Google Translate

maandag 25 maart 2019

Okkupert - Occupied seizoen 2

Serie details:
Titel: Okkupert - Occupied seizoen 2
Verhaal: Karianne Lund, Jo Nesbø en Erik Skjoldbjærg
Regisseurs: Erik Skjoldbjærg, Erik Richter Strand, Pål Sletaune, Eva Sørhaug en John Andreas Andersen
Jaar: 2017
Acteurs: Henrik Mestad, Eldar Skar, Ane Dahl Torp
Duur: 8 afleveringen (45 minuten per aflevering)
IMDB cijfer: 7,7Samenvatting:
Het tweede seizoen van Occupied – naar een idee van Jo Nesbø – ontspint zich naar aanleiding van een conflict tussen de Noorse kustwacht en een Russisch beveiligingsteam dat in het noorden een olie-installatie bewaakt. Er worden al snel wapens getrokken die niemand als eerste wil laten zakken. De crisissituatie brengt zowel politieke als persoonlijke confrontaties teweeg en de hooggespannen gemoederen zaaien constant twijfel. Wie is tegen de indringers en wie helpt hen? Is er wel nog iemand te vertrouwen?

Seizoen 2:
In juli 2016 is de post over het eerste seizoen te lezen. Toen vond ik de serie leuk en verrassend maar met tien afleveringen best wel langdradig. Seizoen twee bestaat uit acht afleveringen. Zou het minder langdradig zijn? Het tweede seizoen begint niet op het moment dat het eerste seizoen is afgelopen. Na afloop van het eerste seizoen zat een oorlog met de Russen er dik in, maar in het tweede seizoen is het een jaar later en het lijkt erop dat de rust is wedergekeerd. Natuurlijk vind er een incident plaats die alles weer op scherp stelt en het politieke spel kan weer beginnen. Het klimaat is in het tweede seizoen naar achteren geschoven en de politieke belangen naar voren. De personages uit het eerste seizoen komen weer terug in het tweede seizoen. De meesten hebben andere posities gekregen en sommigen hebben dezelfde positie als in het eerste seizoen.

Conclusie:
Het was moeilijk om er weer in te komen. Het duurde even totdat Bente Norum weer in beeld kwam en vanaf dat moment ging het weer wat beter. Ze zorgt ervoor dat de politiek terug te herleiden is naar de normale mensen. Het is wel goed opletten omdat er weer veel gebeurd in de serie. Deze keer is het niet alleen een strijd tussen Rusland en Noorwegen maar wordt een groot gedeelte van de EU erbij betrokken. Elke aflevering beslaat net als in het eerste seizoen een maand. Verhaallijnen zijn er genoeg en naar mijn mening teveel. De scenes zijn kort en je moet veel zelf invullen. Het tweede seizoen vind ik daarom persoonlijk minder dan het eerste seizoen. De vrouwen Anita Rygg en Irina Sidorova doen hun best en ik vond het einde van seizoen twee dan ook wel passen bij het einde van de serie, maar er komt toch een derde seizoen. Het kat en muis spel is interessant om te zien en er worden allerlei oplossingen bedacht die weer door de ander teniet worden gedaan, maar het is te groot geworden in dit seizoen. Daarnaast mist het tweede seizoen een karakter zoals journalist Thomas Eriksen en is de klimaatproblematiek naar de achtergrond verdwenen. Jammer, want klimaat is tegenwoordig een hot item die de serie griezelig realistisch had kunnen maken. Ik ben wel benieuwd of het derde seizoen de afsluiting is en wat men hier van gaat maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten