Google Translate

zondag 15 juli 2012

Hernia

Deze keer een blogpost die weinig met Zweden heeft te maken of eigenlijk toch ook wel. De reden van deze blogpost is eigenlijk ontstaan vanwege het blog van Kevin Warrington. Kevin houdt het blog Laplander's Natural Lore Blog bij.Hij heeft last van zijn rug en houdt dit bij op zijn blog. Ondertussen is hij geopereerd en heeft de MRI scan op zijn blog staan. Zie de blogpost Recovery-continues-slowly. Dit was de reden van deze blogpost.

Binnenkort gaan we weer op vakantie naar Zweden en wel een hele reis van Zuid naar Noord Zweden met de auto. Hierover al eerder geschreven in deze blogpost. Al vrij veel voorbereid om te kijken wat we allemaal gaan doen totdat op woensdag 6 juni 2012 een enorme pijn in mijn linkerbeen ontstond toen ik vanuit het werk naar huis ging. Ik fiets 10 minuten naar het station en vervolgens 3 kwartier in de trein en daarna nog 10 minuten lopen naar het werk. De terugreis ging op 6 juni niet al te best. Het lopen en fietsen ging helemaal niet goed. Het linkerbeen sleepte wat en de uitstraling was best wel heftig. Daarvoor had ik al ongeveer 2 weken last van de rug met een lichte uitstraling naar het linkerbeen. Naar de huisarts geweest en daar had men het over dat er een wachttijd van 6 weken stond voordat er werd doorgestuurd naar het ziekenhuis. In de meeste gevallen ging het wel over na 6 weken. Zo niet, dan kun je na 6 weken naar de neuroloog. Wel gezegd dat we over ongeveer 8 weken op vakantie gingen. Afwachten. De pijn was in ieder geval niet meer te harden en ben een aantal keer weer naar de huisarts geweest. Paracetamol, diclofenac en tramadol voorgeschreven gekregen. Deze hielpen niet erg. Ik heb ze niet allemaal tegelijk gehad en dit was wel de bedoeling achteraf. De pijn werd uiteindelijk wat minder. Na veel zeuren kon ik eindelijk een röntgenfoto laten maken op vrijdag 15 juni. Er bleek weinig aan de hand te zijn op de röntgenfoto. De huisarts krijgt de röntgenfoto's niet te zien. Het enige wat ze krijgen is de uitslag. Een tip is om altijd een CD aan te vragen met daarop de foto's en de uitslag zodat je ze altijd hebt. De kosten zijn €5,00 en de foto's zijn te bekijken in een View Pro-X viewer van Rogan-Delft.


Hieronder de foto's en de uitslag:


Normale botstructuur en kalkgehalte. Versmalling van tussenwervelruimte op niveau L4-L5 en L5-S1 met enige laaglumbale facetarthrose. SI-gewrichten normaal. In de weke delen verder geen bijzonderheden.

Conclusie:
Licht degeneratieve veranderingen van de lumbale wervelkolom.
Niets opgeschoten dus. Gewoon veroudering van de rug. Meer informatie hierover is te vinden op deze website.

Ondertussen bij het reisbureau gevraagd wat de mogelijkheden zijn als de reis moet worden geannuleerd. Het bleek dat de reis alleen geannuleerd kan worden als er een diagnose is gesteld. Er is nog steeds geen diagnose vastgesteld. De huisarts kan eigenlijk ook niet zoveel omdat deze geen informatie over de patient aan derden mag verstrekken. Lijkt erg veel op de discussie op deze website. Om de reis te annuleren is er een diagnose nodig.

Op 28 juni 2012 weer naar de huisarts geweest en nu eindelijk hem zover gekregen dat hij me doorverwijst naar de neuroloog. Dus eindelijk een afspraak met de neurologe Wertenbroek.

Mw. A.A.A.C.M. Wertenbroek
Uit het eerste gesprek en onderzoek bleek dat het zeer waarschijnlijk een hernia was met een klapvoet als gevolg daarvan. Een MRI scan moest uitwijzen of dat inderdaad de juiste diagnose was. Afgelopen donderdag (12 juli 2012) de uitslag gehad en het was inderdaad een hernia. Dit kon na 3 maanden vanzelf herstellen (ik zit nu op ongeveer 7 weken). De klapvoet moet ook vanzelf herstellen, maar het kon zeker een jaar duren voordat deze weer goed was. Als er na een jaar nog klachten zijn, dan kon het ook permanent zijn. De zenuw was beschadigd door de hernia en het herstel van een zenuw kan lang duren.

Hieronder de MRI scan en de uitslag. De CD van de MRI scan is zeer uitgebreid en je kunt per ruggenwervel zien wat de status is. Dus nog een tip: zorg ervoor dat je bij elke MRI scan de resultaten opvraagt. Dit kan altijd handig zijn in de toekomst.

Het gaat om de 5e wervel dacht ik.

Als ik het goed heb begrepen, is de rode cirkel de hernia
Verslag:
MRI LWK.
Sequenties: sagittale T1 en T2; transversale T1 en T2 vanaf sluitplaat L3 tot en met halverwege corpus S1.
Geen eerder onderzoek ter vergelijking.

Normale signaalintensiteit van de corpora. Normale onderlinge stand van de wervelcorpora. Conus medullaris op niveau Th12.
Op niveau L4-L5 dehydratie en hoogteverlies van de discus met paramediane discusprotrusie en compressie van wortel L5 links.
Op niveau L5-S1 discopathie met een annular tear zonder compressie van de uittredende radices.

Conclusie.
Paramediane HNP op niveau L4-L5 met compressie van wortel L5 links.


Hoe nu verder? Van de neurologe was het geen probleem om de reis te doen. Annuleren kon ook. Het lange autozitten was geen probleem. Pijnstillers kunnen de pijn verminderen. De hernia werd er niet erger van. Fietsen en wandelen waren ook geen probleem. Mocht het in de komende 2 weken erger worden, dan moest ik weer terugkomen. Het lijkt erop dat we de reis maar gewoon doen.

5 opmerkingen:

 1. Al met al geen pretje, die pijn. Ik hoop zo voor je dat je van je Zweden reis kan genieten zonder al te veel pijn. Uit de reactie op mijn blog begrijp ik dat jullie gaan en wens jullie dan ook een hele fijne vakantie toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Pauline,

  Bedankt en we gaan inderdaad toch de hele reis maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hopelijk is de vakantie goed verlopen? Heb je momenteel nog complicaties, zoals lage rugklachten of de nog steeds voortdurende hernia? Wellicht heeft het te maken met een scheefstaand bekken. Hier kunnen wij iets voor betekenen door onze nieuwe therapie.

  Meer info vind je hier: https://www.kpr.nl/klachten/hernia/.

  Heb je momenteel geen herniaklachten, dan zijn wij blij dat de klachten gestopt zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zocht op internet naar informatie over Hernia en vond toen PeaPlex van RS4supplements. Ik heb het nu al een tijdje gebruikt en het geeft me veel verlichting!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Interessant. Hou ik in gedachten als de klachten weer komen. Tot nu toe gaat het goed.

   Verwijderen