Google Translate

woensdag 22 juni 2016

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Filmdetails:
Titel: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
Origele titel: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Regisseur: Felix Herngren
Jaar: 2013
Verhaal: Felix Herngren (screenplay), Hans Ingemansson (screenplay) en Jonas Jonasson (boek)
Acteurs: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg
Duur: 114 minuten
IMDB cijfer: 7,1


Samenvatting:
Een 100-jarige man, Allan Karlsson, besluit dat het niet te laat is om opnieuw te beginnen. Voor velen zou het het avontuur van hun leven zijn maar de onverwachte reis van Allan is niet zijn eerste. Allan ontsnapt uit zijn tehuis, neemt op het busstation een koffer mee, die miljoenen kronen blijkt te bevatten, sluit onderweg vriendschap met een paar zonderlinge figuren en vermoordt en passant zijn criminele achtervolgers. Als de politie hem wil pakken, blijken de lijken op hele andere plaatsen op te duiken en kan er dus niets bewezen worden. Gebaseerd op de debuutroman en bestseller van auteur Jonas Jonasson.


De film:
Naar aanleiding van de winactie op Nordik Living waarmee onder andere deze DVD te winnen was, ben ik de film eindelijk eens gaan bekijken. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek. Helaas heb ik ook deze keer het boek nog niet gelezen. Het boek en de film waren een groot succes. Eind 2016 komt het vervolg Hundraettåringen som smet från notan och försvann uit. De film draait om de 100 jarige Allan Karlsson uit Malmköping. Hij wordt opgenomen in het plaatselijk tehuis, maar besluit om uit het raam te stappen en gewoon ergens heen te gaan. Hij komt al gauw bij het station van Malmköping, Hij heeft net genoeg geld om de bus naar het plaatsje Byringe te nemen. Tijdens het wachten op de bus moet hij op een koffer passen. De koffer gaat mee de bus in en hij stapt in Byringe uit. In Byringe is een station die niet meer in gebruik is en Allan komt hier Julius tegen. Sinds de film is het station van Byringe een toeristische trekpleister geworden volgens Aftonbladet. Historische informatie over Byringe is te vinden op de website van Historiskt. Je komt er dan achter dat het station dat echt in Byringe staat, niet hetzelfde station is als in de film. Volgens de AGJ website is het station van Kvarnabo gebruikt voor de opnames in de film in plaats van Byringe zelf.

In Byringe beginnen de avonturen van Allan en Julius pas goed. Ze komen in aanraking met de motorbende Never again uit Sörmland. Vanuit Byringen komen ze bij Åkers kanongieterij. Meer info over de kanongieterij is hier te vinden. Van daaruit komen ze bij Villa Sjötorp waar Gunilla (Mia Skäringer) woont met haar olifant afkomstig uit het Zuperbo circus. Over het circus zelf kan ik niet veel informatie vinden. De circusbus die te zien is in de film is wel op internet te vinden. Dit maakt de film mooi. Het laat een Zweden zien die bij mij wel bekend is, de huizen, bossen en het gemoedelijke. Er zijn meer mensen die zo denken, in de VVV-kantoren van Malmköping en Flen is informatie beschikbaar over de reis die Allan heeft afgelegd.

Marianne Rynefeldt-Skog / Malmköping.
Tussen de avonturen door kom je meer te weten over het leven van Allan. In flashbacks zie je hoe zijn jeugd is verlopen en hoe zijn passie voor dynamiet is ontstaan. Door zijn passie komt Allan in aanraking met zeer beroemde/beruchte persoonlijkheden. Interessant is het boekverslag van De Lezersvriend over de beroemdheden die Allan ontmoet.

Muziek:
De soundtrack van de film bevat een aantal onbekende nummers zoals Set Sail van Antihero. Het nummer is geschreven door Toni Kocmut. Toni Kocmut was in 2001 de zanger van Wyvern. Een nummer van die band is hieronder te horen. Iets van Antihero kan ik niet vinden.


Het andere nummer heet Twisted Bastards van Sound Chefs.


Conclusie:
Een leuke film met heerlijke typisch Zweedse beelden en leuke personages. Het geweld wordt niet geschuwd. De flashbacks van de jonge Allan zijn ook zeer goed. Het gaat mis met de flashbacks van de beroemdheden. Te flauw. De scene van de Goelag was wel interessant. Het boek heb ik nog niet gelezen, maar de recensies geven aan dat het boek veel beter was. We zullen zien. Aankomende zomer bezoeken we de provincie Södermanland. Ik hoop dat we dan wat kunnen zien van de route die Allan heeft afgelegd.

Naar aanleiding van een opmerking van Rebel.B heb ik dit stukje in de blogpost opgenomen. Eric Borrias heeft er een theatervoorstelling van gemaakt. Volgens Rebel.B een razend knappe solo waarin het hele boek in bijna twee uur voorbij komt. Zie de website van de Verhalenverteller. Hieronder een Youtube filmpje van een impressie van de voorstelling. Het beeld is niet al te best.


Recensies:
- Filmtotaal
- Film1
- Nu.nl
- Cobra
- Sikkom
- Moviemeter

5 opmerkingen:

 1. Dat boek wil ik nog lezen. Dan ga ik de film nog maar niet kijken en eerst lezen. Dank voor je recensie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het altijd moeilijk welke eerst. Lees ik het boek eerst dan valt de film tegen en als ik de film heb gezien, weet je het grootste gedeelte al.

   Verwijderen
 2. Ook leuk. De theatervoorstelling van Eric Borrias. Razend knappe solo waarin het hele boek in bijna twee uur voorbij komt. Www.verhalenverteller.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ga ik opnemen in deze blogpost en natuurlijk het Youtube filmpje bekijken. Bedankt voor de tip !!!

   Verwijderen