Google Translate

woensdag 28 augustus 2013

Jämtälgen - Strömsund

De vorige blogpost ging over de houten beer in Sveg. In Strömsund kwamen we een houten eland tegen. We kwamen deze eland vorig ook al tegen en toen geen foto's van gemaakt. Omdat deze eland dezelfde stijl heeft als de beer in Sveg en beide plaatsen in Jämtland ligt, was ik benieuwd wat de historie achter de eland is. In 1955 won kunstenaar Kalle Berglund 2 souvenir wedstrijden en won beide wedstrijden met onderstaande ontwerpen:

De eland en de beer
Jämtälgen werd het bekendst.

Jämtälgen - Kalle Berglund
Het 6 meter hoge Jämtälgen is gemaakt door kettingzaag kunstenaar Torbjörn Lindgren. Ik heb het in een eerdere blogpost over een andere kettingzaag kunstenaar Alf Skaneby gehad. Torbjörn Lindgren komt uit Leksand (Dalarna) en heeft een eigen website. Zijn werken vind ik persoonlijk niet zo goed als die van Alf Skaneby. Jämtälgen ziet er wel indrukwekkend uit. Op zijn website is de onderstaande foto te vinden. De foto is gemaakt tijdens het opbouwen van Jämtälgen.

Foto van website van Torbjörn Lindren
Ik kwam de elanden van Kalle Berglund nog in een andere vorm tegen. Marianne Hising Kristiansson geeft er een aparte kleur aan. Meer informatie over haar en de elanden zijn te vinden op deze websites: http://op.se/lanet/ostersund en http://op.se/lanet/ostersund-andere_versie.

Marianne Hising Kristiansson
Op de website waar informatie van Marianne Hising Kristiansson op staat, kwam ik tevens de volgende tekst tegen:

Jämtälgen står staty i Strömsund och Härjedalsbjörnen i Sveg.

Het ontwerp van de beer in Sveg is van Kalle Berglund. De beer was de winnaar van de andere souvenir prijsvraag. Wat volgt zijn de foto's die we gemaakt hebben.
Meer informatie over Jämtälgen is te vinden op de volgende websites:


2 opmerkingen:

  1. Hej Hans, leuk! Ja, ik zie Jämtälgen regelmatig als ik/we in Strömsund zijn. Je ziet er zo vaak mensen voor poseren. Ik vind die vrolijk beschilderde van Marianne Hising Kristiansson ook fraai!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die zijn inderdaad leuk. Wie weet komen we ze nog een keer tegen.

      Verwijderen