Google Translate

woensdag 6 februari 2019

Wat verborgen is - Hjorth Rosenfeldt

Boek details:
Auteur: Hjorth Rosenfeldt
Titel: Wat verborgen is
Originele titel: Det fördolda
Vertaling: Geri de Boer
Verschijningsdatum: 2011
Bladzijde: 480
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789023498278


Flaptekst:
Het lichaam van de zestienjarige Roger wordt gevonden in een moerassig gebied. Hij lijkt omgebracht met messteken, maar nader onderzoek toont aan dat de kogel die hem doodde is weggesneden. Het spoor leidt naar de elitaire Palmlöv-school, een school die eigenlijk veel te duur is voor de jongen.

Een oude vriend vraagt psycholoog Sebastian Bergman om hulp bij het onderzoek, maar Bergman heeft zelf al genoeg zorgen. Hij moet de erfenis van zijn moeder afwikkelen en stuit daarbij op brieven die hij nooit had mogen lezen.


Het boek:
Het boek vorig jaar van mijn dochter gekregen voor vaderdag en gelukkig was dit het eerste deel van de Sebastian Bergman serie. Het boek begint direct met een proloog over de Man die geen Moordenaar was. De Man die geen Moordenaar was, dumpt het lichaam van een jongen in een meertje (Listakärr-moeras). Vervolgens gaf een vrouw, Lena Eriksson haar zestienjarige zoon, Roger Eriksson, als vermist op bij de politie van Västerås. Hoofdinspecteur Thomas Haraldsson behandeld de zaak. Er wordt een lichaam gevonden waarvan grote delen van het hart ontbrak. De vrouw van Haraldsson, Jenny, heeft een kinderwens. Door die kinderwens loopt het onderzoek van Haraldsson niet zoals het hoort en stapelen de problemen zo hoog op dat Kerstin Hanser, zijn baas en hoofd recherche van Västerås, niets anders meer kan doen dan de Nationale Recherche er bij te halen. Het team van de Nationale Recherche bestaat uit Torkel Höglund, Billy Rosén, Vanja Lithner en Ursula Andersson.

Sebastian Bergman woont in een flat aan de Grev Magnigata in Östermalm, Stockholm. Zijn moeder is overleden en hij verblijft daarom in zijn ouderlijk huis in Västerås om zaken af te handelen. Sebastian had op zijn negentiende het ouderlijk huis verlaten en op zijn vijfentwintigste is hij nog een keer op bezoek geweest bij zijn ouderlijk huis. Dat was dertig jaar geleden. Sebastian is dus vijfenvijftig jaar. Je kunt hieruit opmaken dat de relatie met zijn ouders slecht was. Sebastian was recherchepsycholoog en hij kent Torkel. Twaalf jaar geleden hebben ze een aantal jaren close samengewerkt. Sebastian heeft een verleden waardoor hij niet meer werkzaam is voor de politie. Hij heeft elke nacht dezelfde droom en dat al meer dan vijf jaar. Het heeft te maken met zijn vrouw Lily en hun dochtertje Sabine. Lily was een Duitse. Ze hebben elkaar in Duitsland ontmoet toen Sebastian daar werkte. In 1998 zijn ze getrouwd. Lily was socioloog aan de Universiteit van Keulen en vijf jaar jonger dan Sebastian. De gebeurtenis heeft Sebastian getekend, maar zijn gave om vrouwen te verleiden is er nog steeds. Zo heeft hij binnen korte tijd dat hij in Västerås is seks met Clara Lundin, moeder van Leonard en de buurvrouw van de moeder van Sebastian. Via Clara komt Sebastian weer in contact met Torkel en uiteindelijk resulteert dit in een 'samenwerking'. De enige reden voor Sebastian om samen te werken is dat hij blijkbaar in het verleden een kind heeft verwekt bij een van zijn studenten, Anna Eriksson. Hij kwam hier achter via brieven die in het huis van zijn moeder lagen. In ieder geval heeft de samenwerking grote gevolgen. Sebastian was vroeger niet de gemakkelijkste en dat zijn sommigen in het team die Sebastian van vroeger kennen niet vergeten. Tel daarbij op dat de vader van Sebastian, Ture Bergman, het Palmlöv College heeft opgericht en dat Roger daar ook op zat. Eigenlijk komt alles in Västerås bij elkaar. Daarnaast hebben de leden van het Nationale Recherche team hun eigen problemen.

Conclusie:
Een boek met veel verhaallijnen die allemaal om Sebastian Bergman draaien. Het verhaal verplaatst zich van getuigen naar Hanser naar de Man die geen Moordenaar was naar Torkel en dan weer naar Haraldsson en Sebastian. Dit leest wel prettig. De personages worden zeer goed uitgewerkt met de nadruk op Sebastian. Het einde is zeer verrassend en smaakt naar meer. En er is meer. De serie bestaat op dit moment uit zes delen. Daarnaast zijn de eerste twee boeken de basis voor de serie Den Fördömde. De serie heb ik gelukkig nog niet bekeken, want die gaat toch invloed uitoefenen op de karakters in het boek. De acteur Rolf Lassgård speelt in de serie de rol van Sebastian en ondanks dat het een goede acteur is, vind ik hem totaal geen Sebastian Bergman. Eerst het tweede deel maar lezen voordat ik de serie ga bekijken.

Wetenswaardigheden:
 • De vriendin van Roger, Lisa Hansson, leek op het meisje in de serie De Witte Steen.
 • Anna Lindh, vermoord in het NK warenhuis in Stockholm.
 • Leonard luistert naar het nummer X Gon' Give it to ya van DMX.
 • Mälardalen-hogeschool.
 • Sebastian. Zeven jaar psychologie gestudeerd en twintig jaar beroepservaring. Conclusie tegen Clara, de moeder van Leonard: Zo gaat dat met kinderen. Soms gaat het goed, soms niet. Een bloedband is geen garantie voor een goede relatie.
 • Ladok systeem. Elektronische administratie van studieresultaten.
 • Een verwijzing naar de film De Kwelling van Bergman.
 • Door Sebastian kon men in 1996 de seriemoordenaar Edward Hinde oppakken. Blijkbaar komt hij in latere delen weer ter sprake. Zie dit gedeelte uit het boek De Discipel.
 • Op de radio Heroes van David Bowie.
 • Sebastian had in minder dan achtenveertig uur een huis, misschien een kind en een baan gekregen, en een groeier en waarschijnlijk een wreker ontmoet. Hij had zich vergist. Er gebeurde wel degelijk iets in Västerås.
 • Lilla Blacken, populair recreatiegebied bij een baai in het Mälarmeer.
 • Frank Clevéns ogen leken op die van de Marlboro-man
 • Sebastian had een aantal boeken geschreven over een seriemoordenaar, Hinde.
 • Billy gebruikt Stellar Phoenix Windows Data Recovery software.
 • De Haga-man verkrachter, de beruchte verkrachter in de wijk Haga in Umeå.
 • Sebastian en Lily hadden het Stasi-museum in de voormalige DDR bezocht.
 • Ture, de vader van Sebastian, was in 1988 overleden. Tweeëntwintig jaar was de moeder van Sebastian alleen geweest.
 • Ladugårdsgärdet Stockholm. 
Recensies:
- 8Weekly
- Adorable Books
- Mijn Boekenblog
- De Spanningsblog
- Thrillers Leestafel Info
- Nu.nl
- Hebban
- JK leest
- Pucks recensie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten