Google Translate

donderdag 22 november 2018

Löfstad slott

Löfstad is een kasteel in de parochie van Kimstad en de gemeente Norrköping in de provincie Östergötland. Het kasteel ligt op een heuvel niet ver van Lövstadsjön, vlakbij de E4 tussen Norrköping en Linköping, negen kilometer ten zuidwesten van Norrköping. Het kasteel en bijbehorende grond is eigendom van het Riddarhuset en de inventarissen van het Östergötland Museum en wordt tijdens het zomerseizoen aan het publiek getoond als een museum. Het hele jaar door zijn er restaurantactiviteiten. De oude smederij herbergt een café dat in de zomer is geopend.

Het kasteel werd gebouwd in de periode 1630-1660 door Axel Lillie en zijn vrouw Christina Mörner. Wie het kasteel verder bewoond heeft is te lezen in de Wikipedia pagina van Löfstad Slott. Interessant is dat het kasteel ook bekend staat als spookhuis. Het spookverhaal is te lezen op deze website.

We zijn het kasteel niet binnen geweest. Wel zijn we in het gezellig aangelegde tuincafé geweest met de daarbij behorende handelsträdgård.


Carolina Sofie Eliasson was een van de velen die in het kasteel werkte maar daar niet woonde. Ze groeide op te Skvalbäcken. Begin 1900 verhuisde ze naar de onderstaande stuga, dat eruitzag als een doos. Ze werd daarom Sofie i Dosa genoemd. Een tijdlang werd het huis gedeeld met een andere vrouw. Ze zetten vervolgens een touw in het midden van het huis, zodat de zoon van Algot niet aan de verkeerde kant zou kruipen.Bij het zoeken naar informatie over Sofie i dosa kwam ik erachter dat het huisje een onderdeel is van een natur en kulturstig. Die hebben we helaas gemist. De route en de bijbehorende informatie is hier te vinden.


2 opmerkingen:

  1. Een leuk adres, ook als pauzeplek voor als we naar de omgeving van Stockholm gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hou het adres ook in gedachten. De naturstig lijkt mij erg leuk.

      Verwijderen