Google Translate

woensdag 26 september 2012

Ofelaš

Filmdetails:
Titel Engels: Pathfinder
Titel Noors: Veiviseren
Titel Samisch: Ofelaš
Regisseur: Nils Gaup
Jaar: 1987
Verhaal: Nils Gaup
Acteurs: Mikkel Gaup, Inger Utsi, Nils Utsi, Nils-Aslak Valkeapää, Sara Marit Gaup, Helgi Skulason
Muziek: Nils-Aslak Valkeapää, Marius Müller, Kjetil Bjerkestrand
Duur: 86 minuten
Ondertiteling: Engels
IMDB cijfer: 7,3

Ofelaš
 Hieronder de trailer van Ofelaš:


Eindelijk een film van Nils Gaup gezien.Nils Gaup is geboren in Kautokeino te Finnmark in Noorwegen. Na gespeeld te hebben in enkele films heeft hij in 1987 de film Ofelaš gemaakt. Deze film heeft een Oscar nominatie gekregen voor beste anderstalige film. In 2008 heeft Nils Gaup de film Kautokeino-opprøret gemaakt. Die film komt in een toekomstige blogpost aan bod.

Films van Nils Gaup:
Pathfinder (1987)
Shipwrecked (1990)
Hodet over vannet (1993), remake Head Above Water (1996)
Just Do It (1994) (Korte film)
North Star (1996)
Misery Harbour (1999)
Deadline Torp (2005) (TV film)
Kautokeino-opprøret (2008)

Het verhaal speelt zich af rond het jaar 1000 na Christus in Noord-Scandinavië en is gebaseerd op een oude Lapse legende. Barbaarse strijders, 'Chudes', vermoorden een familie in een uitgestrekt leeg gebied. De zoon van die familie, Aigin, weet te vluchten na de moordenaars te hebben gezien. Hij vlucht naar een kamp waar Lappen wonen, maar deze zijn bang dat hij een spoor heeft achtergelaten en vluchten verder. Aigin besluit achter te blijven om zijn familie te wreken, maar hij wordt al snel door de chudes gepakt. Ze dwingen hem de weg naar de andere vluchters te wijzen. Dit doet Aigin, maar hij heeft een plan om onderweg met de barbaren af te rekenen.

Aigin en een chude
Sahve
Ofelaš werd gedraaid onder extreme omstandigheden in Finnmarsvidda. De temperaturen zakten op sommige dagen tot -47 °C. De meeste acteurs waren Lappen en gewend aan de omstandigheden, maar sommige technici en stuntlieden namen halverwege ontslag. De overweldigende landschappen en de vreemde klank van het Sami maken Ofelaš tot een ongewone filmervaring. Er zijn vage gelijkenissen met spaghettiwesterns en een film als Conan the Barbarian, toch voelt het allemaal anders aan. De moeilijke omstandigheden laten zich soms gelden: men kampt duideliijk met personeelstekort (dorpen tellen niet meer dan een tiental inwoners) en omdat de acteurs zo zwaar zijn ingepakt, en vaak door metersdikke sneeuw moeten zien te ploegen, ogen sommige scènes wat moeizaam. De actie heeft wel de juiste grimmigheid en bloederigheid. (Bron: Filmrecensies.net).

Aigin

Chude

Recensies Ofelaš:
Rolling Stone
The Baltimore Sun
Film4

In 2007 is een remake gemaakt van Ofelaš. Deze remake is gebaseerd op hetzelfde verhaal als in Ofelaš. Verder zijn er weinig overeenkomsten. De 2007 versie gaat over Vikingen die de Chudes moeten voorstellen. Het geheel speelt zich af in Noord Amerika. Hieronder de trailer van die film. Ik heb de film nog niet gezien. Staat op het lijstje om te kijken.


De film geeft goed een beeld van hoe de Lappen vroeger leefden. De rendieren die de sledes trekken, gevecht met een beer, de magie van de shaman oftewel Pathfinder, de trommel van de shaman, de hutten met rendierhuiden, de bergen, het skiën, de kleding van de Lappen met hun Lapse schoenen met punt die zo in de ski's kunnen. De film is erg herkenbaar als je de boeken van Bernard Nordh over het geslacht Pålsson hebt gelezen. Zeer leuke film met mooie muziek van Nils-Aslak Valkeapää. Hieronder nog een Youtube filmpje van 6 minuten over Ofelaš voorzien van mooie muziek.Update: De film PAthfinder uit 2007 ondertussen ook bekeken en er een blogpost over geschreven.

4 opmerkingen:

 1. Voor de natuur en de beelden van de Lappen zou ik de film gaan kijken, maar door de bloederige sfeer impressies sla ik hem toch maar over. Dan ga ik teveel in het verhaal zitten en dan slaap ik zo slecht. Dus ik sla deze tip over en wacht op je volgende verhaal!
  hej då Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmmm, interessante film. Wij kijken hier ook nog wel eens
  Noorse films. Ze zijn inderdaad ook gek op het horror genre!
  Heb je Troll al gezien?

  Groetjes, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ofelas is geen horror hoor :-). Troll niet gezien. Is dat ook een Noorse film? Kan wel Trolljegeren vinden (http://www.imdb.com/title/tt1740707/), maar dat is geen horror.

   Verwijderen
 3. Eigenlijk heb ik precies hetzelfde als Anna Marie. Nee, ik bestel dit keer niet :-))).

  BeantwoordenVerwijderen