam van het doek: Grote linde.
  • Het boek South van poolreiziger Ernest Shackleton.
  • Fotograaf Blom en Zwier nemen hun intrek in Hotel Skeikampen bij de Peer Gynt weg. Hier zijn we ook twee keer geweest. Afgelopen zomer waren we aan de Skeikampen kant en eerder aan de Gålå kant van de Peer Gynt vegen. De blogpost over de Peer Gynt is hier terug te lezen.
Peer Gynt vegen.
  • De Ringebu staafkerk. Ook hier zijn we geweest. Zie de blogpost Ringebu staafkerk.
Ringebu staafkerk.
Snøhetta

Kongsvoll fjellstue.
  • Nidaros in Trondheim. Ook Nidaros hebben we afgelopen zomer bezocht.

Nidaros Trondheim.
  • Vikingkoning Olaf Haraldsson is in 1030 op het slagveld gestorven. Hij verbreidde het christendom. Om een beeld te krijgen van het leven toen, zijn de boeken (Strijd om Stenvik en Bloed zal vloeien) van Snorri Kristjansson wel interessant om te lezen. 
  • In 1905 kon Noorwegen van Zweden loskomen. Een prins uit het huis Sleeswijk-Holstein liet zich als koning Haakon tot koning van Noorwegen kronen. Meer over Sleeswijk-Holstein is te zien in de serie 1864.
  • Het schilderij Langt langt borte saa han noget lyse og glitre van Theodor Kittelsen.
Langt langt borte saa han noget lyse og glitre van Theodor Kittelsen
Schilderij Echo van Kittelsen.


De boot naar Bygdøy.


Als laatste nog een samenvatting van de Altijd Noorwegen lezing van Gerrit Jan Zwier.



Recensies:
- Cutting edge
- 8Weekly

1 opmerking: