Google Translate

maandag 25 februari 2019

Vasa museum Stockholm

Na de post over het Stockholm boek en het boek De Viking eindelijk de post over het Vasa museum gemaakt. In het Vasa museum staat het Vasa schip dat op zondag 10 augustus 1628 uitvoer en vervolgens na een paar honderd meter zonk. Het schip is dus eigenlijk direct na de bouw gezonken. Doordat het schip in het brakke water van de Oostzee ligt, had de scheepsworm Teredo navalis, die houten scheepswrakken in zout water opvreet, geen invloed op het hout. In 1956 is het wrak gevonden en 24 april 1961 is het wrak naar boven gehaald. In welke staat verkeert het schip tegenwoordig? Op de website van Vasa museum staat het antwoord:

Conservering en onderhoud van de Vasa gaan voort. Doorslaggevend in het behoud van de Vasa is een gelijkmatig klimaat. Toen het wrak op de zeebodem lag verroestten de ijzeren bouten, en werd het eikenhout zwart van kleur. Uiteindelijk werd het schip bijeen gehouden door houten deuvels. Verontreiniging in het water veroorzaakte de vorming van grote hoeveelheden zwavel die het hout wist binnen te dringen. Vandaag de dag gaat de zwavel een reactie met zuurstof aan en wordt zwavelzuur gevormd. Dit zuur vreet het hout aan, maar het is niet gevaarlijk voor de museumbezoekers. Onderzoek naar conservering van de Vasa op de lange termijn gaat door.

Tegenwoordig is het schip 390 jaar oud en mede dankzij het museum kun je terug in de tijd en het schip bewonderen vanuit alle hoeken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik twijfels had over het museum. Even een schip bekijken en er weer uit. Dat is dus echt niet het geval. Je kunt het schip vanuit verschillende hoogtes bekijken en men heeft er genoeg andere dingen staan waar je best wel veel tijd aan kunt besteden. Verschillende attributen van het schip worden tentoongesteld en er is een film te bekijken. Teveel om op te noemen. Ik heb aan het einde van de post een filmpje opgenomen met daarin een groot aantal foto's die een goede indruk geven van het museum. Het enige nadeel is dat het druk is.

Je kunt het schip niet betreden. Om het gevoel van het leven op een schip uit die tijd te beleven, kun je naar Bataviastad in Lelystad gaan. Daar is de Batavia nagebouwd op dezelfde manier als vroeger de Vasa gebouwd is. Je kunt de Batavia bekijken en betreden. De post over de Bataviawerf is hier terug te lezen.

Genoeg verteld in deze post over de Vasa.































Niet iedereen overleefde de ramp. Zeker dertig mensen zijn omgekomen. Het museum heeft botten gevonden en deze zijn ook te zien.


Van een aantal mensen zijn reconstructies te zien. Ze zien er verbazingwekkend echt uit.




In de shop zijn veel attributen over het schip te koop. Het meest interessant vind ik zelf de boeken en er zijn een paar mooie boeken te koop.




Helaas heb ik geen van de bovenstaande boeken gehaald. Mochten we ooit weer in Stockholm komen, dan hoop ik dat het boek van Fred Hocker er nog ligt. Die gaat dan zeker mee.

Hieronder is een filmpje te zien met daarin nog een groot aantal foto's die we gemaakt hebben,


Interessant is het blog van Vasa museet. Hier is veel informatie over de Vasa en de werkzaamheden te lezen. 


2 opmerkingen:

  1. Mooi verslag van jullie bezoek. Wij zijn er niet geweest.
    Jammer dat je het schip niet kunt betreden zoals bij de Batavia.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker een keer bezoeken. Dat je het schip niet kunt betreden is logisch. Daarom mooi dat je de Batavia wel kunt betreden. Kun je er toch een voorstelling van maken.

      Verwijderen