Eindelijk het zesde deel over de stad Bergen in Noorwegen. Deze keer een groot aantal beelden. Ik ben altijd benieuwd welk verhaal er achter een beeld zit. Daarnaast een aantal willekeurige foto's van plekken in Bergen.
Het standbeeld van Snorri Sturluson in Bergen verbaasde mij. Wat doet een IJslander in Bergen? De Engelse Wikipedia pagina over Snorri geeft hier duidelijkheid over:
Een standbeeld van Snorri Sturluson, door Gustav Vigeland, bevindt zich in Reykholt. De Noorse regering schonk het standbeeld in 1947 aan de IJslandse natie. De oorspronkelijke bedoeling om het te doneren op de 700e verjaardag van de dood van Snorri, was uitgesteld door de Tweede Wereldoorlog. Een kopie van het Reykholt-beeld werd onthuld in 1948 in Bergen, Noorwegen.
Het onderstaande beeld stond voor de ingang van de McDonalds. Het gebouw waar de McDonalds in zit moet een historisch gebouw zijn. Hier heb ik helaas geen foto van genomen.
Niets van bekend.
In deze post een groot aantal beelden. In Bergen zijn er nog veel meer te vinden. De lijst is hier te vinden.
Boek details:
Auteur: Håkan Nesser
Titel: De zomer van Kim Novak
Originele titel: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
Vertaling: Edith Sybesma
Verschijningsdatum: 2009
Bladzijde: 218
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9789044520507
Flaptekst: De veertienjarige Erik en zijn schoolvriend Edmund brengen hun zomervakantie door in een klein zomerhuis aan een Zweeds meer. Al zwemmend, roeiend en lezend hebben ze een heerlijke tijd. Stiekem roken ze sigaretten en dagdromen ze over de jonge lerares Ewa, die als twee druppels water op filmster Kim Novak lijkt. Op het dorpsfeest steelt Ewa de harten van alle mannen. Twee dagen erna wordt het lichaam van haar verloofde gevonden. Aanvankelijk staat de broer van Erik, die een verhouding met Ewa had, onder verdenking, maar de echte moordenaar wordt nooit aangehouden. Het boek:
De titel geeft al aan waar het verhaal om gaat, namelijk Kim Novak. Hieronder is een foto van Kim Novak te zien.
Het verhaal bestaat uit drie delen en begint in de zomer (mei) van 1962. Die zomer gebeurde 'Het Verschrikkelijke'. Het verhaal wordt verteld vanuit de ik persoon en die heet Erik Wassman. De broer van Erik, Henry, werd op 2 juni 1940 geboren. Erik werd acht jaar en acht dagen na Henry geboren. In de zomer van 1962 was Erik veertien en Henry tweeëntwintig of drieëntwintig. Moeder was ziek en lag met kanker in het ziekenhuis. Die zomer zou moeder overlijden. Vader en moeder waren allebei zevenenvijftig. Vader was stikker in een schoenenfabriek maar sinds anderhalf jaar cipier. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het vakantiehuisje Gennesaret bij een meer dat het Möckelnmeer heet. Gennesaret wordt genoemd in de Zweedse titel van het boek.
Ewa Kaludis begon op een donderdag aan haar aanstelling op de Stavaschool. Ze leek op de filmster Kim Novak. Ewa was verloofd met handballegende Berra Albertsson. Berra begint op 1 juli als adjunct-parkdirecteur. Ewa valt in voor de oude, hopeloze Eleonora Sintring, die tijdens huisvrouwengymnastiek haar heup had gebroken bij een spreidsprong over de kast.
In het eerste deel maak je kennis met de jongens Erik en zijn vriend Edmund Wester, Ewa, Berra en Henry. De schoonheid van Ewa wordt beschreven door de ogen van Erik en ze komen erachter dat Henry een relatie heeft met Ewa. Op zich logisch want Henry leek op Ricky Nelson.
In het tweede deel vindt in de ochtend van 10 juli Het Verschrikkelijke plaats. Het onderzoek start en men probeert de moordenaar te vinden. In het derde deel is het drieëntwintig jaar later en kom je te weten hoe het leven van Erik is vergaan.
Conclusie:
Een niet al te dik boek die de sfeer van 1962 goed neerzet. Zomers loom en heerlijk Zweeds. Meer een roman dan een thriller met heel veel wetenswaardigheden.
Wetenswaardigheden:
Erik had Commandant Darkinschriften met titels als Commandant Darkin en de goudstaven en Commandant Darkin en de mysterieuze erfgename.
Het Liedje Cotton Fields in de jukebox.
Åsbro, het dorp dat een paar kilometer bij Gennesaret vandaan ligt.
Muziek uit Henry’s cassetterecorder: Elvis, The Shadows, Buddy Holly, Little Richard en The Drifters.
Bij Gennesaret woont een Joods echtpaar dat Treblinka had overleefd.
Noord-Zweeds gezegde van Edmund: het is verdorie het beste wat ik heb gezien sinds oma haar tepels tussen de wringer kreeg. Bedoeld om uiting te geven aan de hoogste lof en waardering.
Cassetterecorder met muziek van Eddie Cochran, The Drifters en Elvis Presley met Muss i denn......
Reusachtige foto waarop Berra Albertsson de hand schudde van Ingemar Johansson.
Erik verloor zijn maagdelijkheid op zijn zestiende op een deken in het natuurreservaat Hågadalen terwijl ze luisterden naar House of the Rising Sun.
De film:
In 2005 is het boek verfilmd. In 2009 verscheen pas de Nederlandse vertaling van het boek. Het originele boek is uitgebracht in 1998. Helaas heb ik de film nog niet gezien. Hieronder de trailer:
Film details:
Titel: Undercover in the Alt-Right
Jaar: 2018
Regisseur: Patrik Hermansson
Verhaal: Patrik Hermansson
Duur: 57 minuten IMDB cijfer: 7,2
De documentaire:
De documentaire Undercover in the Alt-Right was afgelopen donderdag te zien op Canvas. De Zweed Patrik Hermansson van de Hope not Hate organisatie is een jaar lang undercover gegaan bij de Alt-Right organisatie. Het resultaat is een rapport van Patrik Hermansson dat hier is te lezen en deze documentaire. Het project is begonnen als een Kickstarter project. De documentaire laat goed zien hoe men denkt in de Alt-Right organisatie. Het begint in Groot Brittannië en eindigt in de Verenigde Staten en wel op 12 augustus 2017 in Charlottesville. De documentaire duurt maar uur en je maakt het daarom niet echt mee hoe Patrik infiltreert in de organisatie. Ze accepteren hem in Londen wel erg snel omdat hij een Zweed is. De leider van het London Forum, Stead Steadman, heeft een liefde voor Zweden en de deal is dat Patrik, die voor deze gelegenheid zichzelf de naam Erik Hellberg heeft gegeven, Steadman Zweeds leert. Zo gezegd zo gedaan en Patrik wordt steeds verder geïntroduceerd in de Alt-Right kringen zoals Jez Turner en Colin Robertson. Het wordt grimmiger zodra Patrik naar Amerika gaat. De invloed van Alt-Right tijdens de Amerikaanse verkiezingen wordt duidelijk en het onderstaande fragment kan ik mij nog herinneren. Dit fragment komt ook voor in de documentaire.
Dat Patrik een Zweed is heeft geholpen met zijn infiltratie in Alt-Right. De Alt-Right leden zien zichzelf verwant met de Vikingen en aanbidden Odin.
Conclusie:
Een actueel onderwerp met Donald Trump aan de macht. Daarnaast is het ook nog eens actueel in Zweden. Afgelopen zondag waren er verkiezingen en de SD heeft deze keer veel stemmen binnengehaald. Niet echt een positieve gedachte. Bij het zoeken naar informatie kwam ik het toepasselijke nummer Make America great again van Pussy Riot tegen. Een betere afsluiting kan ik niet bedenken.
Lombergshjulet is een gereconstrueerd Polhem-rad dat aan de zuidelijke ingang van Grängesberg in de gemeente Ludvika,Dalarna, staat. Het Lomberg-wiel werkte van 1822 tot het begin van de 20e eeuw en brandde in 1934 af. In 2002 werd op de oorspronkelijke locatie een kopie van het Lomberg-wiel gebouwd. Het Polhem-rad is uitgevonden door de Zweedse wetenschapper Christoffel Polhem. Interessant om te lezen hoe men het wiel heeft ingezet om een probleem op te lossen. (Bron: Wikipedia).
Foto's van het wiel in de winter zijn te zien op het blog van Steve.
De Noorse blackmetal band Dimmu Borgir bestaat al sinds 1993. Ze vielen mij nooit zo op totdat ik het nummer Council of Wolves and Snakes van hun laatste album Eonian in maart 2018 hoorde op de Facebook pagina van Ann-Mari Andersen. In het nummer is een joik te horen.
De joik in het nummer wordt uitgevoerd door Mikkel Gaup. Mikkel Gaup speelde in 1987 de hoofdrol in de film Ofelaš. Hij speelde de rol van Aigin. De Engelstalige versie van de film is hieronder te bekijken.
Het nummer sinds maart 2018 al redelijk vaak beluisterd en het blijft een erg goed nummer. Een bijzondere samenwerking. Meer info over deze samenwerking is te vinden op de website van NRK. Later in 2018 heeft Mikkel Gaup zijn eerste album Run Wolf uitgebracht.
Andere samenwerkingen van Mikkel Gaup zijn hieronder te horen.