Google Translate

woensdag 28 november 2012

Rendiervolk in leven en dood - Bernhard Nordh

Boek details:
Auteur: Bernard Nordh
Oorspronkelijke titel: Fjällfolk
Vertaling: S. en E. M. v.d. Noordaa-Franzén
Titel: Rendiervolk in leven en dood (2e deel van de omnibus "Het geslacht Pålsson")
Jaartal: 1984
Bladzijden: 216
Uitgeverij: Elsevier
ISBN: 9010050637

Het geslacht Pålsson
"Rendiervolk in leven en dood" is de opvolger van "In de schaduw van het Marsgebergte". Over het 1e deel heb ik het uitgebreid gehad in deze blogpost. Het 2e deel speelt zich af op dezelfde locatie, dus in het Marsliden gebergte maar dan 15 jaar later. Lars en Britta Pålsson hebben in totaal 10 kinderen gekregen. Vier ervan zijn niet meer in leven. De 2 oudste zoons (Paul en zijn vrouw Margareta en Sven-Olov en zijn vrouw Olivia) hebben een eigen hut gebouwd en de oudste dochter Erika gaat spoedig trouwen met Pelle uit Saxnäs. De zonen Aron en Jonas en dochter Marta wonen nog bij Lars en Britta. Hans en Greta Persson wonen ook op Marsliden.

De familie Pålsson staat in dit 2e deel nog steeds tussen de kolonisten en de Lappen. Het verhaal draait om de strijd waar het grensgebied van de Lappen eindigt. In dat grensgebied wonen de kolonisten en die zouden moeten verdwijnen als de Lappen gelijk krijgen. Daar tussendoor beleef je de avonturen van voornamelijk Jonas. Oude bekenden uit deel 1 zijn weer aanwezig. De Lappen Turi en Vanni met hun dochter Elly. De kwaadaardige Lap Niel zorgt nog steeds voor ellende. Beren, veelvraten, bevallingen, honger en liefde komen allemaal aan bod. Genoeg ingrediënten voor weer een spannend verhaal. In het verhaal komt ook een notstock in voor. Een notstock is een muziekinstrument. Ik had er nog nooit van gehoord. Dus even zoeken en ja hoor, op de Psalmodikon website staan een aantal notstock instrumenten.
Notstock instrumenten

Heb ik er nu eindelijk een beeld bij smile.

Er is over dit 2e deel weinig informatie te vinden. De meeste informatie staat in de epiloog van het boek waaruit blijkt dat de verhalen van Pålsson afkomstig zijn van Jonas Larsson, de zoon van Lars Pålsson. Volgens Cor Wursten heeft Nordh in 1936 een tijd rondgereisd in het Marsliden gebied en gesprekken gevoerd met mensen die uit eerste of tweede hand geschiedenissen over die eerste kolonisten konden vertellen. Vooral Jonas heeft veel aan Nordh doorverteld. Dit verklaart dat het verhaal om Jonas draait. Op de foto hieronder staat Jonas Larsson, gefotografeerd door Bernard Nordh. De foto is afkomstig van de Bernard Nordh website: www.bernhardnordh.se.

Jonas Larsson
De epiloog over Marsliden is geschreven in 1938. Dit is 82 jaar nadat Pålsson zich had gevestigd in de schaduw van het Marsgebergte. Marsliden is in 1938 een gehucht met 8 gezinnen. Belangrijke gebeurtenissen waren:
 • 1918: In dit jaar kwam de ruil van eigendommen tussen de kroon en kolonisten tot stand en de staat betaalde de bedragen die gestort waren voor terreinen, welke van geen nut voor de kolonisten bleken te zijn.
 • 1918: Marsliden kreeg een telefoonverbinding. Spoorweg tot Vilhelmina kwam gereed. Van Marsliden naar het dichtsbijzijnde spoorwegstation bedroeg 110 km ipv de bijna 400 km eerder.
 • 1938: Elektrisch licht.
In de epiloog wordt Kroksjo-Fjällboberg (Pålsson woonde hier oorspronkelijk) aangehaald. 55 van de 60 ingezetenen verhuisden naar Amerika. Dit verhaal wordt verteld in het 3e deel "Als de vorst haar geesel zwaait".

Zoals ook met het eerste deel is gebeurd, heeft Wil Vening dit 2e deel bewerkt naar de moderne tijd en als titel "In het spoor van de rendieren" meegegeven. Dit deel is net als het eerste deel een grootletterboek. In dit boek helaas geen voorwoord van Wil Vening.

Wil Vening - In het spoor van de rendieren
Ik heb toch nog een aantal mooie foto's van Jonas Larsson en Bernard Nordh gevonden waaronder 2 van Jonas met de notstock. De foto van Nordh met Helge en Elise Kanon is ook interessant. Stina Kanon was de vrouw van Jonas Larsson.

Jonas Larsson
Bernard Nordh, Helge Kanon en Elise Kanon

Bernard Nordh en Jonas Larsson

?, Hulda Ahlenius, ?, ?, Jonas Larsson, Esbjörn Nilsson, Lennart Larsson en Amanda Jonsson
Als laatste het familieoverzicht van Pålsson opgenomen.

Familieoverzicht

5 opmerkingen:

 1. Ik ben blij met het familieoverzicht, omdat mij dit achteraf nog meer duidelijkheid geeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk Hans, vooral ook omdat ik het boek net gelezen heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die oude foto's erbij vind ik leuk !
  Groetjes, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om hier te zien. S. en E. M. v.d. Noordaa-Franzén waren mijn grootouders. Ik zelf heb het boek Rendiervolk in leven en dood, waarschijnlijk de eerste uitgave, in de kast staan. Uit de nalatenschap van mijn oma. Zal het binnenkort eens gaan lezen. Nooit toe gekomen.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roland, ik had je al gemaild via het contactformulier. De post over het eerste deel is hier terug te vinden https://blogzweden.blogspot.com/2012/10/in-de-schaduw-van-het-marsgebergte.html

   Verwijderen