Google Translate

vrijdag 15 mei 2015

Nimis

Lars Vilks
Nimis, een kunstwerk van kunstenaar Lars Vilks waarvan de bouw is gestart in 1980, wou ik graag bekijken toen we in de buurt van Kullaberg waren. Ik had over Nimis gelezen in een blogpost van Svenska Smulor en Hej Tjorven. Informatie over hoe je er komt is te lezen op hun blogposten. Nimis is Vilks 'wraak op de zee' na bijna verdronken te zijn geweest.

Interessant is dat naast het bouwwerk Nimis, Vilks ook het bouwwerk Arx heeft gemaakt. Deze staat als het goed is in de buurt van Nimis.
Ik wist niet van het bestaan van Arx en daardoor hebben we deze gemist. De bouwwerken waren illegaal en uiteindelijk is in 1996 na een jarenlange rechtszaak tussen Vilks en de overheden de micronatie Ladonia opgericht. De geschiedenis van Ladiona is te lezen op de officiële Ladonia website.

Lars Vilks is niet alleen bekend van de kunstwerken, maar ook van een drietal Mohammed cartoons. Het verhaal over de tekeningen is te vinden op Wikipedia. Hier zijn ook twee van zijn tekeningen te zien. Meer info over Nimis en Vilks is te vinden op de onderstaande websites:
- Atlas Obscura
- Vilks en de aanslag in Kopenhagen (NRC)
- Nimis redo för 25 år till
- Nimis Wikipedia
- Website Lars Vilks

De foto's van Nimis.
Op de terugweg zagen we nog een hazelworm. Het beest leek wel erg veel op een slang.Het informatiebordje gaf al aan dat de slow worm in dit gebied leeft.


Hieronder als laatste nog een filmpje die ik gemaakt heb. Een indrukwekkend bouwwerk en ondanks dat Lars Vilks aangeeft dat hij niet kan timmeren, voelde het bouwwerk stevig aan. Erg jammer dat we de Arx niet gezien hebben.

2 opmerkingen:

  1. Werkelijk verbazingwekkend!! En wat een volharding, om zo lang ermee bezig te zijn zonder op te geven. Je vraagt je wel af of het wel stevig genoeg is, maar zo te zien in het klimfilmpje kan het wel tegen een stootje. Mooi en heel bijzonder dit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij werkt Lars Vilks er nog steeds elke keer aan. Er steken af en toe wel spijkers uit, maar het is echt stevig. De afdaling naar Nimis toe is gevaarlijker. Ik baal wel dat we de Arx niet hebben gezien. Ik zag vandaag een foto van Nimis en daarachter zie je Arx staan. Het ligt er echt vlakbij en als we iets verder het keienstrand waren opgelopen was het bouwwerk te zien.

      Verwijderen