Google Translate

dinsdag 2 juli 2024

Kullaberg

In mei 2015 zijn we bij Kullaberg geweest maar ik had er nog geen blog over geschreven. In mei 2015 wel een post geschreven over Nimis, een bouwwerk die in de buurt van Kullaberg staat. Kullaberg is onderdeel van het schiereiland Kullen en natuurreservaat dat uitsteekt in het Kattegat in de gemeente Höganäs nabij de stad Mölle in het zuidwesten van Zweden. Ik kwam de plek voor het eerst tegen op het blog van Hej Tjorven in deze post uit 2013. In 2022 is Hej Tjorven er weer heen geweest. Het is best wel een bekend gebied en er zijn meer blogposten over Kullaberg geschreven:
 
We kwamen een bord over de Silvergrottan tegen. Deze grot hebben we niet gevonden.

 
De vuurtoren van Kullaberg.

 
Het Naturum Kullaberg.
Kullen is de oudste vuurtorenlocatie in Scandinavië, gesticht in 1561 door de Deense koning Fredrik II. Deze vuurtoren was een  Papegojfyren met een ijzeren kist op 6 meter boven de grond. In 1563 kwam er een nieuwe stenen toren met 12 kaarsen als lichtbron, maar al in 1585 werd deze vervangen door een overdekte lantaarn en vanaf 1624 werd steenkool gebruikt voor licht. De huidige vuurtoren is opgetrokken uit steen en baksteen.De vuurtoren was in 2015 toegankelijk.

 
We hadden wel gezocht naar de Silvergrottan maar toch niet gevonden. Dan maar een Youtube filmpje. 
De kleine vuurtoren.

 
Zeer mooie plek waar we in juni 2024 weer zijn geweest. Het bezoek in 2024 wordt ook een blogpost maar dat zal geen negen jaar duren :-). De vuurtoren was in juni 2024 trouwens niet toegankelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten