Google Translate

vrijdag 31 augustus 2012

Pia de Jong - Lange dagen

Boek details:
Auteur: Pia de Jong
Titel: Lange dagen
Jaartal: 2008
Bladzijden: 253
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 9044611968
Website: http://www.piadejong.nl/file/Welkom.html
Een aantal interviews: http://www.piadejong.nl/file/Interviews.html
Lange dagen
Pia de Jong
Lange dagen is het eerste boek van Pia de Jong. De enige reden waarom ik dit boek gelezen heb, is dat het over een reis door Lapland gaat. Boekverslagen en recensies over dit boek zijn er genoeg te vinden. Hieronder een lijstje met links met recensies en boekverslagen:

- Recensie Mieke
- Recensie Mark Cloostermans
- Recensie Karlijn de Winter
- Zeer uitgebreid boekverslag op Scholieren.com
- Recensie Jeroen Vullings
- Recensie Leestafel
- Verschillende recensies

Genoeg verslagen en samenvattingen dus. In het kort gaat het over een Nederlands gezin die in de zomer op vakantie gaat naar Lapland. Het gezin wordt vrij streng opgevoed. De aanleiding naar Lapland en de reis op zich komen uitgebreid aan orde. Het verhaal wordt verteld vanuit Eva, een veertienjarige dochter uit het gezin. Steven is de zestienjarige zoon uit het gezin. De hond Balder en Axel (een jongen uit de buurt) gaan samen met het gezin mee op expeditie. Ze gaan met de trein naar Lapland en gaan lopend de toendra op.

Het is een psychologische roman en geen reisverslag. De beschrijving van de reis door Lapland geeft wel mooi weer hoe de toendra eruit moet zien. De ontberingen en vooral de muggen komen zeer geloofwaardig over. In een interview met Pia de Jong in het programma de Avonden van de VPRO (helaas niet meer te beluisteren op internet) blijkt dat Pia de Jong eerder in Lapland is geweest. Dit verklaart het gedetailleerde verslag van de reis. De gebeurtenis dat het gezin de kudde rendieren tegenkomt maakte nog de meeste indruk op mij. Ze hadden ondergelopen kunnen worden door de rendieren. Hieronder een filmpje van Youtube met een kudde rendieren.


Het boek leest makkelijk en is spannend. Een enkele keer had ik zoiets van, wat gebeurt er nu met het verhaal? Niet veel aandacht aan besteden en doorlezen. Het verhaal is spannend. In sommige gevallen zeer herkenbaar. Niet zo extreem als in Lange dagen, maar veel dingen komen ook in ons gezin voor. Vanwege de herkenbaarheid is het boek leuk om te lezen.

In een aantal recensies werd Lange dagen vergeleken met de roman Nooit meer slapen van W.F. Hermans. Dat boek heb ik gelezen na dit boek.

Hieronder nog een tweetal Youtube filmpjes die het verhaal uit het boek naspeelt.5 opmerkingen:

 1. Ik wist niet van dit boek maar ga het in ieder geval lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hej Hans,
  Ah, weer een mooi boek om te gaan lezen. De winter wordt in mijn gedachten nu al te kort :-). Wat ik allemaal alweer wil gaan doen, gaan maken, gaan lezen, enz.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb nog een aantal boeken liggen om te lezen. Het geslacht Bjørndal bv. Net deze week gehaald. Gaat wel over Noorwegen. Eerst Pålson maar lezen :-).

   Verwijderen
 3. Ook mijn boekenlijst wordt steeds langer met Scandinavische boeken. Dit jaar Sinterklaas maar eens lief aankijken.
  Bedankt weer voor deze tip Hans.

  BeantwoordenVerwijderen