Google Translate

maandag 19 november 2012

The 13th warrior

Filmdetails:
Titel: The 13th warrior
Regisseur: John McTiernan
Jaar: 1999
Verhaal: Michael Crichton
Acteurs: Antonio Banderas, Diane Venora en Vladimir Kulich
Duur: 102 minuten
IMDB cijfer: 6,4

The 13th warrior

The 13th warrior trailer

Naar aanleiding van een reactie van Timeless op de post van Båtsuoj deze film gekeken. De film is gebaseerd op het boek Eaters of the Dead van Michael Crichton.

Eaters of the dead
In het Nederland is het boek uitgegeven onder de naam De Mistmonsters. Hieronder de beschrijving van de film:

De Arabische dichter Ahmad Ibn Fadlan laat zijn oog vallen op de mooie echtgenote van een invloedrijk man in Bagdad en hij prompt weggepromoveerd als ambassadeur van een uiterst noordelijk gelegen gebied. Op weg naar zijn post komt de Arabier een stelletje Noormannen tegen, wiens barbaarse gewoonten hem aanvankelijk met walging vullen. Als de blonde krijgers terug naar huis worden geroepen om te vechten tegen de Wendol, mythische mensenetende wezens van de mist, blijkt echter dat Ahmad Ibn Fadlan de door de zieneres voorspelde 13e krijger is, die mee moet om de missie tot een goed einde te brengen. (Bron: Moviemeter).

Een uitgebreide samenvatting is te lezen op Wikipedia. Het verhaal is gebaseerd op het Beowulf en Grendel verhaal. In de film is Buliwyf gebaseerd op Beowulf en de mensetende wezens Wendol moeten Grendel voorstellen. Als men het verhaal van Beowulf kent, komen een aantal onderdelen in de film bekend voor. De films Beowulf en Beowulf & Grendel had ik al gezien, dus het verhaal kwam erg bekend voor. Het verhaal van Beowulf en Grendel is afkomstig uit een gedicht die zich afspeelt tussen de jaren 450 en 600 in Denemarken en Zuid-Zweden. Het is een fictief gedicht, maar er komen personen in voor die waarschijnlijk echt bestaan hebben.

1e bladzijde van Beowulf
Op Wikipedia staat informatie over het gedicht. Ook is er een klein gedeelte van het gedicht weergegeven. Interessant is dat volgens archeoloog Birger Nerman de mogelijke graftombe van Beowulf in de omgeving van Skalunda, Vastergotland ligt. Deze heuvel is tot op de dag van vandaag nog niet onderzocht.

Grafheuvel nabij Skalunda, mogelijk die van Beowulf
Meer informatie over Beowulf is te vinden op Wikipedia. De film "The 13th warrior" heeft als vreemde eend in de bijt de Arabische dichter Ahmad Ibn Fadlan. Een vreemde combinatie, een Arabische dichter met de Noormannen. Het lijkt compleet uit de lucht gegrepen te zijn, maar Ahmad Ibn Fadlan heeft echt bestaan. 
Manuscript van Ahmad Ibn Fadlan
Ahmad Ibn Fadlan staat bekend om zijn contact met de Vikingen. Hij was ooggetuige van een boot begrafenis van de Volga vikingen. Zijn bevindingen hierover zijn in dit PDF bestand te lezen. Dat Ahmad Ibn Fadlan het verhaal van Beowulf heeft opgeschreven is natuurlijk onzin. Het is wel de basis van een mooi verhaal en met deze achtergrond is de film erg interessant. Wat volgt zijn een aantal Youtube films. De scene van de boot begrafenis, de scene van het Viking gebed en als laatste de volledige film.

Viking begrafenis


Viking gebed

"Lo there do I see my father. Lo there do I see my mother and my sisters and my brothers. Lo there do I see the line of my people, back to the beginning. Lo, they do call to me, they bid me take my place among them, in the Halls of Valhalla, where the brave may live forever."

"Se där ser jag min fader. Se där ser jag min moder och mina systrar och mina bröder. Se där ser jag i linje med mitt folk, tillbaka till början. Se, de gör uppmaning till mig, så bjud mig ta min plats bland dem, i det hallarna i valhalla, där de modiga får leva för evigt."

 Volledige film

Bij het zoeken naar informatie kwam ik nog de website Movie Props tegen. Op deze website staan hier een aantal onderdelen uit de film.


Het boek Eaters of the dead staat ondertussen op de e-reader. Ga die een keer lezen.

1 opmerking:

  1. Niet echt een film die ik zo zou bekijken, maar het verhaal is wel interessant. Indrukwekkend die Viking begrafenis.

    BeantwoordenVerwijderen