Google Translate

dinsdag 20 november 2018

Hold the Dark

Filmdetails:
Titel: Hold the Dark
Verhaal: Macon Blair (screenplay), William Giraldi (boek)
Regisseur: Jeremy Saulnier
Jaar: 2018
Acteurs: Jeffrey Wright, Alexander Skarsgård, James Badge Dale
Duur: 125 minuten
IMDB cijfer: 5,7Samenvatting:
Wanneer in Alaska drie kinderen dood worden teruggevonden vermoed men dat er wolven in het spel zijn. Bovendien verdwijnt een zesjarig jongetje waarna diens ouders de hulp inschakelen van de auteur en wolfexpert Russell Core. Hij moet hem terugvinden en de roedel wolven doden. Tijdens zijn zoektocht wordt hij vergezeld door de rouwende vader en wordt hij zowel met de wreedheid van Moeder Natuur als met zijn eigen tekortkomingen geconfronteerd. Het is onduidelijk wie nu werkelijk de prooi is en wie het roofdier.

De film:
Deze keer een andere film. Een film die op dit moment op Netflix is te zien. Een die afspeelt in Alaska. Ook het hoge noorden, maar dan op een ander continent. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van William Giraldi. Het boek is vertaald naar het Nederlands met de titel Toen kwamen de wolven. Het begint met een verdwijning van een zesjarige jongen die waarschijnlijk gegrepen is door wolven. De moeder schakelt wolfexpert Russell Core in. Russell neemt de opdracht aan en vertrekt naar het plaatsje Keelut in Alaska. Hier wordt het interessant. Het plaatsje Keelut bestaat in het echt niet, maar de naam is in de Inuitmythologie een kwaadaardige en chtonische aardgeest die op een kale hond lijkt. Men gelooft dat het schepsel de dood viert en het wordt soms gezien als een voorbode van de dood. De bevolking van Keelut zijn Yupik. De Yupik zijn een groep van inheemse of inheemse volkeren van westelijk, zuidwestelijk, zuid centraal Alaska en het Russische Verre Oosten. Ze zijn Eskimo en zijn gerelateerd aan de Inuit- en Iñupiat-volkeren.

Winter, wolven, sneeuw, Yupik, mystiek en Russell Core. Prachtige beelden van het ongerepte Alaska. Veel geweld met als hoogtepunt de shootout van Cheeon. Hieronder een gedeelte van die shootout. Deel twee en deel drie zijn ook op Youtube te zien.


Conclusie:
Een vreemde film omhult met mystiek van de Yupik. Geen Scandinavische film, maar wel een Zweeds tintje, Alexander Skarsgård speelt de rol van Vernon. De reden van deze post op Blogzweden is omdat de Yupik een grote rol hebben in de film. Een film die je na het kijken met veel vragen laat zitten en waar je nog een lange tijd over na zit te denken.

Hieronder zijn een drietal Yupik nummers te horen van Pamyua en Byron Nicholai.

Recensies:
De Lagarde
- Bustle
- Variety
- The Atlantic
- Cine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten