Google Translate

woensdag 11 mei 2022

Viborg Domkirke

Deze keer weer een kerk maar dan compleet anders dan de kerken van Skive. In Midden-Jutland staat in de plaats Viborg de Domkerk. De geschiedenis van de Domkerk is interessant. Tijdens het bewind van koning Sven II werd Jutland in het jaar 1065 in vier bisdommen verdeeld, waaronder het bisdom Viborg. Sven was de zoon van Ulf Torgilsson (ca. 990 - 1026) en Estrid (ca. 995 - 1057). Ulf was een van de aanvoerders van het Deense leger tijdens de verovering in 1015 van Engeland door Knoet de Grote. Estrid was dochter van Sven Gaffelbaard. Knoet de Grote komt weer voor in de Netflix serie Vikings Valhalla. Daarnaast kwam die periode uitgebreid aan bod in het boek Lachend naar Walhalla. Omstreeks 1100 begon de bouw aan de kathedraal op de plaats waar eerder (ongetwijfeld een houten) kerk uit circa 980 en tegenwoordig de huidige dom staat. In 1862 besloot men om de door branden verwoeste kerk opnieuw op te bouwen. In 1876 was de bouw voltooid. Meer weten over de geschiedenis van de kerk? Gan dan naar deze webpagina.

Het is een indrukwekkende kerk waarin heel veel te zien is. Voor een paar kronen, ik dacht zo'n drie euro, kun je de kerktoren bezoeken en door wat kijkgaten over Viborg kijken. 

1 opmerking:

  1. Deze is ook al zo prachtig. We waren in april in Italië, waar de kerken ook zo mooi zijn, met van die versierde plafonds.

    BeantwoordenVerwijderen