Google Translate

donderdag 15 augustus 2024

Gräne Gruva

Gräne Gruva is een recreatiegebied in Sjuhäradsbygden tussen Överlida en Holsljunga in de gemeente Svenljunga. De locatie is gevormd door de laatste ijstijd, die een netwerk van bergkammen en dode ijsputten vormde. Duizenden jaren later kreeg de locatie verder vorm toen veldspaat en kwarts in de rotsen werden gewonnen en de sporen die we vandaag de dag zien als een grote verticale bouwmijn.

Er zijn drie wandelroutes in het mijngebied: Groen (4,6 km), Blauw (3,6 km) en Geel (1,8 km). Deze starten alle drie vanaf de hoofdparkeerplaats. Op de hoofdparkeerplaats zijn barbecueplekken, picknicktafels en informatieborden. Hier ligt ook Trolltorget, waar Trollstigen begint, Trolltorget en Trollstigen is erg leuk voor kinderen.We hebben de groene route gedaan. Natuurlijk weer wat gemist en dat is de oude spoorlijn waar nu een brug is. Die kom je tegen op de blauwe route. Ach ja, je kunt niet alles zien :-). De groene route was wel mooi. Van Rhododendrons naar een geweldig bos en een pad langs de rotsen en weer terug bij de parkeerplaats een stukje van het ecomuseum gezien en natuurlijk de mijn zelf. Als laatste ook nog het trollstigen pad gedaan.


Dynamitkällaren.
 
De dynamietkelder die helaas verwoest is. Er is alleen een informatiebord aanwezig.
 

Rhododendrons.



Het ging niet altijd goed bij het aanleggen van de paden.



Fäxhults hälsokälla.

Fäxhults hälsokälla. Vroeger kwamen de bewoners van het gebied hierheen om gezond te drinken. Tegenwoordig is het bronwater niet zo uitnodigend.







Ecomuseum.

De open put.

Ecomuseum.

Ecomuseum.

De open put.

Oude foto van arbeiders in de mijn.

Trolltorget.

Trolltorget.

Trollstig.

Trollstig.

Trollstig.

Trollstig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten