Auteur: Bernard Nordh
Oorspronkelijke titel: Fjällfolk
Vertaling: S. en E. M. v.d. Noordaa-Franzén
Titel: Rendiervolk in leven en dood (2e deel van de omnibus "Het geslacht Pålsson")
Jaartal: 1984
Bladzijden: 216
Uitgeverij: Elsevier
ISBN: 9010050637
Het geslacht Pålsson |
De familie Pålsson staat in dit 2e deel nog steeds tussen de kolonisten en de Lappen. Het verhaal draait om de strijd waar het grensgebied van de Lappen eindigt. In dat grensgebied wonen de kolonisten en die zouden moeten verdwijnen als de Lappen gelijk krijgen. Daar tussendoor beleef je de avonturen van voornamelijk Jonas. Oude bekenden uit deel 1 zijn weer aanwezig. De Lappen Turi en Vanni met hun dochter Elly. De kwaadaardige Lap Niel zorgt nog steeds voor ellende. Beren, veelvraten, bevallingen, honger en liefde komen allemaal aan bod. Genoeg ingrediënten voor weer een spannend verhaal. In het verhaal komt ook een notstock in voor. Een notstock is een muziekinstrument. Ik had er nog nooit van gehoord. Dus even zoeken en ja hoor, op de Psalmodikon website staan een aantal notstock instrumenten.
Notstock instrumenten |
Heb ik er nu eindelijk een beeld bij .
Er is over dit 2e deel weinig informatie te vinden. De meeste informatie staat in de epiloog van het boek waaruit blijkt dat de verhalen van Pålsson afkomstig zijn van Jonas Larsson, de zoon van Lars Pålsson. Volgens Cor Wursten heeft Nordh in 1936 een tijd rondgereisd in het Marsliden gebied en gesprekken gevoerd met mensen die uit eerste of tweede hand geschiedenissen over die eerste kolonisten konden vertellen. Vooral Jonas heeft veel aan Nordh doorverteld. Dit verklaart dat het verhaal om Jonas draait. Op de foto hieronder staat Jonas Larsson, gefotografeerd door Bernard Nordh. De foto is afkomstig van de Bernard Nordh website: www.bernhardnordh.se.
Jonas Larsson |
- 1918: In dit jaar kwam de ruil van eigendommen tussen de kroon en kolonisten tot stand en de staat betaalde de bedragen die gestort waren voor terreinen, welke van geen nut voor de kolonisten bleken te zijn.
- 1918: Marsliden kreeg een telefoonverbinding. Spoorweg tot Vilhelmina kwam gereed. Van Marsliden naar het dichtsbijzijnde spoorwegstation bedroeg 110 km ipv de bijna 400 km eerder.
- 1938: Elektrisch licht.
Zoals ook met het eerste deel is gebeurd, heeft Wil Vening dit 2e deel bewerkt naar de moderne tijd en als titel "In het spoor van de rendieren" meegegeven. Dit deel is net als het eerste deel een grootletterboek. In dit boek helaas geen voorwoord van Wil Vening.
Wil Vening - In het spoor van de rendieren |
Jonas Larsson |
Bernard Nordh, Helge Kanon en Elise Kanon |
Bernard Nordh en Jonas Larsson |
?, Hulda Ahlenius, ?, ?, Jonas Larsson, Esbjörn Nilsson, Lennart Larsson en Amanda Jonsson |
Familieoverzicht |