Google Translate

zaterdag 19 mei 2012

Gillersklack

Gillersklack, een berg vlakbij Kopparberg. Het park op de berg heet Klacken. Meer info over Klacken is hier te vinden. We hebben zelf 3 nachten op het park gezeten. Leuk park en gezellige huisjes. Hieronder het uitzicht vanaf de veranda.

Uitzicht vanuit het huisje

Het huisje zelf
Op het park zijn een tweetal wandelroutes. De korte is ongeveer 3 km. De lange is 9 km. De 9 km wandelroute is een onderdeel van de Bergslagsleden wandeling. Meer info over het Kloten - Gillersklack gedeelte is hier te vinden. De 3 km wandeling is eigenlijk een langlauf route die in de winter geheel verlicht is. Aan het einde is ook een uitkijktoren. De uitkijktoren is een vervallen toren waar je niet meer op mag. Het hoort niet bij het park maar ligt op een stuk land van iemand anders. Die had geen zin meer om de toren te onderhouden en heeft dus een bord geplaatst dat je de toren niet meer mag beklimmen. De staat is zodanig dat je er nog wel op kunt, maar na een paar jaar is het niet meer veilig om er op te gaan. Hieronder een aantal foto's van de wandeling en de uitkijktoren.

Foto vanaf de berg waar de uitkijktoren op staat

Hier is de verlichting te zien
Boomstronk


Uitzicht van de berg met uitkijktoren
Foto vanaf de uitkijktoren
Een aardig verroeste uitkijktoren
Nog een foto vanaf de uitkijktoren

De planken waren vrij glad
Informatiebordje bij de uitkijktoren
Hieronder de tekst van het informatiebordje. De vertaling staat er ook bij. Natuurlijk weer vertaald door Eva. Bij deze nogmaals bedankt Eva:

Industrialismen innebar ett genombrott för turismen. Människor fick en bättre ekonomi och en fritid som kunde användas till resande på det framväxande järnvägsnätet. Innan bilen blev var mans egendom användes ofta den nya fritiden till en ökad lokal turism. Det var då ofta till traktens utsiktspunkter man begav sig. Detta var anledningen till det intensiva byggandet av utsiktstorn som ägde rum i början av förra seklet.

Hit till Gillersklack begav sig människor även om den magnifika utsikten på den tiden inte krävde något torn. Den växande skogen gjorde att ett brandbevakningstorn av trå uppfördes på 1950-talet. Från den nuvarande utsiktsplattformen har man en av Bergslagens mest hänförande runtomutsikter.


Vertaling:
De industrialisatie hield een doorbraak in voor het toerisme. De mensen kregen een betere economie en een vrije tijd die gebruikt kon worden om te reizen met het opkomende treinnetwerk. Voordat de auto ieder mans bezit was, werd de nieuwe vrije tijd voor een verhoogd lokaal toerisme gebruikt. Men begaf zich dan vaak naar de uitkijkplaatsen van de streek. Dit was de aanleiding van het intensief bouwen van uitkijktorens die plaatsvond aan het begin van de vorige eeuw.

De mensen begaven zich hier naar Gillersklack, ook al had het magnifieke uitzicht in die tijd geen toren nodig. Het groeiende bos maakte dat er in de 50-er jaren een brandbewakingstoren van hout werd gebouwd. Vanaf het huidige uitkijkplatform heeft men een van de meest in verrukking brengende uitzichten rondom.

De uitkijktoren
Het verboden toegang bordje
De berg zelf heeft een geweldig uitzicht, maar het bos is inderdaad zo hoog gegroeid dat de uitkijktoren er voor zorgt dat het zicht over het bos reikt. Heel erg jammer dat de toren niet meer onderhouden wordt.

Het park Klacken zelf had zeer gezellige huisjes. De veranda was echt geweldig. We hebben er lange tijd gezeten.

4 opmerkingen:

 1. Hej Hans,
  Ja, ik heb altijd al het vermoeden gehad dat jullie in zo'n huisje zijn geweest tijdens een vakantie. Ik vond het er altijd al mooi uitzien.
  Wat zal dat feeëriek zijn om daar 's winters te langlaufen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hej Gonny,

   We zitten elke keer ergens anders, maar bijna altijd in een huisje of appartement. We hebben geen caravan of camper. Straks gaan we ook in een aantal trekkershutten zitten. Kijken hoe dat bevalt :-).

   Verwijderen
 2. Mooi is het daar he? We kennen het ook en hebben er gezeten in 2009 toen we de omgeving aan het verkennen waren omdat we een plek zochten om te wonen. We hebben er ook een keer met sneeuw gezeten. Prachtig! groetjes, Ria/Henrica

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker is het daar mooi. De huisjes waren ook erg gezellig en mooi.

   Verwijderen