Google Translate

zondag 8 juni 2025

Kånna Högar

Onderweg van Zweden naar Nederland kwamen we het grafveld Kånna Högar tegen. Kånna Högar is het grootste grafveld in de provincie Kronoberg. We zijn dit grafveld nooit tegengekomen in al die jaren dat we in Zweden komen, maar deze keer stuurde Google Maps ons via een andere weg terug naar de snelweg na een stop. Op de weg naar de snelweg zagen we toevallig het bordje Kånna Högar staan. Het grafveld lag direct naast de weg en leek ons wel leuk om even snel te bekijken. Volgens de website van Naturkartan bestaat het grafveld bestaat uit 291 oude monumenten, met name 240 grafheuvels, één cairn, 17 stenen zettingen, twee steencirkels, een dolmen uit de ijzertijd en 30 staande stenen.

De grootste heuvels hebben een diameter van 20 meter en zijn iets meer dan twee meter hoog. Ongeveer twintig van de heuvels zijn ovaal van vorm, terwijl de rest rond is. Op één van de heuvels staat een staande steen en verschillende heuvels hebben groeven aan de rand. Het grafveld dateert voornamelijk uit de late ijzertijd. Dolmen uit de ijzertijd worden echter meestal geassocieerd met de vroege ijzertijd. De dolmen uit de ijzertijd bestaat uit drie rechtopstaande platen met een open zijde naar het oosten. Bovenop de noordelijke plaat bevindt zich een komvormige holte. Een van de staande stenen draagt ​​een latere runeninscriptie uit de 19e eeuw. De cairn, met een diameter van 18 meter en een hoogte van één meter, is waarschijnlijk het oudste grafmonument in het grafveld.

Tijdens de aanleg van wegen in de jaren 60 onderzochten archeologen drie graven. In een van de graven vonden ze een skelet met grafgiften. Merkwaardig genoeg werd een slecht bewaard gebleven zilveren munt in de mond van de overledene geplaatst. De gewoonte om een ​​zilveren munt in de mond te stoppen, een zogenaamde Charon-munt of obol, stamt uit de Griekse mythologie. Met de munt moest de veerman Charon worden betaald voor de overtocht over de rivier de Styx naar Hades. Helaas was de munt zo versleten dat niet kon worden vastgesteld hoe oud deze was. De vraag is nog steeds waarom iemand hier in Kånna een muntje in zijn mond kreeg. De graven leverden ook een bronzen gesp en een ijzeren mes met resten van een houten handvat op.

De Zweedse Nationale Eigendomsraad (Statens fastighetsverk) heeft op 1 januari 2015 het beheer van Kånna Högar overgenomen van de Nationale Erfgoedraad (Riksantikvarieämbetet). Het ziet er verwaarloost uit. Er staat een P bij een parkeerplaats maar je kunt er niet parkeren omdat er stenen op de weg zijn gelegd. De weg naar het informatiebord wordt niet meer gebruikt en dat is wel te zien. Het informatiebord aan de oude weg is bijna niet meer te lezen. 









Websites met meer foto's van Kånna Högar:

 
Hieronder een Google Maps kaart van het grafveld. Helaas hadden we niet veel tijd om door het grafveld te wandelen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten