Google Translate

donderdag 3 januari 2013

Espedalen Fjellkirke


In Zweden zijn we veel kerken tegengekomen. In Noorwegen zijn we er ook een aantal tegengekomen. In het gebied Espedalen stond de Espedalen Fjellkirke. Dit is nummer 9 op de kaart hieronder. Nummer 9 zit verscholen achter nummer 10.

Kaart Espedalen
Het gebied waar de kerk staat, heet Verksodden. Verksodden komt in een andere blogpost uitgebreid aan bod. Deze blogpost gaat over de fjellkirke.

Verksodden

Espedalen Fjellkirke

Men is met de bouw van de kerk begonnen in 1974 en de architect (Bjarne Bystad Ellefsen) had duidelijk de oude staafkerken in gedachten. Het lijkt erg op een staafkerk. Bjarne Bystad Ellefsen heeft naast deze kerk tevens de Søre Ål kirke ontworpen. Er kunnen ongeveer 100 mensen in de kerk. We waren in Noorwegen en in Noorwegen zijn de meeste kerken gesloten. In Zweden zijn de kerken vaak open en kun je ze bezichtigen. In Noorwegen is dit helaas niet het geval. We konden geen foto's van de binnenkant maken, maar zoals altijd zijn er op internet wel foto's te vinden. Hieronder de foto's die we gemaakt hebben.






Hieronder de foto's van de binnenkant afkomstig van internet. Er is geen altaar in de traditionele zin, maar een houten kruis. Het orgel (1975) is van de Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk te Snertingdal.

Binnenkant Espedalen Fjellkirke
Binnenkant Espedalen Fjellkirke
Bij de zoektocht naar informatie kwam ik deze website tegen. Op deze website staan foto's van de Gravholmen begraafplaats. De begraafplaats is toegankelijk via een loopbrug en ligt op een eiland. De begraafplaats en de loopbrug hebben we niet gezien. Op de kaart hieronder is te zien dat het Gravholmen eiland wat verder achter de fjellkirke ligt. Dit was waarschijnlijk de reden dat we het niet gezien hebben.

Kaart van het gebied met onderin het eiland Gravholmen.
Hieronder foto's van de loopbrug en het kerkhof.

Loopbrug naar Gravholmen eiland
Gedenksteen Gravholmen
Gravholmen begraafplaats
Gravholmen begraafplaats
Het kerkhof stamt uit de jaren 1800. In de jaren 1665-1672 was er een kopermijn en in de jaren 1846-1857 nikkel mijnbouw. De omgeving is geweldig. Zoals eerder geschreven volgt meer informatie over Verksodden in een latere blogpost. Helaas hebben het het kerkhof niet gezien. Deze zou volgens de VisitNorway website één van de spectaculairste zijn in Noorwegen en wij lopen er straal voorbij. Gemiste kans :-).

4 opmerkingen:

  1. Jammer dat de kerken in Noorwegen vaak gesloten zijn. Vooral die oude staafkerken zullen toch geweldig zijn van binnen! Ook zonde van de gemiste begraafplaats.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie foto`s van zowel kerk als kerkhof. De eerste keer dat ik in Noorwegen kwam viel het me op hoe mooi en verzorgd de kerkhoven er uit zien.
    Ik heb nog heel wat te lezen op je interessante blog, dat zal zeker lukken met die mooie muziek op de achtergrond!!
    Groetjes Richt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is voor mij ook altijd een teleurstelling als kerken dicht zijn. Het interieur van kerken in Scandinavië is altijd zo mooi. Vaak ingetogen met een prachtige kleurstelling.

    BeantwoordenVerwijderen