Google Translate

maandag 16 juli 2012

Vikingen - Drents museum te Assen

Afgelopen weekend eindelijk naar de Vikingen tentoonstelling in het Drents museum te Assen geweest. De tentoonstelling duurt nog tot 28 oktober 2012. Het is een reizende tentoonstelling die is samengesteld door het Nationaal Museum van Oudheden in Stockholm. De start van de tour is op 1 mei 2012 gestart in Assen.

Hieronder de beschrijving van de tentoonstelling afkomstig  van de website van het Drents museum.

Meer dan duizend jaar geleden doemden de Vikingen voor het eerst op voor de kusten van Ierland, Engeland en Nederland. Ze drongen met hun ranke en snelle schepen door tot ver in het binnenland van Europa. De veelal kerkelijke geschiedschrijvers uit die tijd maken melding van vreselijke verwoestingen door heidense barbaren.
Maar wat weten we nu eigenlijk van dit volk dat wij Vikingen noemen? Hoe leefden ze en hoe zag hun wereldbeeld er uit. Waren het werkelijk alleen maar rauwdouwers of blijken ze in wezen niet veel gewelddadiger dan de troepen van Karel de Grote?
Via zes verschillende thema's krijgen we inzicht in het dagelijks leven van de Vikingen, in hun vaardigheden en hun rituelen. Ook de mythologie en de symboliek van de Vikingschepen komt aan de orde. Met behulp van recente archeologische opgravingen en vondsten wordt het traditionele beeld van de Vikingen bijgesteld. Alles bijeen werpt deze bijzondere tentoonstelling een nieuw en genuanceerd licht op dit bijzondere volk, dat zozeer zijn sporen in Europa heeft achter gelaten


Hieronder de officiële promo video van het Drents museum over de Vikingen! tentoonstelling:


De internationale video over de Vikingen tentoonstelling laat meer zien en duurt wat langer:


De tentoonstelling is erg interessant. Wel ontzettend veel lezen omdat er bij elk voorwerp informatie aanwezig is. Herkomst van het voorwerp staat er ook bij. Omdat niet alles te lezen is, heb ik maar van veel teksten een foto gemaakt. Kan het nog altijd teruggelezen worden. Helaas mocht er geen flits worden gebruikt bij het fotograferen, dus moest er zonder flits worden gefotografeerd. Er werd streng gecontroleerd of er werd geflitst. Veel voorwerpen konden daarom niet goed worden gefotografeerd. Hieronder een aantal foto's met beschrijvingen.

Vikinghelm met horens

Vikinghelm met horens - beschrijving

Urn met verbrande beenderen - beschrijving

Urn met verbrande beenderen

Voorwerpen uit graf van een vrouw beschrijving

Voorwerpen uit graf van een vrouw

Ringspeld - beschrijving

Ringspeld

Weegschaal

Runenalfabet
Wat staat hier?
Speld en hangers beschrijving

Speld en hangers

Klinknagels in de vorm van een schip
Klinknagel
Dit waren een aantal voorwerpen van de tentoonstelling. Er was ook nog een recept hoe je Vikingbrood kunt bakken. Hieronder de scan.
Recept Vikingbrood
In de winkel waren een aantal Vikingboeken te koop. Eén boek hadden we al. De andere die interessant was, is het boek Vikingen!. In dit boek wat ook bij Bol.com te koop is, komen een groot aantal voorwerpen van de tentoonstelling weer terug. Dit boek gehaald.


6 opmerkingen:

 1. Mooi verslag. Dat lijkt me een interessante tentoonstelling.
  Heb je Birka ook al bezocht? Wij nog niet.

  Ik heb gisteren geprobeerd te reageren, maar mijn reactie was plots weg, wist niet of je modereren er op had staan. Niet dus.
  Vervelend dat je nu zo vlak voor de vakantie aan het dokteren bent. Ik hoop dat je je fit genoeg voelt om te gaan, het heeft nog twee weken de tijd.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Willy,

   De tentoonstelling was zeer zeker interessant. Het geeft een goed beeld hoe ze vroeger leefden. Birka hebben we nog nooit bezocht. Er waren veel voorwerpen die uit Birka kwamen. Misschien iets voor de toekomstige reizen. Zweden is groot genoeg voor de komende jaren :-).

   De fitheid zal wel niet lukken. Door de klapvoet is het lopen vrij lastig geworden. Het zullen wel korte uitstapjes worden en geen lange wandelingen. In ieder geval bedankt.

   Verwijderen
 2. Ik verwachtte al dat het de moeite waard zou zijn deze tentoonstelling, en dat blijkt nu dus ook zo te zijn. Heel erg interessant! Gelukkig krijgen we ook nog de kans om hem te bezoeken. Enne... dat brood ga ik zeker uitproberen.
  Nogmaals veel beterschap Hans en tot ziens.
  Groetjes...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was het zeker. Hadden we eigenlijk niet verwacht. Mooi dat je er nog heen kunt. Het boek is ook erg leuk als je de tentoonstelling hebt bezocht. Er is wel heel veel informatie wat je kunt lezen. Van de meeste een foto gemaakt. In totaal zo'n 270 foto's.

   Verwijderen
 3. Ga er zeker heen na volgende week! Wat een goede tip!!
  Jammer dat je slecht ter been bent, maar ik wil je toch alvast een fijne vakantie wensen Hans!
  Hoe kom je nu weer aan een klapvoet...?
  Groeten! Marianne Polman

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je er ook heen gaat. Dit weekend is ook wel gaaf met die Vikingenmarkt. Die klapvoet is ontstaan door de hernia. Kan erger. De Vikingen werden ongeveer 40 jaar oud :-). Ik mag niet klagen.

   Verwijderen