Google Translate

zondag 25 november 2018

Unga Astrid - Becoming Astrid

Filmdetails:
Titel: Unga Astrid
Verhaal: Kim Fupz Aakeson en Pernille Fischer Christensen
Regisseur: Pernille Fischer Christensen
Jaar: 2018
Acteurs: Alba August, Trine Dyrholm, Maria Bonnevie
Duur: 123 minuten
IMDB cijfer: 7,4Samenvatting:
Als jonge vrouw maakte Astrid Lindgren een gebeurtenis mee die haar diep trof en het verdere verloop van haar leven zou bepalen. Het gaf haar de kracht en het zelfvertrouwen een ander pad te kiezen dan van haar in die tijd werd verwacht. Ze volgde haar hart en ontwikkelde zo haar passie voor schrijven. Met haar fantasierijke kinderboeken als Pippi Langkous is ze wereldwijd een van de meest inspirerende en geliefde auteurs van ons tijdperk geworden en staat ze symbool voor de vrije mens die met conventies durfde te breken.

De film:
Een film over een periode uit het vroegere leven van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Een film die je als Zweden liefhebber niet mag missen. Voordat ik interesse in Zweden had, keek ik al wel naar de avonturen van Pippi Langkous, Karlsson van het dak, Emil en Ronja de Roversdochter. Naar de achtergrond van Astrid Lindgren heb ik eigenlijk nog nooit gezocht. Deze film is een goede stap in de richting om wat meer te weten te komen over de schrijfster. Unga Astrid laat de periode in haar leven zien die haar verdere leven gevormd heeft. Ze heet Astrid Ericsson (1907-2002) en groeide op nabij Vimmerby in Småland op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002) en Ingegerd (1916-1997). De film begint op het moment dat ze achttien jaar oud is en gaat werken bij de lokale krant Vimmerbytidningen (Bron: Wikipedia). Ze raakt zwanger en de periode tijdens de zwangerschap en een aantal jaar na de zwangerschap wordt in de film getoond. Het is dan 1926 en de film laat goed zien hoe het in die tijd eraan toeging. De kerk heeft een grote invloed op de mensen en de zwangerschap is er een die niet door de beugel kon volgens de maatstaven in die tijd. Boeiend om te zien hoe Astrid dit heeft doorstaan door niet de gangbare paden te bewandelen.

Conclusie:
Een mooie film over een belangrijke periode uit het leven van Astrid Lindgren. Wat me opvalt is dat het gezin Ericsson een gezin is die erg liefdevol is. Natuurlijk zijn de ouders van Astrid het niet eens met de zwangerschap maar ze blijven de gehele film er best wel rustig onder. De scene in de kerk aan het einde van de film is de climax. Dat dit in het echt ook zo was, is te lezen op Wikipedia. Ik heb een gedeelte hieronder opgenomen:

Ze heeft een biografie van haar ouders geschreven, die uit liefde trouwden, samen een goed leven hadden, er als ouders waren voor hun kinderen en hen veel speelruimte gaven. Hun liefdesverhaal heeft ze opgeschreven in Samuel August från Sevedstorp och Hanna Hult, dat uitkwam in 1976.

De film laat het leven uit 1926 zien. De boerderij, kerk en Stockholm. Herkenbare plekken in Stockholm en vooral het bezoek aan de Stadsbiblioteket is herkenbaar. De film spoort mij aan om nog meer te weten te komen over Astrid Lindgren. Er zijn in ieder geval twee biografieën beschikbaar, Van Astrid tot Lindgren en Deze dag, een leven.  

In de film is er ook muziek te horen. Een nieuw nummer Springa van Ane Brun.


En wat nummers uit de jaren twintig.
September Film bedankt voor het beschikbaar stellen van de film. De film is vanaf 29 november 2018 in de bioscoop te zien

Recensies/informatie:
- Moviemeter
- Stralend Schrijven
- Cineuropa
- Aftonbladet
- Take me to Sweden

5 opmerkingen:

 1. Je hebt de film al kunnen zien. Ik wacht even op de dvd en ben benieuwd naar de locaties.
  In Sevedstorp, het plaatsje waar Samuel August woonde, werden de films van Bolderburen opgenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik een keer ga beginnen in de biografie over Astrid.

   Verwijderen
 2. Dit lijkt me een mooie film. Eerlijk gezegd ben ik niet altijd op de hoogte van de bioscoopagenda en wij hebben geen Netflix. Hopelijk kan ik de film nog weleens zien, misschien op dvd.

  BeantwoordenVerwijderen