Google Translate

zaterdag 25 juni 2016

Beyond Sleep

Filmdetails:
Titel: Beyond Sleep
Regisseur: Boudewijn Koole
Jaar: 2016
Verhaal: Willem Frederik Hermans (boek), Boudewijn Koole
Acteurs: Reinout Scholten van Aschat, Jakop AhlbomMaria Annette Tanderø Berglyd
Duur: 108 minuten
IMDB cijfer: 6,6


Samenvatting:
Beyond Sleep gaat over de overlevingstocht van de jonge geoloog Alfred Issendorf die in het moerassige noorden van Noorwegen op zoek gaat naar meteorieten. De ambitieuze Alfred hoopt dat zijn naam door deze reis aan een belangrijk wetenschappelijk bewijs zal worden verbonden. Op deze manier probeert hij het werk van zijn vader voort te zetten, die tijdens zijn eigen onderzoeksproject om het leven is gekomen. Alfred zoekt, struikelt en moet afzien op de wrede toendra van Noord-Europa. Verlossing vindt hij pas op de grens van waanzin.


Het boek:
Na vijftig jaar is eindelijk het boek Nooit meer slapen van W.F. Hermans verfilmd. Ik was heel erg benieuwd naar de verfilming en na het winnen van een winactie op Facebook kreeg ik afgelopen week de DVD thuis gestuurd. Over het boek heb ik bijna vier jaar geleden deze blogpost geschreven. Naar aanleiding van het boek ook vlak daarna De Noorse liefde van W.F. Hermans van Karin Anema gelezen. Ik was dus zeer blij met de DVD.

De film:
De film begint direct in Noorwegen met de expeditie. Het geneuzel over luchtfoto's in Oslo is overgeslagen. In de loop van de film wordt het belang van de luchtfoto's duidelijk gemaakt en wordt professor Nummedal zijdelings genoemd. Ondertussen maak je kennis met Alfred Issendorf die samen met de Noren Arne, Qvigstad en Mikkelsen op expeditie gaat in Finnmark, Noorwegen. Bijna de gehele film speelt zich af tijdens de expeditie. Dit levert veel mooie beelden op van Finnmark, maar de film is na bijna twee uur toch wel saai geworden. Het probleem van de beelden in de film is dat de omgeving veel op elkaar lijkt. Je hebt niet zoals in het boek door waar de heren zijn gebleven. In het boek is dit wel het geval. Is het dan een slechte verfilming? Nee, het is een goede verfilming van het boek, maar je moet er wel voor gaan zitten en het is erg handig als je het boek gelezen hebt. Je hebt dan wat meer achtergrondinformatie.

Mooie scene is die met de gigantische vrouw, gespeeld door Zoi Gorman. Erg leuk gedaan. De rol van Alfred is goed neergezet door Reinout Scholten van Aschat. Alfred is zoals je hem voor ogen hebt in het boek. De andere Noorse spelers Pål Sverre Hagen (Arne), Thorbjørn Harr (Qvigstad), Anders Baasmo Christiansen (Mikkelsen) en Maria Annette Tanderø Berglyd (Inger Marie) zijn niet de minste namen. Pål Sverre Hagen speelde al in meer films die ik gezien heb. Thorbjørn Harr kwam me bekend voor en inderdaad, hij speelde Jarl Borg in de serie Vikings. De Noren zorgen er met hun stugge gedrag voor dat Alfred zich onzeker gaat voelen. Doordat ze onderling Noors praten wordt dat gevoel er niet beter op. Herkenbaar neergezet. Al met al een redelijk geslaagde verfilming van Nooit meer slapen.

Ik ben wel geïnteresseerd naar de beweegredenen van regisseur Boudewijn Koole. Die zijn terug te lezen in de artikelen op Cinema en Filmkrant. Nog meer informatie over de film, regisseur en acteurs is te vinden op de onderstaande websites:

- SSBA-Salon
- Reporters Online
- FilmFonds
- Filmkrant
- Interview Reinout Scholten van Aschat
Interview With Anders Baasmo Christiansen And Thorbjørn Harr
- Interview Boudewijn Koole

Recensies:
- Cinemagazine
- De Filmrecensent
- Movie scene
- Volkskrant
- Film Vandaag
- Film Domein
- Deadline
- Filmhoek
- Filmkrant
- The Post online
- In de boekenkast
- Katholiek Nieuwsblad
- Het Parool
- Veronica Magazine
- Nieuwe Revu
- Stralend Schrijven
- Moeders in Groningen
- Zin
- Moviemeter

1 opmerking: