Google Translate

zondag 18 augustus 2024

Grimeton Radiostation

In de omgeving van Varberg zagen we vaak een bordje met daarop Radiostationen Grimeton. Toch wel nieuwsgierig geworden wat het was, zijn we er heen gereden. Zoals de naam al aangeeft is het een radiostation en wel één die sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is opgenomen. Het Wikipedia verhaal van het radiostation is best wel interessant. Hieronder de omschrijving zoals die op Wikipedia staat:
 
Het radiostation van Grimeton (gebouwd van 1922 tot 1924) is een monument van de vroege trans-Atlantische communicatie. Het bestaat uit een langegolfzender, inclusief zes stalen masten van 127 meter hoog, waartussen staaldraden zijn gespannen, die functioneren als antenne. Hoewel het radiostation niet langer regelmatig wordt gebruikt, is de zender zo onderhouden, dat de communicatie nog altijd volledig functioneert.

Het gebied is 110 hectare groot. Hierop staan gebouwen met de originele Alexanderson-zender en de antennemasten, de kortegolfzender met antennes en het woongebied voor het personeel van het radiostation.

Architect Carl Åkerblad heeft de hoofdgebouwen ontworpen in neoklassieke stijl. Ingenieur Henrik Kreüger was verantwoordelijk voor de antennemasten. In de tijd van de bouw van het station waren deze torens de hoogste bouwsels in Zweden.

Het herkenningsteken van deze zender was SAQ. De zender werd tot de vijftiger jaren gebruikt voor de communicatie met Radio Central op Long Island in de Verenigde Staten. Tot 1996 werd de zender gebruikt voor communicatie met onderzeeboten. De frequentie die gebruikt werd was 17.2 kHz.
 
De masten kun je beklimmen voor 1695 SEK. Aan het einde van deze post twee Youtube filmpjes opgenomen. De eerste is een film van een drone rondom de masten en de tweede is een uitzending van Alexanderson dag 2024 van bijna een uur waarin men uitlegt hoe het een en ander werkt. Zeer interessant om te zien.
 

 
De Zweedse Aleksandra Stratimirovic heeft in 2020 het project Transmission uitgevoerd. Transmission bestaat uit twee laserprojecties die op een hoogte van 127 meter zijn gemonteerd, bovenop de kolossale torens van het Radiostation. Groene laserstralen maken de denkbeeldige communicatie van het radiostation zichtbaar. Lichtbeweging in de vorm van verschillende frequenties verzendt berichten in langzame ritmische sequenties, pulserend in de Morse-code-intervallen. Ik kon geen video's vinden van Transmission, Op deze website is een video te zien die iets van de lasers laat zien. We hebben het natuurlijk zelf niet gezien.
 










 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten