Google Translate

woensdag 27 juli 2016

Gevangen in het web - Kjell Ola Dahl

Boek details:
Auteur: Kjell Ola Dahl
Titel: Gevangen in het web
Originele titel: Dødens investeringer
Vertaling: Carla Joustra
Verschijningsdatum: 2008
Bladzijde: 239
Uitgeverij: Signatuur
ISBN: 90-5672-251-7Samenvatting:
Vanachter zijn raam volgt de oude Johansen dagelijks het liefdesleven van de jonge en levenslustige Reidun Rosemdal. Tot Reidun plotseling op brute wijze wordt vermoord. De politie van Oslo wordt erbij gehaald en op hun zoektocht naar de moordenaar stuiten de inspecteurs Gunnarstranda en Frolich op pornografische lectuur, en dat niet alleen in de woning van de heer Johansen. Wie zijn degenen die het bed met Reidun hebben gedeeld? Welke geheimen verbergt de computerfirma, waar Reidun het laatst heeft gewerkt? En wat heeft Johansen op de dag van de moord gezien?

De auteur:
Kjell Ola Dahl (Gjøvik, Noorwegen 4 februari 1958) is een Noorse schrijver van detectives of thrillers. Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen in Eidsvoll. In 1993 debuteerde hij met de thriller Dødens investeringer (Nederlandse vertaling: Gevangen in het web, uitgegeven in 2008). Dit werd de eerste uit een hele reeks misdaadromans waarin de rechercheurs Gunnarstranda en Frank Frølich een rol spelen. (Bron: Wikipedia). Interviews met Kjell Ola Dahl zijn te lezen op de websites van Inejacet en Blue Owl Books. Verder is op zijn website veel informatie over hemzelf te vinden.

Het boek:
Gevangen in het web is het eerste boek dat Kjell Ola Dahl geschreven heeft en is het eerste boek dat ik van hem gelezen heb. Het boek introduceert hoofdinspecteur Gunnarstranda, zevenenvijftig jaar en 1,64 meter groot. Edel, de vrouw van Gunnarstranda is vier jaar geleden overleden. Zijn collega is Frank Frølich. Frank heeft een relatie met Eva-Britt. Vroeger hebben Frank en Eva-Britt bij elkaar in de klas gezeten. Daarna waren ze elkaar uit het oog verloren tot drie jaar terug. Eva-Britt had op dat moment een dochter, Julie, van zestien maanden. Gunnarstranda en Frank onderzoeken de moord op Reidun Rosendal, die gevonden is door buurvrouw Mia Bjerke. Reidun werkte als verkoper bij het bedrijf Software Partners in een kantoorpand aan de Drammensveien bij Lysaker en ze woonde in een woonblok in Grünerløkka. Gunnarstranda is daar opgegroeid. De vader van Gunnarstranda werkte bij de chocoladefabriek Freia. Throne-Holst was er toen directeur.

Tijdens het onderzoek komt het tweetal een redelijk groot aantal personen tegen zoals Joachim senior, de man van Mia, Joachim junior, het kind van hun, Arvid Johansen, hij woont in de buurt van Reidun, Sigurd Klavestad, de man die Reidun voor het laatst gezien heeft en de vijf collega's van Reidun bij Software Partners, secretaresse Lisa Stenersen, boekhouder Øyvind Bregård, marketingchef Egil Svennebye, directeur Terje Engelsviken en Sonja Hagers, de vrouw van Engelsviken, Verder kon Reidun het goed vinden met Kristin Sommerstedt, de receptioniste van het kantoorpand. Deze personen vormen het verhaal. De verdenking valt al snel op Sigurd Klavestad. Hij is namelijk gesignaleerd bij Reidun door buurman Arvid Johansen. Arvid lijkt wel wat op Jasper Hoogstraten (Stefan de Walle) in de serie Nieuwe Buren. Een van deze personages is de moordenaar van Reidun en Gunnerstranda en Frank moeten alle zeilen bijzetten om de moordenaar te ontmaskeren. Naast het onderzoek krijg je ook een beeld van Gunnerstranda en Frank. Gevangen in het web is het eerste boek waarin de twee een hoofdrol spelen en een must have als je de daaropvolgende delen gaat lezen. Het verhaal is klein gehouden en er is veel aandacht voor de personages en hun handelingen. Geen groots verhaal, maar wel heerlijk om te lezen. Een complimentje voor de cover van Wil Immink Design.

Wetenswaardigheden:
Recensies:
- Blue Owl Books
- Hebban

Geen opmerkingen:

Een reactie posten