Google Translate

donderdag 24 januari 2013

Porjusberget

Porjus (Saami: Bårjås) is een klein dorp in de gemeente Jokkmokk in het Zweedse deel van Lapland. Porjus is gebouwd op de plaats waar het Grote Lulemeer (Stora Lulevatten) leegstroomt in de Grote Lule (Stora Luleälven). Het dorp is rond 1900 gebouwd om de arbeiders van de waterkrachtcentrale (één van de oudste en krachtigste in Zweden) een woonplek te bieden. Vlak nabij het dorp ligt een wintersportgebied. In Porjus is ook een provisorisch stationnetje aanwezig; het is een halteplaats aan de toeristische spoorlijn Inlandsbanan. (Bron: Wikipedia).

Bij Porjus staat een berg en die heet Porjusberget.

Porjusberget
Dit is eigenlijk een heel aparte berg. De weg naar boven was erg smal en voor Zweedse begrippen erg steil. Erg grappig om naar boven te rijden. Hadden we nog niet eerder meegemaakt in Zweden. Bovenop de top is een klein parkeerplaatsje en een picknicktafel met een mooi uitzicht.




We kwamen er toevallig aan en zijn er niet bewust naar toe gegaan. We hadden daarom geen bergschoenen bij ons. Vanaf het parkeerplaatsje kon je verder lopen naar de Porjusgruvan.

Porjusgruvan

Informatiebord Porjusgruvan
Hieronder de tekst van het informatiebord:

Den första bevarade uppgiften om förekomsten av mangan på Porjusberget härrör från Sveriges Geologiska Undersöknings första lapplandexpedition år 1862.

År 1916 inmutade intendenten G. Vallinn Malmberget, en manganfyndighet på Porjusberget. Då utförs arbeten med avtäckning och upptagning av två schakt.
Resultaten av de prover som togs blev ej tillfredsställande för lönsam brytning och arbeta nedlades samma höst.

År 1944 övertog Vargöns AB inmutningen och utförde då diamantbornning av fyndigheten för att utröna malmkroppens storlek och kvalité. Enligt beräkningarna finns här ned till ett djup av 20 meter 25.000 ton malm med en medelhalt av 15,7 % mangan. Någon malmbrytning kom ej dock ej till stånd.

Skriftväxling angående Porjusgruvan förekommer mellan myndighet och berörda parter 1951 och 1964.

Hieronder foto's van de gruvan. Er waren her en der wat gaten te zien. De gruvan leek erg op de Älvhöjdsgruvan die we eerder in Zweden hebben gezien. De blogpost over de Älvhöjdsgruvan is hier te vinden.
Porjusgruvan

Porjusgruvan

Toen we terug kwamen van de gruvan, zagen we onderstaand bord.

Porjusbergets wandelpad
Er bleek nog meer te zien op de berg. Had ik graag willen zien, maar na een kilometer zonder bergschoenen te hebben gelopen, leek het niet verstandig om nog een kilometer te lopen. Internet is dan weer heel erg handig. Hieronder is een foto van de Porjustallen te zien. Een enorm dikke en grote den.

Porjustallen
Over Porjusberget is weinig te vinden op internet. Gek genoeg waren er wel T-shirts van Porjusberget te koop op internet.

T-shirts Porjusberget
Over Porjus zelf is wat meer informatie op internet te vinden. Op de Engelstalige Wikipedia is een pagina over Porjus te vinden. Porjus heeft een eigen website en er zijn een aantal webcams op deze website aanwezig.

Bij Porjus is in de 2e wereldoorlog een Lancaster vliegtuig neergestort. Het vliegtuig heette Easy Elsie. Over dit vliegtuig is vrij veel informatie te vinden. In dit Zweedstalige PDF bestand is veel informatie te vinden. Een aantal foto's zijn hier te vinden en ik heb er één hieronder geplaatst.

Neergestorte Lancaster
Het vliegtuig hebben we zelf niet gezien. Helaas wisten we toen niet dat er in de buurt van Porjus een wrak van een vliegtuig lag.

Als laatste nog 2 hele mooie foto's van internet, gemaakt vanaf de Porjusberget.

Foto van internet

Foto van internet

3 opmerkingen:

  1. Een geweldig uitzicht, leuke plek voor een picknick.
    Jammer dat je de bergschoenen niet mee had.
    Vreemd gezicht die resten van een vliegtuig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah, Willy zei het ook al, zo'n mooi uitzicht. Zo weids, zo ver!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie tip! Daar gaan we zeker een keer zelf kijken. Dan voelt het al een beetje bekend.
    Groet,

    BeantwoordenVerwijderen