Google Translate

woensdag 7 november 2012

Souvenir butik Anna-Lisas Arvidsjaur

In Arvidsjaur zijn we naar de souvenir butik Anna-Lisas geweest. Achter de butik is tevens een loppis aanwezig. Kom je in Arvidsjaur dan zeker deze butik en loppis bezoeken.


Het is een ontzettend leuke winkel. Ik heb in ieder geval weer te veel foto's gemaakt.

De winkel

Geweien

Kleedjes

Sieraden

Van alles wat

Eland

Rendier

Kaarten en schilderijen

Samische trommels
De Sami trommels. De Sami trommel werd vroeger gebruikt in rituelen. De Sami trommel ben ik tegen gekomen in het boek van Bernard Nordh - In de schaduw van het Marsgebergte. Hier wordt de trommel negatief gebruikt om onheil over Lars Pålsson en zijn familie af te roepen. In de film Ofelas wordt de trommel positief gebruikt. De trommel is gemaakt van hout. Het vel is van afkomstig van rendieren en de trommelstokken zijn ook van rendierbeenderen gemaakt.


De trommel is versierd met verschillende symbolen van het goddelijke en het wereldse, in een bepaald patroon voor elke sjamaan. De trommel is een belangrijk onderdeel van de Saami en dat zie je terug in de vlag van de Saami. De vlag werd officieel erkend in de 13e Nordic Sámi-conferentie in 1986. De cirkel stelt de trommel voor en is tevens een symbool van zon en maan. De zon ring is rood en de maan ring is blauw. De kleuren zijn ook de kleuren die worden gebruikt in Saami kostuumsOp een bepaalde manier overbrugt de trommel nog steeds hiaten tussen werelden, de oude traditionele Saami wereld en de moderne Saami wereld.
 
Saami vlag
Voor veel meer informatie is de website van Sámi Drums - Then and Now een must have.

 

Krans van geweien
Hier is de krans van rendiergeweien te zien. Ze hebben wat grotere geweien gebruikt. Deze krans stond model voor onze krans die genoemd is in deze blogpost. De lampjes worden er bij ons tijdens de kerst in gehangen.

De messen mogen ook niet ontbreken
Meer info over de messen is te vinden in deze blogpost. Dit was de winkel. Achter de winkel was dus ook nog een loppis.

Naar de loppis

Loppis
De achtertuin
De ingang met hele leuke spullen

Laarzen
We wilden de laarzen graag halen, maar Milou onze dochter) vond er helemaal nix aan, dus laten hangen. Toen we de foto's later terug zagen, hadden we natuurlijk weer vreselijk veel spijt dat we ze niet meegenomen hebben. Ze zijn geweldig. Zoals zo vaak zeg ik maar weer: misschien volgende keer.

Schommelstoel

Binnen
Binnen
Buiten

Hè, weer die laarzen :-(
Over het winkeltje nog wat informatie op internet gevonden.
Anna-Lisa en dochter Åsa
Åsa

Anna-Lisa

8 opmerkingen:

 1. Leuke post!
  Lijkt me een leuk winkeltje!
  Hier hebben we de brukt og antik winkeltjes.

  Groetjes, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben helaas niet zo veel brukt og antikt winkeltjes in Noorwegen gezien. Te weinig tijd voor gehad denk ik.

   Verwijderen
 2. Toch wel heel leuke dingen ook in het hoge noorden :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja echt wel. We zijn er weer van teruggekomen dat het er niet zo beviel. We zijn al aan het kijken of we weer die kant op kunnen in de zomer. Het duurt even bij ons voordat het landt :-).

   Verwijderen
 3. Dag Hans, ja Arvidsjauer is een leuk plaatsje. Als je eenmaal in het hogere noorden van Zweden bent geweest heb je kans dat je besmet bent en altijd weer terug wilt.... Wij hebben daar in ieder geval last van. Kennelijk hebben jullie ook iets van dat virus opgelopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, het Zweden virus hebben we allang opgelopen. Helemaal mis :-).

   Verwijderen
 4. Leuk om deze winkel te zien, weer heel anders dan de Diversehandel waar ik net plaatste. Jammer van die laarzen. Zo blijven er altijd weer redenen om terug te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vele jaren daar gewerkt vanuit Volvoen veel op bezoek geweest bij Anna lisa souvenir shop. Ze is zeer vriendelijke uw en altijd in voor een grapje. Veel souvenirs daar gekocht. Hanska.

  BeantwoordenVerwijderen