Google Translate

donderdag 31 mei 2012

Göteborg

We zijn een aantal keren via de Stena Line in Göteborg aangekomen en vertrokken. In Göteborg zelf zijn we nog niet geweest. Te druk allemaal. In Göteborg is genoeg te doen. Hieronder een aantal links met informatie over Göteborg:

- Mieks Reisverhalen
- Göteborg, een trendy havenstad
- Göteborg

In de haven zijn we al een aantal keer geweest en ik was eigenlijk wel benieuwd naar de achtergrond van bepaalde dingen. In dit blog probeer ik het uit te zoeken.

In de haven kwamen we het onderstaande eilandje tegen. Op een afstand leek het op een torentje met wat gebouwen.


Het eilandje trok wel de aandacht, dus maar de andere lens op de camera gezet om te kijken wat er gebeurd op het eilandje. Er liepen mensen op het eiland en er waren kanonnen. Een soort vesting. Er leek een soort ceremonie plaats te vinden.Het is Nya Älvsborgs Fästning. Een vesting waar tegenwoordig conferenties en feesten worden gehouden. Tevens kunnen toeristen het fort bezoeken. Hieronder een foto vanuit de lucht van de officiële website.


Leuk een conferentie- en feestcentrum. Hoe is het ontstaan? Op Wikipedia staat het antwoord. Nya Älvsborg is het nieuwe fort en is gebouwd in de 17e eeuw. Het is de opvolger van de oude vesting die dezelfde naam heeft, maar dan zonder Nya. Van de oude vesting is een ruïne aanwezig. Hieronder een foto van Wikipedia:


De gehele historie van Älvborg en Nya Älvborg is na te lezen op Wikipedia. Hier is de Engelstalige Wikipedia te vinden. Hier is de Zweedse versie te vinden.

Op deze website zijn een aantal foto's en recensies te lezen van Nya Älvborg.

We zagen ook kanonnen aan de kust. Ze zijn op de foto hieronder te zien.


Meer informatie over de kanonnen is te vinden op de Zweedse Wikipedia. Dit wordt ook Älvborgs fästning genoemd.

Omdat de zoomlens er toch op zat, gelijk maar even een foto gemaakt van een flat.


Op naar de volgende bekende bezienswaardigheid. De Älvborg brug. De brug is in 1966 gebouwd en verbindt het noorden en zuiden van Göteborg met elkaar. De brug is ontworpen door Sven-Olof Asplund.  De groene kleur is opvallend. Het blijkt dat de brug in 1995 groen geschilderd is vanwege de wereldkampioenschappen atletiek die in Göteborg plaatsvonden. Het schilderen heeft 2 jaar en 36000 liter verf gekost. Technische gegevens over de brug is hier te vinden.De foto hierboven zelf gemaakt. Van de brug zijn natuurlijk ontzettend veel foto's gemaakt. 177 foto's zijn te vinden op de Pixgallery website.

Göteborg heeft een elektriciteitscentrale. Deze is hieronder te zien:Na wat zoekwerk blijkt dat de centrale Rya heet. Deze informatie is te vinden op de Industcards website.
Hieronder de technische informatie van die website:

Rya
Location: Sweden
Operator: Göteborg Energi AB
Configuration: 261-MW, 3+1 CCGT with SGT-800 gas turbines CHP
Fuel: natural gas
Operation: 2006
HRSG supplier: Alstom, Austrian Energy & Environment CZ
T/G supplier: Siemens
EPC: Siemens, NCC
Quick facts: This CCGT plant meets around 35% of Goteborg's district heating demand and 30% percent of its power requirements. Overall plant efficiency of 92.5% saves about 600,000 tpy of carbon dioxide emissions. The Rya plant can operate in island mode if necessary and has the necessary equipment to pressurize Goteborg's DHS. Gas is supplied from Denmark. Siemens has a 7yr service agreement.


Meer foto's van Rya zijn te vinden op de website van Göteborgenergi.

Göteborg is een havenstad en daar hoort natuurlijk een foto van het laden van de schepen bij :-)

Een foto van een meeuw mag niet ontbreken

Kitesurfers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten