Google Translate

dinsdag 28 augustus 2012

Våxtorps galgbacke

Onderweg van Degeberga naar Håverud hebben we wat gegeten langs de weg vlakbij Våxtorp.

Even stoppen langs de weg
Het onderstaande bordje viel op:

Våxtorps galgbacke bord
Gelukkig stond de Engelse vertaling erop. Er zou een galg staan op een bergje. Goed gekeken en er stond inderdaad een galg op een bergje.

Pijl die wijst naar de galg.


De galg

Trap naar de galg
Het bord heeft het over de Snapphane guerilla. Tijdens de Snapphane guerilla werden de doodvonnissen snel uitgevoerd. Het gebeurd ook wel eens dat er onschuldigen tussen zaten. Meer info over Snapphanetiden is te vinden op deze Zweedse Wikipedia website.

Toch nog wat verder gezocht over de Våxtorps galgbacke en kwam deze website tegen. Hieronder een gedeelte van die website: 

Våxtorp hade också en egen galgbacke som hette Klinta enligt en karta från 1691 där lär många skurkar har hängts. Man kan även leta sig fram dit idag (se bild). En galge som modell har sats upp för att visa var platsen var. I strypsnaran på socknens galge har många skurkar dinglat. Jag fann även trappan upp till galgen när jag var där. Jag har även försökt att finna fler spår i omgivningen men inte funnit något än.
 
Kaart uit 1691
Zo zou het vroeger uitgezien hebben
Het was een interessante stop:-).


2 opmerkingen:

 1. Maar ook een macabere stop;) Heftig om de strop gewoon nog te zien staan. En dan is het waarschijnlijk een replica, maar toch. Wij zijn ooit een compleet vliegtuigwrak tegengekomen in Noorwegen. Laten ze ook gewoon liggen om de geschiedenis niet te vergeten. Goede reis!
  Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maakt de reis wel boeiend. Het was inderdaad een replica. De trap was nog wel origineel.

   Verwijderen