Google Translate

donderdag 7 juli 2016

Okkupert - Occupied seizoen 1

Serie details:
Titel: Okkupert - Occupied seizoen 1
Verhaal: Karianne Lund, Jo Nesbø en  Erik Skjoldbjærg
Regisseurs: Erik Skjoldbjærg, Erik Richter Strand, Pål Sletaune, Eva Sørhaug en John Andreas Andersen
Jaar: 2015
Acteurs: Henrik Mestad, Eldar Skar, Ane Dahl Torp
Duur: 10 afleveringen (45 minuten per aflevering)
IMDB cijfer: 7,6


Samenvatting:
Hoe arrogant kunnen grootmachten zich opstellen? Wat gebeurt er met een land onder zogenaamd vreedzame bezetting? Komen burgers in opstand wanneer hun veiligheid en materiële rijkdom op het eerste gezicht niet aangetast worden? Deze waanzinnig spannende en gelaagde serie toont hoe mensen omgaan met de loyaliteit tegenover zichzelf, hun familie en hun vaderland. In de nabije toekomst besluit de Noorse regering, zonder overleg met de omringende landen, al hun olie- en gaswinning stop te zetten om volledig over te stappen op duurzame energie. Daarop valt Rusland, met goedkeuring van de EU, het land binnen om de grondstoffen voor de rest van de wereld beschikbaar te houden. Wat een geweldloze, tijdelijke invasie zou moeten zijn, ontaardt al gauw in onrust en spanningen. Noorse burgers voelen zich in hun vrijheid aangetast en komen in opstand…


De serie:
Begin 2016 is de serie uitgezonden op Canvas. Sinds kort heb ik de serie daadwerkelijk bekeken. De tien afleveringen beslaat een periode van april tot en met december. Elk deel beslaat een nieuwe maand. De laatste twee delen spelen zich af in december. Het draait allemaal om Noorwegen die met goede bedoelingen Europa aan de duurzame energie wil hebben op basis van Thorium. De olie- en gaswinning in Noorwegen worden stopgezet. Rusland zorgt er op hun eigen manier voor dat de Noren weer gas en olie gaan produceren. Dit verloopt eerst rustig en zonder geweld maar naarmate de maanden vorderen, worden de Noren ervan bewust dat het een bezetting is geworden.

De serie draait om een aantal personen, de eerste minister Jesper Berg, bodyguard Hans Martin Djupvik en zijn vrouw Hilde, journalist Thomas Eriksen en zijn vrouw Bente, de Russische ambassadeur Irina Sidorova en de groepering Fritt Norge. De serie begint sterk en verrassend, maar verliest zichzelf halverwege in teveel intriges. Er lijkt geen einde aan te komen. Gelukkig wordt het verhaal aan het einde weer interessanter. Na het bekijken van de serie verscheen in juni 2016 een bericht op de Standaard website. Volgens dat artikel bespreken de vier belangrijkste politieke partijen in Noorwegen de mogelijkheid om de verkoop van diesel- en benzinewagens in het land vanaf het jaar 2025 te verbieden. Dit artikel zorgt ervoor dat het waarheidsgehalte van het thema in de serie hoger komt te liggen.

Leuke serie die met tien afleveringen iets te lang duurt. Het einde is abrupt en geeft al aan dat er een vervolg op seizoen een komt en dit is inderdaad het geval. Zie dit artikel.

Wetenswaardigheden:
  • Het kantoorgebouw van het energiebedrijf Statoil werd in de serie in beeld gebracht als het fictieve kantoor van de eerste minister. 
  • De rol van Thomas Eriksen wordt gespeeld door Vegar Hoel. Ik moet zeggen dat hij zijn rol goed heeft neergezet. Ik herkende hem namelijk niet, maar Vegar had de hoofdrol in beide Død snø (Død snø en Død snø 2) films. Ik kwam erachter toen ik deze blogpost aan het maken was. 
  • Edgar Skar (Hans Martin Djupvik) is ook te zien in Bellman.
  • Het beste van de serie is de titelsong: Sivert Høyem met Black & Gold. Wat een nummer !!!!

Recensies:
- Stralend Schrijven
- Mijn Serie
- Serie Totaal
- Bol.com
- XGN
- Film Domein
- Demofarm
- Scriptgirl
- Telebizz
- Filmdomein
- Tifosa
- Gumstarr
- Politico
- Vogue

Geen opmerkingen:

Een reactie posten