Google Translate

zondag 31 juli 2016

Biskopskällaren

Op het eilandje Ivö is de bisschopskelder (biskopskällaren) te bezichtigen. De kelder is een gewelfde kelder en was onderdeel van een groter gebouw uit de jaren 1220 en werd gebouwd door de toenmalige aartsbisschop van Lund, Anders Sunesen, als onderdeel van het paleis van de bisschop. Vandaag de dag is alleen de kelder nog maar aanwezig.

Aartsbisschop Anders Sunesen trok zich terug op Ivö wegens ziekte. Lange tijd werd aangenomen dat hij aan lepra leed en volgens de verhalen moet hij zichzelf hebben opgesloten in de kelder. In 1228 stierf hij en werd begraven in de kathedraal van Lund.

Uit onderzoek van de botten bleek dat hij geen lepra had maar ernstige reumatoïde artritis. Studies van de bronnen bleek ook dat hij zich niet had geïsoleerd in Ivö maar tot aan zijn dood intensief samenwerkte. De kelder is het hele jaar door te bezoeken. (Bron: Hymbygd website).

Meer info en foto's zijn te vinden op de Matsmedeltid en Greater-Copenhagen websites. Een bijzondere ruïne met een interessant verhaal.1 opmerking:

  1. Heel bijzonder, zeker omdat het al zo ontzettend oud is. Je moet er niet aan denken om daar alleen te moeten wonen.

    BeantwoordenVerwijderen